Popravljaju raspoloženje

Muči te zimski blues? Uključi ove namirnice u svoju prehranu

Tijekom zime u prehranu trebamo uvrstiti namirnice koje obiluju vitaminima i drugim važnim nutrijentima koji mogu pomoći kod depresije i promjene raspoloženja

pexels-ivan-samkov-6799971.jpeg
Foto: Pexels

Zimu mnogi ne vole zbog hladnoće i tmurnog vremena, dani su kraći i nekako smo primorani više vremena boraviti u svojim domovima. Radi svega toga, kod mnogih se osoba tijekom zimskih mjeseci može pojaviti sezonski afektivni poremećaj poznatiji i kao 'zimski blues'.

Image
Važan mineral

Za bolji imunitet, nemoj zaboraviti na namirnice bogate cinkom

Riječ je o vrsti depresije za koju se smatra da je uzrokovana upravo promjenom godišnjih doba. Prvi simptomi kod brojnih osoba počinju se javljati već tijekom jeseni, a vrhunac dosežu tijekom zimskih mjeseci.

shimmer fallback

Simptomi zimskog bluesa slični su depresiji – javljaju se osjećaj beznađa, nedostatak koncentracije, umor i socijalna izoliranost. Sezonski afektivni poremećaj može se liječiti lijekovima i razgovorom s psihoterapeutom, no od velike pomoći mogu biti i zdrava i kvalitetna prehrana te redovita fizička aktivnost.

Važno je u prehranu uvrstiti namirnice koje obiluju vitaminima i drugim važnim nutrijentima koji mogu pomoći kod depresije i promjene raspoloženja. Neke od onih najvažnijih otkrivamo ti u nastavku.

Nemasne bjelančevine

Osim što ima visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, losos je i izvrstan izvor nemasnih bjelančevina. Upravo su nemasne bjelančevine važan nutrijent jer sadrže obilje aminokiselina koje pozitivno utječu na ljudsko raspoloženje. Uz to su dobre i za podizanje energije pa pomažu kod borbe s umorom, koji je jedan od simptoma zimskog bluesa.

shimmer fallback

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline važne su za ljudsko zdravlje iz više razloga, dobre su za zdravlje mozga, a pozitivno utječu i na raspoloženje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose dovoljno omega-3 masnih kiselina imaju puno manje šanse od razvoja depresije. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su sjemenke lana, orasi i losos.

shimmer fallback

Bobičasto voće

Stres pogoršava simptome depresije i iscrpljuje naše tijelo, a bobičasto voće poput jagoda i malina može spriječiti otpuštanje kortizola – hormona kojeg nadbubrežna žlijezda luči kada smo pod stresom. Ako si često pod stresom, svakako uključi bobičasto voće u svoju prehranu.

shimmer fallback

Folna kiselina

Neke su studije pokazale da folna kiselina može pozitivno utjecati na ljudsko raspoloženje. Pretpostavlja se kako naše tijelo koristi folnu kiselinu za stvaranje serotonina, hormona povezanog s dobrim raspoloženjem. Namirnice koje sadrže folnu kiselinu su zeleno lisnato povrće, zobene pahuljice, naranče, sjemenke suncokreta, leća i soja.

shimmer fallback

Vitamin B12

Nedostatak ovog važnog vitamina često se povezuje s depresijom, iako znanstvenici nisu uspjeli odgonetnuti zašto. Postoje brojni načini kako da ga uključiš u svoju prehranu, a najbolji izvori vitamina B12 su nemasna govedina, školjke, kamenice, divlji losos, jaja, zrnati sir, jogurt i mlijeko.

shimmer fallback

Vitamin D

Tijekom zimskih mjeseci jako je važno uključiti vitamin D u svoju prehranu jer ga naše tijelo proizvodi korištenjem kolesterola i apsorbiranjem prirodne sunčeve svjetlosti. Samo kratki boravak na suncu može se pozitivno odraziti na raspoloženje. Kako je tijekom zime manje sunca, preporuča se uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani. Od pomoći može biti i svjetlosna terapija, a neke od namirnica koje sadrže vitamin D su mlijeko, žumanjci, gljive i masne ribe.

shimmer fallback

Tamna čokolada

Dobra vijest za sve ljubitelje čokolade – ova ukusna poslastica dokazano popravlja raspoloženje. Valja imati na umu da je riječ o tamnoj čokoladi s visokim postotkom kakaa. Naime, tamna čokolada sadrži visok udio polifenola – važnih antioksidansa koji se povezuju s dobrim raspoloženjem.

shimmer fallback

Banane

Banane sadrže triptofan – aminokiselinu koja ima umirujući učinak. Osim toga, bogate su i prirodnim šećerom i kalijem koji djeluju kao gorivo za ljudski mozak. Magenzij, koji se također nalazi u bananama, može pozitivno utjecati na kvalitetu sna te smanjiti anksioznost, a to su također simptomi zimskog bluesa.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.