8 namirnica s niskim glikemijskim indeksom za niži šećer u krvi i zdraviji organizam

'Niski glikemijski indeks' i 'niže razine šećera u krvi' popularne su riječi kada se priča o zdravlju, no znaš li što točno one znače i kako to postići?

8 namirnica s niskim glikemijskim indeksom za niži šećer u krvi i zdraviji organizam
Play logo

Dijeta niskog glikemijskog indeksa može pomoći tvom tijelu na mnogo načina. Ona sprječava osjetljivost na inzulin, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i hormonalne probleme. Također smanjuje pohranu masti u tijelu i stabilizira razine energije kroz dan.

Ove namirnice vrlo su zdrave a imaju niski glikemijski indeks. Njihovim redovitim jedenjem možeš pomoći svom organizmu da postane uravnotežen i držati razine šećera u krvi pod kontrolom. Glikemijski indeks kreće se od 0 do 100, gdje 100 označava čistu glukozu. Hrana niskog glikemijskog indeksa otpušta svoje prirodne šećere mnogo sporije od ostale hrane zbog čega ne diže razine šećere toliko brzo kao neke druge namirnice.

Play logo

Ulje

Nerafinirana ulja (poput hladno prešanog maslinovog, bučinog, suncokretovog, lanenog, konopljinog...) odličan su izvor dobrih masnoća koja su potrebna u normalnom funkcioniranju organizma. Ona su također vrlo zasitna pa nećeš imati potrebu za grickalicama a duže im treba da se pretvore u energiju zbog čega usporavaju proizvodnju šećera u krvi. 

Divlji losos

Čisti proteini poput onih u divljem lososu odlična su opcija za ručak ako imaš problema sa šećerom. Losos sadrži omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i popravljaju raspoloženje, a također su odlične za zdravu kosu i kožu. 


Play logo

Orašasti plodovi

Ovo je najbolja grickalica s niskim glikemijskim indeksom koju možeš pojesti. Oni su prepuni zdravih masti, proteina i vlakana zbog čega ih obavezno moraš uvrstiti u svoju prehranu. Često mislimo da su orašasti plodovi skupi, no količina koja je dovoljna da te zasiti košta isto kao i vrećica čipsa, stoga dobro razmisli o tome prije nego sljedeći puta posegneš za nekom nezdravom grickalicom.

Cimet

Istraživanja su pokazala da je cimet toliko moćan začin da može regulirati razine šećera u krvi. Zbog toga se preporučuje da obavezno dodaješ cimet u hranu svaki dan, bilo da u jutarnju kavu, zobenu kašu ili čak neki zanimljivi ručak (vjeruj nam, cimet paše uz gotovo sve!).

Play logo

Zob

Zob je izvrsna namirnica za sve koji imaju problema sa šećerom. Prepuna je vlakna koja potiču zdravu crijevnu floru i usporavaju lučenje šećera u krv. Ona te također duže čine sitom, pa nećeš imati potrebnu za nezdravim grickalicama ili preobilnim ručkom.


Play logo

Zeleno lisnato povrće

Povrće, a pogotovo zeleno lisnato povrće, bogato je zdravim nutrijentima poput magnezija, kalcija, B vitamina... Osim toga, ovo povrće sadrži izrazito malo šećera a pregršt vlakana zog čega je najbolja hrana za sve s visokim glikemijskim indeksom. Tijelo probavlja ovo povrće sporije nego drugu hranu, što znači da duže vremena crpi energiju iz njega a zbog toga utječe i na vrlo sporu pretvorbu šećera u krvi.

Sjemenke

Kao i orašasti plodovi, sjemenke su prepune zdravih masnoća i proteina, a siromašne šećerima i ugljikohidratima. Pružaju ti dovoljno nutrijenata i vlakana da duže ostaneš sita, a i usporavaju proizvodnju šećera u krvi koju su potakle druge namirnice. 

Play logo

Jaja

Ovo je još jedna namirnica koja je odlična za regulaciju glikemijskog indeksa zbog udjela proteina. U njima se također nalaze čisti proteini bez ugljikohidrata, pa se u probavnom procesu neće raspasti na jednostavne šećere i uzrokovati naglo dizanje razina šećera u krvi. 

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.