Snažno djelovanje

Jesi li znala? Ove namirnice mogu smanjiti rizik od raka

Ove namirnice obiluju vitaminima, mineralima i imaju antikancerogena svojstva, a brojne su studije pokazale da mogu smanjiti rizik od razvoja raka

andrew-welch-i5Crg4KLblY-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Ono što jedemo može drastično utjecati na naše zdravlje te smanjiti rizik od pojave određenih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak.

Image
Uključi ih u prehranu

Ove namirnice obiluju ugljikohidratima, a vrlo su zdrave

Istraživanja su pokazala da između načina prehrane i razvoja raka postoji snažna povezanost, a mnoge namirnice sadrže korisne spojeve koji mogu zaustaviti rast stanica raka te na njih djelovati toksično odnosno ubiti ih. Riječ je o izuzetno zdravim namirnicama koje obiluju vrijednim hranjivim tvarima i odlične su za naš organizam. U nastavku doznaj koje su.

Brokula

Brokula je vrlo zdrava namirnica i sadrži vrijedne vitamine i minerale. Odličan je izvor sulforafana – spoja koji ima snažna antikancerogena svojstva. Brojne su studije pokazale kako redovita konzumacija namirnica koje sadrže ovaj spoj može smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Uključi brokulu u svoju prehranu barem nekoliko puta tjedno.

Image
Foto: Pexels

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica ili malina bogato je antocijaninima – biljnim pigmentima koji imaju antioksidativna svojstva i mogu smanjiti rizik od raka. Neke studije pokazale su kako uključivanje bobičastog voća u prehranu može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje te smanjiti rast stanica raka. Bobice su odličan međuobrok, a možeš ih dodati i u smoothie ili jogurt.

Image
Foto: Pexels

Cimet

Ljekovitost cimeta poznata je od davnina, a dokazano je kako ima brojne zdravstvene prednosti. Može stabilizirati razinu šećera u krvi, potaknuti mršavljenje, kao i ublažiti upale u organizmu. Neke studije pokazale su kako cimet može smanjiti i širenje stanica raka. Istraživanje je pokazalo kako cimet toksično djeluje na stanice raka i ubija ih. Dodavanje ½ do 1 žličice cimeta u svakodnevnu prehranu može biti korisno u prevenciji raka, ali i drugih bolesti. Cimet možeš dodati u svoju jutarnju kavu ili u voćnu salatu.

Image
Foto: Pexels

Orašasti plodovi

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija orašastih plodova može biti povezana s manjim rizikom od određenih vrsta raka. Orašasti plodovi poput badema ili indijskih oraščića sadrže vrijedne hranjive tvari i zdrave masnoće i vrlo su zasitni pa su sjajan izbor kao međuobrok, a dobar su izbor i za osobe koje se bore s viškom kilograma.

Image
Foto: Pexels

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je glavni sastojak mediteranske prehrane, a poznato je i po brojnim prednostima za ljudsko zdravlje. Nekoliko je studija otkrilo da povećani unos maslinovog ulja može pomoći u zaštiti od raka pa ga svakako nastoj uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Možeš ga dodati u salatu ili pak ga koristiti u marinadama za meso, perad ili ribu.

Image
Foto: Pexels

Kurkuma

Kurkuma je još jedan izuzetno vrijedan začin čija su zdravstvena svojstva zaista čudesna. Glavni sastojak kurkume je kurkumin – kemikalija s protuupalnim, antioksidativnim i antikancerogenim učincima. Za najbolje rezultate, dnevno je potrebno konzumirati 1-3 grama mljevene kurkume. Može se koristiti kao začin u raznim jelima, a savršeno se slaže s crnim paprom.

Image
Foto: Pexels

Češnjak

Često možemo čuti kako je češnjak 'prirodni antibiotik', a njegove prednosti za ljudsko zdravlje zaista su impresivne. Sadrži alicin – aktivnu komponentu koja ubija stanice raka, što su pokazale i brojne studije. Jedno je istraživanje pokazalo kako je kod osoba koje redovito jedu češnjak, luk i poriluk rizik od razvoja raka puno manji. Osim alicina, češnjak sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Ima snažnu ulogu u sprečavanju raznih bolesti što znači da uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre bolestima.

Image
Foto: Pexels