Vrlo je jednostavno

Voliš kavu? Evo kako je možeš učiniti još zdravijom

Ispijanje kave mnogima je jedan od omiljenih rituala, a stručnjaci se slažu da može biti zdrava, ako pripazimo na nekoliko sitnica

pexels-tirachard-kumtanom-544117.jpeg
Foto: Pexels

Kava je sigurno jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. U medijima, među znanstvenicima i nutricionistima često se vode rasprave o tome je li kava dobra za ljudsko zdravlje ili ne, a mišljenja su prilično kontradiktorna.

Image
Zdrava dočekaj proljeće

Vrijeme je toplih napitaka - imamo kratki vodič kroz čajeve

Činjenica je da se s kavom, kao ni s drugim napicima koji sadrže kofein, ne smije pretjerivati, no u umjerenim količinama može imati koristi za naše zdravlje. Osim toga, ispijanje kave mnogima je jedan od omiljenih rituala bez kojih ne mogu zamisliti svoju svakodnevicu. Drži nas budnima i daje nam energiju, a stručnjaci se slažu da može biti zdrava, ako pripazimo na nekoliko sitnica.

shimmer fallback

Dobra je vijest što kavu možeš učiniti još zdravijom, pridržavanjem određenih pravila. U nastavku doznaj o čemu je riječ!

Izbjegavaj kofein u popodnevnim satima

Kava je bogat izvor kofeina, a kofein je poznat kao odličan stimulans, što je i glavni razlog zbog kojeg je kava toliko popularna među ljudima. Daje nam energiju i pomaže nam da ostanemo budni kada se osjećamo umorno. Ipak, ne preporučuje se piti kavu u kasnim popodnevnim satima jer to može loše utjecati na kvalitetu sna. Loše spavanje povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima pa je iz tog razloga bolje izbjegavati kavu nakon 15 sati. Umjesto klasične kave, popodne možeš popiti bezkofeinsku kavu ili pak čaj koji sadrži puno manje kofeina nego kava. Dakako, nisu svi jednako osjetljivi na kofein, no ako imaš problema s nesanicom, izbacivanje kave u popodnevnim satima mogla bi biti dobra strategija za poboljšanje sna.

shimmer fallback

Nemoj dodavati šećer u kavu

Iako je kava sama po sebi zdrava, njezine pozitivne učinke vrlo lako možemo poništiti i to dodavanjem raznih dodataka, prije svega šećera. Dodavanje šećera u kavu jedna je od najgorih stvari koje možeš napraviti jer ćeš upropastiti okus kave, ali i napraviti štetu svom zdravlju. Prekomjerna konzumacija šećera povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima, poput pretilosti i dijabetesa. Ako ne možeš piti nezaslađenu kavu, umjesto šećera dodaj prirodne zaslađivače, poput stevije ili meda.

shimmer fallback

Najbolje je kupovati organsku kavu od kvalitetnih brendova

Nije svejedno kakvu kavu kupujemo i od kojih brendova. Kvaliteta same kave može jako varirati, ovisno o načinu uzgoja i obrade zrna kave. Najbolje je kupovati organsku kavu u zrnu koja sadrži manje pesticida od one iz komercijalnog uzgoja.

shimmer fallback

Nemoj piti više od 2-3 šalice kave dnevno

U umjerenim količinama kava je dobra za naše zdravlje, no ako s njome pretjerujemo, te zdravstvene prednosti vrlo se lako mogu pretvoriti u nedostatke te izazvati probleme sa zdravljem. Pretjerani unos kofeina može imati različite nuspojave, iako je osjetljivost na kofein kod svake osobe drugačija. Ne preporučuje se piti više od 2 ili 3 šalice kave dnevno.

shimmer fallback

Začini kavu cimetom

Želiš li svoju jutarnju kavu učiniti ekstra zdravom, možeš joj dodati malo cimeta. Cimet je vrlo ukusan, a odlično se slaže s kavom. Poznat je po svojoj ljekovitosti i brojne su studije pokazale kako može sniziti razinu šećera u krvi, loš kolesterol, pomoći kod mršavljenja pa čak i smanjiti rizik od raka. Dodavanje cimeta u kavu odličan je način da ga uključiš u svoju svakodnevnu prehranu.

shimmer fallback

Izbjegavaj nezdrave dodatke

Kremasti dodaci za kavu obično su procesuirani te mogu sadržavati štetne sastojke za ljudsko zdravlje. Ne voliš li piti kavu bez dodataka, možeš joj dodati punomasno organsko mlijeko ili vrhnje. Mliječni proizvodi važni su za naše zdravlje jer su izvor kalcija i vitamina K te mogu smanjiti rizik od pojave osteoporoze. Najbolje je kupovati mliječne proizvode direktno od lokalnih proizvođača ili pak one iz bio uzgoja.

shimmer fallback

Dodaj malo kakaa u svoju kavu

Čisti i organski kakao bez dodataka je izuzetno zdrav jer obiluje antioksidansima te pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Kava s dodatkom kakaa imat će puniji i bogatiji okus pa svakako isprobaj!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.