Prednosti prehrane bez mesa

Znaš li što će se dogoditi tvom tijelu ako prestaneš jesti meso?

Kada iz prehrane izbaciš meso ili njegovu konzumaciju svedeš na minimum, u tvome tijelu dogodit će se brojne pozitivne promjene

pexels-viktoria-slowikowska-5677302.jpeg
Foto: Pexels

Sigurno si već mnogo puta čula ili pročitala kako prehrana bez mesa ili pak ograničavanje konzumacije mesa ima višestruke zdravstvene koristi, uključujući i gubitak težine i manji rizik od razvoja brojnih bolesti.

Image
Ne drže vodu

Pravila o zdravoj prehrani koje bi trebali zaboraviti

Odlučiš li iz svoje prehrane izbaciti meso ili konzumaciju mesa svesti na minimum, u tvome tijelu dogodit će se brojne promjene i to će se pozitivno odraziti na tvoje zdravlje. Dakako, imaj na umu da ako odlučiš izbaciti meso, prehrana ti treba biti uravnotežena i važno je pravilno birati zdrave namirnice kojima ćeš svoje tijelo opskrbiti svim važnim nutrijentima.

Image
Foto: Pexels

U svakom slučaju, izbacivanje mesa iz prehrane ima određene beneficije za zdravlje, a neke od najvažnijih otkrivamo ti u nastavku.

Bolje zdravlje i gubitak viška kilograma

Brojni prehrambeni režimi ne uključuju meso ili pak je konzumacija mesa ograničena i svi takvi režimi povezuju se s višestrukim prednostima za ljudsko zdravlje. Dokazano je da je rizik od razvoja raka i srčanih bolesti puno manji kod osoba koje se hrane vegetarijanskom ili veganskom prehranom. Dodatno, neke su studije pokazale da izbacivanjem mesa iz prehrane smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ograničena konzumacija mesa može pomoći i u borbi s viškom kilograma i doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine.

Image
Foto: Pexels

Prehrana obogaćena namirnicama biljnog podrijetla našem organizmu osigurava odličan izvor vlakana, antioksidansa i važnih mikronutrijenata. Ipak, važno je napomenuti da, osim izbacivanja mesa, treba izbaciti i druge nezdrave i procesuirane namirnice koje obiluju šećerima i rafiniranim ugljikohidratima. Osobe koje se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla trebaju pomno planirati svoju prehranu te uzimati dodatke prehrani jer bi u protivnom mogle imati problema s nedostatkom nekih od ključnih nutrijenata kao što su vitamin B12, cink, kalcij i željezo.

Smanjuje se rizik od srčanih bolesti

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti prehrane bez mesa je učinak na zdravlje srca. Neka su istraživanja potvrdila povezanost pretjeranog unosa crvenog mesa s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Iako postoji meso koje je zdravo, nutricionisti savjetuju ograničeni unos crvenog mesa, kobasica, slanine i drugih mesnih prerađevina koje sadrže zasićene masnoće koje su loše za ljudsko zdravlje.

Image
Foto: Unsplash

Umjesto toga, u prehranu treba uvrstiti namirnice koje sadrže zdrave masnoće, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado i maslinovo ulje. Navedene namirnice su odličan izvor zdravih masnoća, ali i dijetalnih vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola koji je krivac za brojne bolesti srca i krvožilnog sustava. Procesuirani mesni proizvodi također sadrže i visoke količine soli što pak može dovesti do problema s visokim krvnim tlakom. Smanjeni unos mesa i povećani unos ribe i namirnica biljnog podrijetla pozitivno će se odraziti na zdravlje srca.

Poboljšava se rad probave

Prehrana u kojoj nema mesa najčešće je obogaćena voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i drugom hranom biljnog podrijetla koja je odličan izvor dijetalnih vlakana. Namirnice obogaćene vlaknima pozitivno utječu na zdravlje crijeva i povećavaju broj dobrih bakterija, ali imaju i protuupalni učinak te jačaju naš imunološki sustav. Biljni proteini i polifenoli koji se nalaze u biljnim namirnicama također pozitivno utječu na probavni sustav.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuje se rizik od nekih vrsta raka

Ograničeni unos nekih vrsta mesa može smanjiti i rizik od razvoja određenih vrsta raka. Naime, prehrana bazirana na crvenom mesu i nezdravim mesnim prerađevinama povezuje se s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva i raka dojke. S druge strane, hrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla štiti naše tijelo od razvoja stanica koje izazivaju rak.

Image
Foto: Unsplash

Pozitivan učinak na okoliš

Nadalje, izbacivanje mesa iz prehrane ili pak samo smanjeni unos mesa ima i pozitivan učinak na okoliš. Poznato je da se kod proizvodnje mesa i uzgojem stoke crpe brojni resursi, povećava se emisija stakleničkih plinova, krče se šume i zagađuje se zrak. Sve to skupa jako loše djeluje na naš okoliš. Postupnim smanjivanjem unosa mesa i usvajanjem zdravijih prehrambenih navika svi možemo na neki način doprinijeti razvoju čišćeg i zdravijeg okoliša, ali i humanije zajednice.

Image
Foto: Unsplash

I smanjeni unos mesa ima prednosti

Iako broj vegana i vegetarijanaca u svijetu postupno raste, nisu svi spremni odreći se mesa. Naime, to je promjena koja se ne donosi preko noći. Ne trebaš u potpunosti izbaciti meso iz svoje prehrane, no možeš smanjiti njegovu konzumaciju. Fleksitarijanska prehrana podrazumijeva smanjeni unos namirnica životinjskog podrijetla, ali ne i njihovo potpuno uklanjanje iz prehrane. Istraživanja su pokazala da su zdravstveni učinci ovog prehrambenog režima jako slični onima koji se povezuju s veganskim ili vegetarijanskim načinom prehrane.

Image
Foto: Pexels