Sigurno si već mnogo puta čula ili pročitala kako prehrana bez mesa ili pak ograničavanje konzumacije mesa ima višestruke zdravstvene koristi, uključujući i gubitak težine i manji rizik od razvoja brojnih bolesti.
Odlučiš li iz svoje prehrane izbaciti meso ili konzumaciju mesa svesti na minimum, u tvome tijelu dogodit će se brojne promjene i to će se pozitivno odraziti na tvoje zdravlje. Dakako, imaj na umu da ako odlučiš izbaciti meso, prehrana ti treba biti uravnotežena i važno je pravilno birati zdrave namirnice kojima ćeš svoje tijelo opskrbiti svim važnim nutrijentima.

U svakom slučaju, izbacivanje mesa iz prehrane ima određene beneficije za zdravlje, a neke od najvažnijih otkrivamo ti u nastavku.
Bolje zdravlje i gubitak viška kilograma
Brojni prehrambeni režimi ne uključuju meso ili pak je konzumacija mesa ograničena i svi takvi režimi povezuju se s višestrukim prednostima za ljudsko zdravlje. Dokazano je da je rizik od razvoja raka i srčanih bolesti puno manji kod osoba koje se hrane vegetarijanskom ili veganskom prehranom. Dodatno, neke su studije pokazale da izbacivanjem mesa iz prehrane smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ograničena konzumacija mesa može pomoći i u borbi s viškom kilograma i doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine.

Prehrana obogaćena namirnicama biljnog podrijetla našem organizmu osigurava odličan izvor vlakana, antioksidansa i važnih mikronutrijenata. Ipak, važno je napomenuti da, osim izbacivanja mesa, treba izbaciti i druge nezdrave i procesuirane namirnice koje obiluju šećerima i rafiniranim ugljikohidratima. Osobe koje se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla trebaju pomno planirati svoju prehranu te uzimati dodatke prehrani jer bi u protivnom mogle imati problema s nedostatkom nekih od ključnih nutrijenata kao što su vitamin B12, cink, kalcij i željezo.
Smanjuje se rizik od srčanih bolesti
Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti prehrane bez mesa je učinak na zdravlje srca. Neka su istraživanja potvrdila povezanost pretjeranog unosa crvenog mesa s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Iako postoji meso koje je zdravo, nutricionisti savjetuju ograničeni unos crvenog mesa, kobasica, slanine i drugih mesnih prerađevina koje sadrže zasićene masnoće koje su loše za ljudsko zdravlje.

Umjesto toga, u prehranu treba uvrstiti namirnice koje sadrže zdrave masnoće, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado i maslinovo ulje. Navedene namirnice su odličan izvor zdravih masnoća, ali i dijetalnih vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola koji je krivac za brojne bolesti srca i krvožilnog sustava. Procesuirani mesni proizvodi također sadrže i visoke količine soli što pak može dovesti do problema s visokim krvnim tlakom. Smanjeni unos mesa i povećani unos ribe i namirnica biljnog podrijetla pozitivno će se odraziti na zdravlje srca.
Poboljšava se rad probave
Prehrana u kojoj nema mesa najčešće je obogaćena voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i drugom hranom biljnog podrijetla koja je odličan izvor dijetalnih vlakana. Namirnice obogaćene vlaknima pozitivno utječu na zdravlje crijeva i povećavaju broj dobrih bakterija, ali imaju i protuupalni učinak te jačaju naš imunološki sustav. Biljni proteini i polifenoli koji se nalaze u biljnim namirnicama također pozitivno utječu na probavni sustav.

Smanjuje se rizik od nekih vrsta raka
Ograničeni unos nekih vrsta mesa može smanjiti i rizik od razvoja određenih vrsta raka. Naime, prehrana bazirana na crvenom mesu i nezdravim mesnim prerađevinama povezuje se s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva i raka dojke. S druge strane, hrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla štiti naše tijelo od razvoja stanica koje izazivaju rak.

Pozitivan učinak na okoliš
Nadalje, izbacivanje mesa iz prehrane ili pak samo smanjeni unos mesa ima i pozitivan učinak na okoliš. Poznato je da se kod proizvodnje mesa i uzgojem stoke crpe brojni resursi, povećava se emisija stakleničkih plinova, krče se šume i zagađuje se zrak. Sve to skupa jako loše djeluje na naš okoliš. Postupnim smanjivanjem unosa mesa i usvajanjem zdravijih prehrambenih navika svi možemo na neki način doprinijeti razvoju čišćeg i zdravijeg okoliša, ali i humanije zajednice.

I smanjeni unos mesa ima prednosti
Iako broj vegana i vegetarijanaca u svijetu postupno raste, nisu svi spremni odreći se mesa. Naime, to je promjena koja se ne donosi preko noći. Ne trebaš u potpunosti izbaciti meso iz svoje prehrane, no možeš smanjiti njegovu konzumaciju. Fleksitarijanska prehrana podrazumijeva smanjeni unos namirnica životinjskog podrijetla, ali ne i njihovo potpuno uklanjanje iz prehrane. Istraživanja su pokazala da su zdravstveni učinci ovog prehrambenog režima jako slični onima koji se povezuju s veganskim ili vegetarijanskim načinom prehrane.
