Nova faza

Pet stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Što više informacija imamo o menopauzi, lakše ćemo proći kroz nju, ali i više uživati u ovoj novoj fazi života

profimedia-0369481268.jpg
Foto: Profimedia.hr

U određenim godinama svaka žena prođe kroz menopauzu, no koliko zapravo znamo o njoj? U zapadnim zemljama često se ovaj period u ženinom životu predstavlja kao nešto teško i na neki način loše, dok se u zemljama u kojima se više poštuju zrelije godine i mudrost, žene puno lakše prolaze menopauzu. Stoga ne treba zaboraviti da i društveni kontekst utječe na menopauzu, ali i osobni stav svake od nas svakako može pomoći da lakše krenemo u novu fazu života.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

Iako je "menopauza" vrlo uobičajena riječ, često vrlo malo znamo o njoj. Govori se samo o procesu, na koji se tradicionalno gledalo kao na tabu temu, no važno je da svaka žena zna barem osnovne informacije.

Mnoge žene odbacuju razmišljati i misle o tome kao nečemu što će "dogoditi u pedesetima", ali znanje je snaga, a razumijevanje tijela i hormona može olakšati perimenopauzu (fazu prije menopauze). "Prosječna dob menopauze je 51. godina, a ponekad se naziva i drugim pubertetom", objašnjava Maisie Hill, autorica knjige o menopauzi, za Vogue.

Perimenopauza započinje u četrdesetima

"Sama menopauza nastupa kada prođe 12 mjeseci bez mjesečnice. Recimo da imaš 50 godina i zadnju menstruaciju si imala prije 12 mjeseci. Dan kada prođe tih dvanaest mjeseci je početak menopauze. Vrijeme prije toga je perimenopauza, faza popraćena simptomima kao što su valunge, ali i suhoća rodnice. Ako se mjesečnica pojavljuje, znači da menopauza nije još nastupila", kaže Hill. Perimenopauza obično započinje u četrdesetima, s blagim promjenama u hormonima koji počinju drugačije reagirati od sredine tridesetih.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5

Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!