Uvrsti ih u svoju rutinu

Zdrave navike koje mogu smanjiti rizik za rak dojke

Zdrave navike, poput redovite fizičke aktivnosti i uravnotežene prehrane, ključne su za smanjenje rizika od razvoja raka dojke kod žena

jernej-graj-r2iMAgJrG6E-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Rak dojke najčešća je vrsta raka među ženama, a u Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2300 osoba. Ako se otkrije na vrijeme, u većini se slučajeva rak dojke uspješno liječi.

Image
Pogađa brojne žene

Endometrioza - najčešći simptomi ove podmukle ženske bolesti

Redovni pregledi i samopregledi vrlo su važni jer kad se rak otkrije u ranijem stadiju, to su šanse za izliječenje veće. Iako je genetika najveći faktor kod razvoja ove bolesti, postoje neke navike i koraci koji mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke. One najučinkovitije donosimo u nastavku pa ih uvrsti u svoju svakodnevnu rutinu.

Zdrava prehrana je ključna

Zdrava tjelesna težina ključna je za dobro zdravlje, a da bi se ona postigla nužno je hraniti se zdravo. Neka ti prehrana bude uravnotežena. Liječnici za smanjenje rizika od razvoja karcinoma preporučaju namirnice koje sadrže visok udio vlakana, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Izbjegavaj procesuirane namirnice, a unos crvenog mesa svedi na minimum.

Image
Foto: Pexels

Budi aktivna

Fizička aktivnost nužna je za održavanje dobrog zdravlja, ali i zdrave tjelesne težine. Vježbanje može smanjiti rizik od razvoja raka dojke jer utječe na razinu estrogena. Nastoj se što više kretati, a dobar izbor su bicikliranje, plivanje i slične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca. Nemoj zaboraviti ni na važnost redovnog istezanja. Vježbe istezanja vrlo su korisne i potiču rad metabolizma, povoljno utječu na zdravlje kostiju te mogu spriječiti i razvoj osteoporoze.

Image
Foto: Pexels

Prestani pušiti

Osim što je vrlo ružna navika, pušenje je i izuzetno štetno za zdravlje. Studije su pokazale da pušenje povećava šanse za obolijevanje od raznih vrsta karcinoma, uključujući i rak dojke. Osim toga, pušenje uzrokuje i suženje krvnih žila te može povećati i rizik od srčanog i moždanog udara.

Image
Foto: Pexels

Izbjegavaj alkohol

Još jedan faktor koji može smanjiti rizik od nastanka raka dojke je i smanjeni unos alkohola. Istraživanja su pokazala da žene koje konzumiraju više alkohola imaju puno veće šanse da dobiju rak dojke, u usporedbi s onim ženama koje alkohol piju rijetko ili ne piju uopće. Nije posve jasno kako je alkohol povezan s ovom bolešću, no znanstvenici pretpostavljaju da je to zato jer alkohol sadrži prazne kalorije koje vode do suvišnih kilograma, ali i jer može povećati razinu estrogena i drugih hormona povezanih s rakom dojke. Iako je rizik povezan s alkoholom nizak, ipak nemoj pretjerivati s konzumacijom alkohola.

Image
Foto: Pexels

Razgovaraj s liječnikom

Redovni pregledi dojki vrlo su važni, a također je korisno barem jednom godišnje napraviti sistematski pregled kako bi se utvrdili eventualni zdravstveni problemi. Ako primijetiš bilo kakve promjene na svome tijelu koje bi mogle upućivati na rak dojke, javi se svome liječniku koji će te uputiti na daljnje preglede.  

Image
Foto: Pexels