Sve mi se većinom oslanjaju na kulinarska znanja koje smo stekli od majki i baka, posebno ona koja se prenose s generacije na generaciju. Neke od nas vole eksperimentirati s novim receptima, sastojcima i začinima, no kada se želimo dobro najesti ili napraviti ručak za obitelj, najčešće se vraćamo dobrim starim već poznatim receptima.
No, ovi pametni savjeti će te oduševiti svojom praktičnošću i što je najbitnije - naglaskom na zdrave sastojke.
via Giphy
1. Slani muffini za doručak
Ovaj brzi recept će ti dati dovoljno energije za cijeli dan, a za izradu ti je potrebno svega desetak minuta.
Ispuni svaki kalup za muffin sa žličicom vode i jajetom. Možeš dodati i druge sastojke kao što su slanina ili povrće kako bi dobila još ukusniji doručak. Peci ih 10 do 13 minuta, a zatim ih posluži uz tost sa svježim sirom ili uz drugu omiljenu kombinaciju.
2. Za što sve može služiti rezač za jaja?
Sjećaš li se kako si kao malena djevojčica uvijek od mame tražila onaj rezač kako bi mogla ponosno isjeckati svoje jaje na savršene komade? Sada ga možeš ponovno koristiti kako bi isjekla gotovo sve voće i povrće na malene komadiće.
3. Ne bacaj vino koje nisi popila
Nemoj dopusti da vino danima oksidira u hladnjaku dok ga ne odlučiš teška srca baciti. Postoji bolji način za iskorištavanje ovog alkohola.
Ulij ga u posudice za led i stavi u zamrzivač, a već sutra ćeš imati male porcije vina koje možeš koristiti za izradu umaka, juha, rižota i slično. Idealno, zar ne?
4. Ispeci tortu u šalici
Ova mala torta je idealni desert za sve nas koje uvijek pokušavamo reći ne sljedećem komadu torte ili kolača. Zadovoljiti će tvoju potrebu za slatkim, bez da unosiš više kalorija nego što to želiš.
Razbij jedno jaje u šalici, a zatim ga dobro izmuti. Kada završiš ulij jednu četvrtinu nekog čokoladnog namaza i stavi ga u mikrovalnu na 60 sekundi.
5. Kalupi za muffine su savršeno mjesto za pohranu
Sjeckanje brojnih namirnica je sastavni dio pripreme gotovo svakog jela. No, kako ti se sastojci ne bi izmiješali ili završili u krivoj posudi jednostavno ih sve spremi u kalup za muffine.
Ovaj praktičan i jednostavan trik će ti uštedjeti puno prostora i vremena u kuhinji.
6. Produlji vijek bananama
Koliko puta ti se dogodilo da si pojela pola banane, a druga polovica je propala u crnilu?
Sljedeći put kada želiš pojesti samo pola banane i stvarno sačuvati ostatak, izreži ju na malene komadiće i prekrij folijom kako bi ostale svježe.
7. Toplo i hladno posuđe
Pivo imaju najbolji okus kada je hladno, a ta hladnoća se dulje održava ako ga poslužiš u hladnoj čaši. Jednako pravilo vrijedi i za ostalu "hladnu" hranu kao što je sladoled, ali i za topla jela u toplim posudama. Tko voli kada mu se juha ohladi na pola puta do kraja tanjura?
8. Iskoristi vodu od krastavca
Nemoj bacati vodu u kojoj su se nalazili kiseli krastavci. Možeš ju iskoristiti za ponovno kiseljenje raznog povrća. Osim toga, vodu od kiselih krastavaca možeš iskoristiti i za dobar Bloody Mary koktel, mariniranje piletine i još puno drugih opcija.
9. Pripremi kuglice sladoleda
Sve mi smo se već našle u onoj situaciji kada smo svojom sirovom snagom gotovo slomile žlicu s kojom smo namjeravale izvaditi sladoled. No, postoji vrlo lako rješenje za to.
Ranije izvadi kuglice sladoleda na ravnu površinu, kao što je tepsija ili daska za rezanje te ju spremi u zamrzivač. Idući obiteljski ručak ili zabava će proći bez bespotrebnog savijanja posuđa.
10. Spriječi tamnjenje jabuka
Sjećaš li se onog trenutka kada ti se baš jede jabuka, no na pola puta zaboraviš da ju trebaš pojesti, a kada je idući put pogledaš ona je potpuno smeđa? I onda ju ne želiš posjesti zato što je... Ružna?
Bez brige, shvaćamo ovu čudnu dilemu, no kako bi joj stala na kraj sljedeći put jabuku pošpricaj limunom, te onda neće potamniti.
11. Smoothie paketići
Toliko voliš smoothieje i voće da te pomisao na kraj ljeta i kraj beskonačnog izbora voća rastužuje? Imamo rješenje i za to.
U malene vrećice doziraj voće za jedan smoothie (npr. 1 šalica ananasa, 1 šalica špinata i 1 šalica banana), te ih zaledi u zamrzivaču. Nakon svakog treninga te čeka zdrav obrok.
12. Isijeci salatu rezačem za pizzu
Hrpu blitve, špinata, zelene salate ili bilo kojeg drugog bilja i povrća je nekada teško izrezati. No, ako ih staviš u staklenu posudu i iskoristiš pizza rezač kako bi ih pretvorila u male komadiće, nikada više nećeš imati takvih problema.
13. Usitni češnjak u mužaru
Osim ako nisi profesionalni rezač povrća, vrlo je teško nasjeckati češnjak na sitne komadiće koji daju suptilan okus jelu. Zato idući put preskoči mučenje s nožem i radije upotrijebi mužar i tučak. Ovaj način će ukloniti i dio gorkog okusa češnjaka.
14. Bočica za savršene palačinke
Sačuvaj praznu bočicu kečapa ili majoneze, te ju dobro operi. Nakon toga ju možeš koristiti kako bi bolje kontrolirala veličinu i oblik svojih palačinki, tako što ćeš smjesu staviti u nju, a zatim ju dozirati na tavu.
15. Slušaj svoje kolačiće, oni će ti reći kada su gotovi
Izgled može varati, pogotovo kada su u pitanju deserti. Ako još uvijek nisi potpuno sigurna kada su kolačići zaista pečeni, a baš si ostala bez čačkalica, zapravo postoji vrlo lagan način kako to saznati. Kada čuješ kako kolačići pucketaju to znači da su gotovi.