Zloćudne bolesti

Obrati pažnju: 10 simptoma koji mogu ukazivati na ginekološke karcinome

Ako imaš jedan ili više ovih simptoma, to nikako ne znači da imaš karcinom. No, ako neki od simptoma traju dva tjedna i dulje, iznimno je važno posjetiti liječnika i napraviti pretrage. Prevencija je iznimno važna

profimedia-0154650897.jpg
Foto: Profimedia.hr

Bolesti i karcinom su nešto o čemu rijetko razmišljamo, posebno kada se osjećamo dobro i zdravo. No bez obzira na dob vrlo je važno da svaka žena brine o svom ginekološkom zdravlju, posebno ako postoji obiteljska anamneza.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brini o svom zdravlju

Ovi 'bezopasni' simptomi mogu ukazivati na rak kože - nemoj ih zanemarivati

Karcinom endometrija posljednjih je dvadeset godina u porastu u Hrvatskoj, rak jajnika i rak vrata maternice su sve češći. Iako se ove vrste zloćudnih bolesti češće događaju nakon menopauze, važno je da se žene od mlađe dobi naviknu na redovite preglede jer se zloćudna bolest može dogoditi u svakoj dobi. "S godinama raste i rizk od svih vrsta karcinoma raste, ali je važno moći prepoznati važne simptome u bilo kojoj dobi. Ako se pojave odmah se treba javiti liječniku", objašnjava liječnica Therese Bevers, direktorica Centra za prevenciju raka, za Mdanderson.org.

Simptomi raka, posebno ginekoloških, mogu biti slični simptomima nekih drugih bolesti. No samo rak dojki i karcinom vrata maternice se mogu otkriti snimanjima. Vrlo je važno prepoznati simptome i razgovarati o njima s ginekologom ili liječnikom obiteljske medicine kako se bi se bolest, ako postoji, otkrila u što ranijem stadiju. U nastavku pročitaj koje simptome ni jedna žena ne smije zanemariti bez obzira na dob.

1/11

Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!