Može se!

Zaštita od virusa u 7 koraka: Kako ostati zdrava kad su ti svi doma bolesni?

Zaštita od virusa odigrava se na nekoliko polja - od jačanja imuniteta do pravilnog ophođenja s oboljelima i pravilnog održavanja prostora u kojem boravite

pexels-liza-summer-6383006.jpg
Foto: Pexels

Kreće sezona prehlade i gripe, a tu je i svima nam znana korona pa je pravo umijeće zimu proći neokrznuta, osobito ako su ti klinci vrtićkog i/ili školskog uzrasta i iz škole osim zadaće, donose viruse i bacile.

Image

Recept za napitak od kurkume koji će te zaštititi od prehlada i gripe

Je li moguće sačuvati se od viroza kada su ostali ukućani bolesni? To ne možemo jamčiti, ali ono što se može učiniti je svesti rizik na minimum, vrlo jednostavnim radnjama koje bi, u biti, trebalo prakticirati svakodnevno, a ne samo kada netko oboli.

Image
Foto: Pexels

U nastavku ti otkrivamo nekoliko načina kako se zaštititi od sezonskih boljki i ove zime zaobići vrućicu, kihanje, kašljanje, grlobolju, šmrcanje, kostobolju i svaku drugu popratnu tegobu.

Ograniči kontakt s oboljelim članom kućanstva

"Ako je moguće, trebalo bi oboljelog člana obitelji izolirati", savjetuje za portal Livestrong infektolog George Abraham. To se posebno preporučuje za gripu i COVID-19, dodaje, budući da oba uključuju zarazu respiratornim putem - disanjem, kihanjem, kašljanjem. Ako je moguće, osobu koja je bolesna smjesti u zasebnu sobu. Izbjegavaj dirati predmete koji bolesna osoba dotakne.

"Članovi obitelji trebali bi posebno paziti na izbjegavanje dijeljenja ručnika, krpa ili korištenja istog posuđa", kaže pedijatrica Eyla Boies za isti portal. Ako netko u tvom kućanstvu ima COVID-19, nosi masku i rukavice za jednokratnu upotrebu tijekom rukovanja njegovim rubljem. Također, dezinficiraj košaru za rublje u kojoj je bilo prljavo rublje zaražene osobe, savjetuju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi spomenuti portal.

Image

Pazi na higijenu u kupaonici

Ako imate u kućanstvu dvije kupaonice, jednu neka koristi oboljela osoba, a drugu ostali ukućani. Ako imate jednu, obvezno ju treba prozračiti nakon što je koristi oboljeli, a i inače. Što češće, to bolje. Također, trebalo bi uvijek spuštati poklopac od WC školjke prije, no što pustite vodu jer ispiranje zahodske školjke može raspršiti fekalne tvari po cijeloj prostoriji, a virus se može i u njima nalaziti. Peri ruke. To je u biti najvažnija mjera zaštite od virusa. Također, izbjegavaj ići u zahod odmah nakon što ga je koristio netko tko je bolestan.

Image
Foto: Pexels

Dezinficiraj radne površine

Zaražena osoba ispuhat će nos, a potom otvoriti kuhinjski ormarić kako bi bacila maramicu. Koju minutu kasnije i ti ćeš ga otvoriti kako bi bacila nešto u smeće te doći u doticaj s moguće kontaminiranom površinom. Osim toga, kada oboljeli kiše ili kašlje , raspršuje virus po prostoriji. Stoga, što češće dezinficiraj radne površine, kvake, ručkice, prekidače za struju, vrata hladnjaka… Pritom koristi rukavice za jednokratnu uporabu.

Image
Foto: Unsplash

Prozračuj prostor

Kada bolesna osoba kihne, zakašlje se ili čak samo izdahne zrak, virusi i bacili ispunjavaju prostoriju. Kako bi ih se riješila, redovito prozračuj prostorije u kojima boravite. Otvori prozore na desetak minuta kako bi u prostor ušao svjež zrak izvana, a izašao ustajali, kontaminirani. Napravi to nekoliko puta kroz dan i navečer pred odlazak na spavanje.

Image
Foto: Pexels

Koristi ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka itekako može biti od pomoći. Suhi zrak oštećuje sluznicu nosa i grla čineći ih puno osjetljivijima na viruse. Osim toga, ovlaživač zraka povećat će vlažnost u prostoriji. Većina virusa najbolje preživljava pri nižoj vlažnosti, što znači da im je prostorija u kojoj se koristi ovlaživač zraka biti neprijateljsko okruženje. To je i znanstveno dokazano.

Naime, studija provedena 2013. i objavljena u časopisu PLOS One, pokazala je da pri niskim razinama vlage, gripa zadržava maksimalnu infektivnost. Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da će održavanje unutarnje vlažnosti iznad 40 posto (ali maksimalno do 65 jer ni pretjerana vlaga nije dobra, kako za nas, tako i za prostor u kojem boravimo) smanjiti zaraznost virusom gripe.

Image
Foto: Pexels

Spavaj

Kvalitetan san, odnosno organizam koji je odmoran i regeneriran, najbolja je zaštita od bolesti. Poradi na higijeni sna, a to znači - idi spavati uvijek u isto vrijeme, budi se također u isto vrijeme. Potrudi se spavati barem sedam sati noću, u prozračenoj, mračnoj sobi, u kojoj ne svjetlucaju razne lampice gadgeta i ostalih elektroničkih uređaja.

Mobitel ostavi po strani barem sat vremena prije odlaska na počinak kako bi se umirila i odmaknula od plavog svjetla ekrana koje šalje zbunjujuće signale mozgu i razbuđuje ga. Za večeru jedi laganu hranu, barem tri sata prije odlaska na počinak. Uvođenjem ovih nekoliko zdravih navika podići ćeš kvalitetu sna, a time i ojačati imunitet koji će se onda moći izboriti s virusima.

Image
Foto: Pexels

Vitamini i prehrana

Jedi sezonsku hranu, što znači da ti u ovo doba na stolu redovito treba biti kiseli kupus, šipak, limun i ostali agrumi, redom kojim sazrijevaju. Jedi jabuke, kruške, prokulice i sve drugo zeleno lisnato povrće, bundeve, meso, iznutrice, jaja, fermentirane mliječne proizvode, češnjak i luk.

Ne zaboravi na orašaste plodove, sušeno voće, med, propolis, domaći čaj od šipka. Unos vitamina možeš pojačati suplementacijom vitamina D, C i cinka, no ako jedeš raznoliko i zdravo, nema potrebe za dodatnim vitaminima.

Image
Foto: Pexels