Spremna za 2021.

Zadaj si ove ciljeve kako bi u novoj godini bila zdravija i sretnija

Zdravlje nam možda nije uvijek na prvom mjestu, ali bi nadolazeće godine svakako trebalo biti. Ovi savjeti olakšat će ti put prema zdravijem i sretnijem životu

candice-picard-nloeYpUtrW0-unsplash.jpg

Postani najbolja verzija sebe

Htjele mi to priznati ili ne, svaka od nas htjela bi stariti graciozno i sa stilom. S druge strane nam se čini da nam se s godinama nakuplja sve više kilograma, ali i sve više problema koji nas muče i stvaraju nam stres. Ove nadolazeće godine vrijeme je da se stvari promijene.

Image

Između straha za zdravlje i recesije: Kako biti sretna, a ne potrošiti ni kune?

Kako bi u novu godinu ušla s pozitivnijim stavom i zdravijim navikama, prvo se moraš fokusirati na sebe. Tvoje životne navike, prehrana, ali i način razmišljanja kroz godine se lako uočavaju na tvom vanjskom izgledu i zato bi se trebala potruditi napraviti pomak u pozitivnom smjeru. Teško je da ćeš moći ostvariti neke veće životne ciljeve ako prvo ne radiš na sebi i stvoriš savršenu priliku za njih.

Istražile smo koje su to male promjene koje možeš napraviti u novoj 2021. koje će ti pomoći dovesti sklad u život i sačuvati tvoje zdravlje kako bi mogla još mnogo godina uživati sa svojim bližnjima i biti najbolja verzija sebe.

Promijeni svoj pogled na život

Koliko god se to činilo banalno i trivijalno, kada na život gledaš s pozitivnijim stavom, stvari se polako krenu mijenjati na bolje. Čak i loše situacije se ne čine tako grozne kada na njih gledaš drugačije. No to ne znači da bi se trebala forsirati i biti previše pozitivna. Realan pogled na život s dozom pozitive najbolji je recept za sretniji um.

Prilagodi svoje recepte

Kako nam je pandemija smanjila mogućnost posjetiti restorane onoliko često koliko smo to radile prije, sigurno smo sve usavršile svoje kulinarske sposobnosti. No sada je vrijeme da idemo korak dalje i da omiljene recepte malo prilagodimo tako da nezdrave namirnice zamijenimo zdravijima. Ne moraju to biti ogromne preinake, ali bi bilo super kada bi djelomično izbacila tjesteninu i dodala više svježeg voća i povrća. Tako ćeš zaštititi ne samo svoj imunitet nego i zdravlje srca, a promjene ćeš vidjeti i na koži.

Pregledaj svoje tijelo

Nova godina je idealno vrijeme da zakažeš preglede kod specijalista koje odgađaš cijelu 2020. Iako je u zdravstvu trenutno prioritet pandemija, ostali liječnici i dalje normalno rade. Naruči se za pregled kod zubara, ginekologa, obavi sistematski pregled i napravi krvnu sliku. Sve su to sitnice koje će te potaknuti da se više brineš o svom zdravlju, a dobro je i znati u kojem ti je stanju organizam. Čak i ako se pojave neki problemi ne bi te trebali uplašiti nego te potaknuti na pozitivne promjene.

Osmisli plan tjelovježbe i drži ga se

Znamo da je početi vježbati s početkom nove godine jedan od najvećih klišeja, ali klišeji nastaju s razlogom. Upravo je ovo vrijeme savršeno za nove vježbače jer te još drži onaj mali osjećaj krivnje što si toliko uživala u slasticama i hrani za vrijeme blagdana. Ne kažemo da se trebaš gristi zbog toga što si uživala, ali moraš u svakom trenutku biti svjesna kakav to utjecaj ima na tvoje zdravlje.

Stručnjaci tvrde da je dovoljno 30 minuta lagane tjelovježbe dnevno, a to znači vježbati tako da ti se ubrza puls i disanje do razine na kojoj možeš pričati, ali ne i pjevati. Ako želiš izgubiti kilograme, vježbati trebaš 45 minuta.

Poradi na higijeni spavanja

Iako je sam san važan za zdravlje, jednako je važna i rutina prije i nakon spavanja. Sat vremena prije spavanja trebala bi odvojiti samo za pripreme za spavanje i izbjegavati zaslon računala ili mobitela. Također prije spavanje ne bi trebala jesti ili vježbati, a sam san bi trebao trajati od šest do osam sati. Ako ti manjka sna, dolazi do poremećaja hormona u tijelu i tako možeš biti pod dodatnim stresom ili može doći do ozbiljnijeg zdravstvenog problema. I buđenje je važno koliko i rutina prije spavanja. Nemoj odgađati ustajanje duže od pet minuta te dan započni zdravim doručkom i napitkom kao što je zeleni čaj.

Razmisli o svojoj beauty rutini

Na društvenim mrežama smo obasipane raznim influencericama i njihovim beauty rutinama u 20 koraka. Realno, 20 korak ti nije potrebno da bi imala zdravu i njegovanu kožu. Potreban ti je tek dobar serum i hidratantna krema sa zaštitnim faktorom te nježno sredstvo za čišćenje lica. Neka 2021. bude godina u kojoj ćeš napokon istražiti što najviše odgovara tvojoj koži i zanemariti nepotrebne savjete osoba koji nisu stručnjaci na ovom području.

Izađi u prirodu

Ovaj savjet možda je bilo teško pratiti u 2020., ali 2021. donosi nam dobre prognoze što se tiče pandemije. Uskoro ćemo se moći polako vraćati svojim uobičajenim navikama i sve više vremena provoditi izvan doma. Ovih zimskih mjeseci planiraj što ćeš sve raditi na proljeće i s prvim zrakama sunca svoj plan pretvori u djela. To ne znači da moraš otići na drugi kraj svijeta u neku egzotičnu zemlju nego da jednostavno izađeš malo u prirodu, šetaš se s prijateljicama i provodiš vrijeme na svježem zraku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.