FITNEST ZA MAME I BEBE

Na treninzima kod Veronike Ćurković vježbaju mame i bebe, a organizira i prvi retreat za njih

Magistra kineziologije Veronika Ćurković pokrenula je FitNest – treninge za mame, ali i bebe kakvi se rijetko gdje viđaju. Nedavno je osmislila prvi Reatreat u prirodi za mame i bebe, nešto novo u Hrvatskoj

Veronika Ćurković
Foto: Privatni album

Puno se toga mijenja u životu svake žene kad sazna da je trudna. Iako se način života malo promijeni, važno je ostati aktivan i aktivnosti prilagoditi stadiju i stanju trudnoće – naravno, uz konzultacije s ginekologom. Osim tjelesne aktivnosti, ženama često dobro dođu savjeti drugih mama i umrežavanje s njima. Magistra kineziologije Veronika Ćurković godinama se usavršavala na temu trudnoće i postpartuma pa je u Zagrebu pokrenula FitNesttreninge za mame, ali i bebe.  Nudi treninge za trudnice koji su im maksimalno prilagođeni, a svoj FitNest put žene mogu nastaviti i nakon poroda - uz prisutstvo beba.

Nakon ugodnog iskustva na grupnim i indvidualnim treninzima, magistra Veronika Ćurković osmislila je prvi Reatreat za mame i bebe koji uključuje višednevni boravak u prirodi i izlazak iz rutine. U razgovoru s Veronikom otkrile smo više o blagodatima vježbanja tijekom i nakon trudnoće, ali i iskustvu rada s mamama i bebama.

Trudnoća je vrlo izazovno razdoblje za svaku majku. Vi ste magistra kineziologije i voditeljica prentalnih i postnatalnih programa. Otkuda motivacija da pomognete majkama u trudnoći? Je li se sve krenulo od vašeg iskustva?

Na neki način da premda me i prije moje prve trudnoće zanimao rad s trudnicama. Kako mi je na grupne treninge znala doći i trudnica, morala sam već tada učiti o tome što i kako modificirati. Kada sam ostala trudna, shvatila sam koliko je podrška tijelu u trudnoći važna i da je vježbanje u trudnoći puno više od modifikacija vježbi – prije je to jedna ogromna cjelina za sebe. Zato sam se krenula educirati u tom smjeru, i danas, nakon pet godina, učim. Zaokružena i smislena fizička aktivnost u trudnoći ima velike dobrobiti na majku i na bebu.

Što je najvažnije kod kretanja i vježbanja u trudnoći?

Slušati svoje tijelo. Svaka trudnica treba pronaći aktivnost koja joj najviše odgovara. Preduvjet svega je da je trudnoća zdrava i da nema kontraindikacija za vježbanje u trudnoći.

Je li uopće moguće vježbati sve do porođaja?

Ako je sve u redu u trudnoći i ako trudnica želi, moguće je, čak je i preporučeno vježbati do samog kraja. Krajem trudnoće vježbanjem pripremam trudnicu za sam porođaj, i fizički i mentalno.

Image
Foto: @fitnest.zg/Instagram

Kada se mame mogu vratiti vježbanju nakon porođaja i na što trebaju najviše obratiti pozornost u postnatalnom periodu?

Važno je dati tijelu da odmori nakon poroda. Prvih pet do šest tjedana nije potrebno ulaziti ni u kakve programe vježbanja, umjesto toga dovoljno je raditi vježbe disanja i istezanja. U ciljani postpartum program kreće se nakon prvog pregleda ginekologa (od šest tjedana nakon poroda nadalje), ali svakako bih naglasila da je najvažnije da majka krene kad osjeti da je spremna za to. U postpartalnom vježbanju najvažnije je da oporavak ide postepeno, iznutra prema van, a ne samo brzati i težiti tome da tijelo izgleda kao prije trudnoće.

Žene su nakon porođaja, naravno, najviše fokusirane na bebu, no postoji li nešto što zanemare kod oporavka te se onda dulje oporavljaju?

 Žensko je tijelo moćno. Ako mu pružimo priliku da se oporavi kako treba, bit će takvo još dugo godina. Ponekad mame prebrzo krenu raditi previše fizičkih poslova ili preintenzivno vježbaju. Svaka majka koje je rodila treba imati maksimalnu podršku i pomoć, tih prvih dana nakon poroda dobro odmoriti i pružiti tijelu kvalitetne nutrijente te puno tekućine. I sama sam u prvom postpartumu prebrzo krenula sa svakodnevnim aktivnostima jer sam osjećala da mogu, ali tijelo je nakon nekog vremena ipak reklo dosta. U drugom postpartumu slušala sam sebe. Puno sam više odmarala i povezivala se s bebom, zbog toga je i oporavak išao brže i smislenije.

Image
Foto: @fitnest.zg/Instagram

Brzo vraćanje tijela u fazu prije trudnoća obično je većini žena prvi cilj. No što bi trebalo biti najvažnije? Može li se tijelo brzo vratiti u stanje prije trudnoće?

Pritisak je prevelik, ali nekako mi se čini da je ova druga strana postepenog oporavka nakon trudnoće sve više zastupljena i to mi je jako drago. Na svima nama koji radimo s tim ženama odgovornost je dati prave informacije.

Na čemu treba biti fokus u toj godini kada je mama kod kuće s bebom?

Na mami i na bebi. Potražiti pomoć ako je potrebno, okružiti se ljudima koji su u istim životnim ulogama, pronaći nekoga tko ih razumije.

Što je za mame najveći problem i što vas najviše pitaju?

Po iskustvu dosad, usamljenost mame na porodiljnom možda je najveći problem. Zbog toga sam jako sretna što se mame na postnatalnom vježbanju jako zbliže, druže i van dvorane, a često ostaju prijateljice. Zato i volim ići u šumu ili vježbanje na otvoreno s mamama, a kasnije se sve skupa podružimo - i njima i meni puno znači.

Image
Foto: @fitnest.zg/Instagram

Odlučili ste otići korak dalje u svom radu i napraviti poseban program za mame i bebe? Što mame mogu očekivati i koliko stare bebe mogu mogu ići?

Tako je, ove sam godine organizirala prvi Retreat za mame i bebe. Odlučila sam povezati fizički i mentalni oporavak mama u jednu prekrasnu cjelinu, tako da se maknemo na par dana u prirodu. Uz nutritivno bogatu hranu, vježbanje za mame i bebe, tople kupke i masaže, za mame sam organizirala i predavanje doktorantice psihologije o navigiranju kroz partnerske odnose nakon dolaska bebe. Pokušala sam u nekoliko dana zaokružiti sve što jednoj mami s bebom treba. Prvi je Retreat pun, nadam se da će ih biti još puno.

POGLEDAJ VIDEO: PILATES VJEŽBE ZA TRBUH