Dobro roditeljstvo

Često sumnjaš u sebe? Ovi znakovi pokazuju da radiš odličan posao kao roditelj

Iako ljudi često "mjere" uspješno roditeljstvo prema tome koliko dijete brzo čita, jede zdravu hranu ili kako igra nogomet ipak se radi o nečemu drugom. Za dijete je najvažnije da ima sigurnu bazu te da se taj odnos zasniva na ljubavi, poštovanju i povezanost

profimedia-0138486259.jpg
Foto: Profimedia.hr

Uvijek su roditelji željeli svojoj djeci najbolje i trudili se da im omoguće lijepo djetinjstvo i što lakši ulazak u svijet odraslih. No današnji roditelji, više nego ikad prije, imaju puno više informacija što sve utječe na razvoj djeteta i znaju koliko su važne prve godine života. Zbog toga su danas puno viši standardi u roditeljstvu i od njih se očekuje puno. No zbog toga se roditelji osjećaju vrlo ranjivo i stalno se propituju.

Image
Roditeljske metode

Znaš li što je 'lijeno roditeljstvo'? Recept za sretnu i odgovornu djecu

Stoga se vrlo uloviti u klopku i stalno uspoređivati s drugim roditeljima, ali i misliti da je sve jako loše kada se pojavi prvi problem. Iako današnji strandardi jesu visoki roditelji bi trebali čuti i pohvale te znati kada rade sasvim dobar posao. Danas se toliko govori o roditeljskim pogreškama da se svaki roditelj može osjećati loše, a klinički psiholog je za Parent.com objasnio koji znakovi pokazuju da roditelji rade odličan posao i čine dobro svojoj djeci.

Dijete lako pokazuje različite emocije

Možda dječje izražavanje emocija ne dolazi uvijek u dobro vrijeme. Možda roditelji ne žele vidjeti koliko su dječje emocije teške, ali ako dijete s lakoćom izražava ljutnju, strah ili tugu onda znači da se osjeća emocionalno sigurno. Problem nastaje kada dijete skriva emocije od svojih roditelja, često je to znak da postoji veliki problem u odnosu. Zato je važno da roditelji ne isključuju osjećaje djeteta ili ih zanemaruju. Umjesto toga važno je da primijete osjećaje i da pokažu zahvalnost.

Na primjer, kada je dijete ljuto roditelj može reći: "Po tome kako udaraš zid vidim da si jako ljut, a to je zbog toga što ti sestra možda ne dopušta da se igraš". Ovakvim pristupom će dijete shvatiti da se roditelji mogu nositi s njegovim osjećajima i da ih razumiju.

shimmer fallback

Dijete ti dolazi kada se ozljedi ili ima problem

Ako se dijete prvo obraća roditelju kada ima problem znači da roditelj radi odličan posao. To znači da dijete ima sigurnu bazu i uvijek se može obratiti kada treba pomoć. Dobar način da se dijete ohrabri je da je roditelj uvijek spreman slušati, čak i ako se radi o nečemu potpuno malenom iz odrasle perspektive. Ovakav pristup će stvoriti otvorenu komunikaciju o stvarima koje mogu biti jako teške u dječjem životu.

shimmer fallback

Dijete može razgovarati o svojim mislima i osjećajima bez straha

Ovo je znak da je odnos pun prihvaćanja, otvorenosti i fleksibilnosti. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djecom kroz svoje ponašanje, na primjer reagiraju burno zbog određenog ponašanja roditelja ili osjećaja. Drugi roditelji možda djeluju toliko krhko da djeca ne žele opterećivati roditeljima svojim mislima i osjećajima.

Jedna od rečenica koja se ne sviđa psiholozima je kada roditelj kaže: "Moje dijete je moja stijena". Roditelji su stijene, a djeca nikad ne bi trebala biti stijene svojim roditeljima. Ako roditelj treba dodatnu podršku onda je važno da je pronađe kod druge odrasle osobe.

shimmer fallback

Reakcije na djetetove osjećaje i misli nisu kritike i etiketiranje

Dobri roditelji ne kritiziraju dijete zbog ponašanja i pokušavaju izbjeći etiketiranje kao "loš", "zločest", "pohlepan" i "lijen". Dobar roditelj će se fokusirati na djetetovo ponašanje. Na primjer, ako dijete pojede sve kolače i ne podijeli ih s članovima obitelji može reći. "Pojeo si sve kolače bez dijeljenja. Vrlo je važno za našu obitelj da podijeliš kolače sa svojom sestrom. Što misliš kako ovo možeš ispraviti?", ovo je dobar primjer kako roditelj može razgovarati s djetetom, a ne samo reći nešto poput "Vrlo si pohlepan, idi u svoju sobu".

shimmer fallback

Potičeš dijete da otkriva i slijedi svoje interese

Istraživanje interesa i talenata pomoći će djetetu da svlada vještine i napravi postignuće. Interesi će dijete pozitivno angažirati i pomoći da se zaštititi od rizičnog ponašanja kroz tinejdžerstvo i mladost. Divno je kada je osoba dobra u onome što voli. Ponekad roditelji usmjeravaju dijete da ispuni njihove snove i potrebe, ali to može završiti loše. Djeca se mogu osjećati neuspješno i velik pritisak te osjećati da ih roditelj kontrolira. Također ako dijete ne uspije u ostvarenju roditeljskih želja nosit će teret razočaranja.

shimmer fallback

Postavljaš granice i osiguravaš sigurnost djeteta

Dobar roditelj utječe na dječje ponašanje postavljajući granice. Djeca bez ograničenja često upadaju u nevolje ili su izgubljena. Granice pomažu djeci da se osjećaju cijenjeno i voljeno, čak i ako im se ne sviđaju u određenom trenutku. Neki od primjeri dobrih granica su rutina vezana za spavanje, izražavanje poštovanja prema članovima obitelji i nedopuštanje tinejdžerima da konzumiraju alkohol.

shimmer fallback

Priznaješ i ispravljaš svoje pogreške

Ako roditelj zna kada treba popraviti narušene odnose sa svojim djetetom onda se radi o izvrsnom roditelju. Ako roditelj viče, burno reagira ili proziva dijete važno je da nakon toga popravi takve situacije. Iskren razgovor s djetetom može pomoći. Pomaže i objašnjenje da svaka osoba, pa tako i roditelj, osjeća različite stvari, ponekad i negativne i ne ponaša se primjereno.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.