Želiš odgojiti uspješno dijete? Uvijek učini ove važne stvari

Odgoj uspješnog djeteta nema veze s genetikom ili prilikama, radi se o izborima njihovih roditelja, tvrde istraživači s Harvarda i Stanforda

Želiš odgojiti uspješno dijete? Uvijek učini ove važne stvari

Kao roditelj i dalje imaš ambicije i snove, ali sada ih prenosiš na svoje dijete. Istraživanja su pokazala da možeš usvojiti navike kako bi poboljšala uspjeh djeteta. Znanstvenici s Harvarda i Stanforda istaknuli su koje su važne odluke za dijete i roditelje.

S razlogom se na ovoj listi nalazi ideja da djeca koja imaju roditelje koji su im autoritet postaju uspješni u životu. Podsjećaju ih na vrijednosti i stvari koje žele da rade. Roditelji gnjave djecu, moglo bi se reći. Istraživanje u Velikoj Britaniji u kojom je sudjelovalo 15 tisuća mladih žena tijekom desetljeća pokazalo je da stalna roditeljska upozorenja imaju utjecaj na djecu. Puno kraći period su bili nezaposleni kasnije u životu, manje su radili poslove koje su mrzile, manje je bilo maloljetničkih trudnoća i veća je vjerojatnost da će završiti fakultet. 

Trik kod ovih stvari je da su potrebne godine da bi se vidjeli rezultati i to može biti mučno. Sjeti se samo da te znanost podržava. "Bez obzira koliko smo se trudili izbjeći preporuke naših roditelja, vjerojatno je da su oni utjecali na naše izbore", piše autorica studije Ericka G. Rascon-Ramirez.

Znanstvenici su ispitali povezanost igranja i razvoja djeteta. Pratili su 153 dječaka u dobi od 6 do 8 godina i njihovo igranje i sposobnosti u školi. "Što više vremena djeca provedu sjedeći, a manje su fizički aktivni, to će biti manje dobrobiti od čitanja u sljedeće dvije godine. Također neće dovoljno dobro shvaćati matematiku", objasnili su istraživači, a prenosi Inc.

Image

7 savjeta za odgoj samopouzdanog djeteta

Postoji razlika između aktivnog i pasivnog čitanja. Što angažiranije i aktivnije možete napraviti ovo iskustvo, to bolje. Na primjer, neuroznanstvenica Erin Clabough kaže da aktivno iskustvo može imati velike i pozitivne posljedice. 

Cilj je pohvaliti djecu na način na koji ih se potiče da razmišljaju o rastu, za razliku od ustaljenog načina razmišljanja. Ovo znači pohvaliti djecu za njihov trud, a ne njihove sposobnosti. Istraživanja pokazuju veliku razliku između ovih dviju stvari, čak i kad se govori o djeci u dobi od 1. do 3. godine.

shimmer fallback

(Foto: Pixabay)

Bivša dekanica Stanforda Julie Lythcott-Haims kaže da je primijetila da su djeca koja su imala zadatke uspješnija kasnije u životu. Istraživanje s Harvard Granta potvrdilo je da djeca trebaju dvije stvari kako bi bili sretni i uspješni u životu: ljubav i radnu etiku. 

Ovaj zadatak može biti težak. Postoje financijska ograničenja, potreba da živiš u blizini posla, želja da budeš u blizini obitelji i prijatelja i problemi vezani za poznanstva. Ali roditelji koji svojoj djeci žele dati prednost nad vršnjacima preselit će se u najbolji kvart koji mogu pronaći.

Iako je sve više razvedenih brakova i parova koji nikad nisu bili u službenom braku, odnosi su i dalje jako važni za dijete. Djeca trebaju odnose koji im mogu biti uzori, i svi odnosi su važni bez obzira radi li se o partneru, susjedima, ili obitelji. Istraživanje s Harvard Granta pokazalo je da nas dobri odnosi čine sretnima i zdravima.

Ne radi se o rješavanju određenih problema za djecu, nego o tome da im pokažeš koliko si uz njih bez obzira na sve i pod kojim okolnostima. Ti su tu za dijete. "Roditelji koji odgovore na djetetove emocije i tješe dijete imat će dijete koje će biti društveno prilagodljivo za razliku od roditelja koji su rekao djetetu da je prejako reagiralo ili koji je kaznio dijete koje se uznemirilo", objašnjava dječja psihologinja Nancy Eisenberg sa Sveučilišta Arizona.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.