Dobna granica

Vječna rasprava: Smiju li djeca lakirati nokte?

Kako bi se djeca zaštitila od izloženosti toksinima i drugih loših kemikalija u ovakvim proizvodima, ipak bi trebalo pronaći sigurnije verzije lakova za nokte

profimedia-0528691737.jpg
Foto: Profimedia.hr

Lakiranje noktiju i boje su nešto u čemu uživa većina žena. Crveni ili nude, dugi ili kratki? Lijepo uređeni nokti elegantni su dodatak uz outfit svake žene. Ljubav prema lijepoj uređenim noktima većinom se rađa dok djeca gledaju svoje mame kako uređuju ili imaju lak na noktima. Naravno da će djecu privući šarenilo i veselje koje mogu vidjeti na rukama. Djeca, posebno djevojčice, uživaju u još jednoj stvari, zajedničkom lakiranju noktiju s mamama. Ima li išta ljepše od maminog smijeha u kombinaciji s lakom na nokte u boji? Sve je to samo zabava ili možda nije?

Image
Rasprava koja traje

Nakit i djeca: Probušiti bebi uši ili treba pričekati da odraste?

Jedna od najvažnijih stvari o kojoj uvijek razmišljamo kada su djeca u pitanju su njihova sigurnost i zdravlje. Stoga bi bilo dobro prije nego što se odlučimo za lakiranje noktiju s djecom razmisliti što se nalazi u tim šarenim bočicama i potražiti neku sigurniju opciju za djecu.

shimmer fallback

Lijepe i šarene bočice s lakom za nokte pune su različitih kemikalija, a neki znanstvenici vjeruju da su i pune potencijalnih toksina. Naravno, oko ovoga se vodi velika rasprava i zato je uvijek dobro znati što sve sadrže lakovi za nokte i ipak potražiti neku sigurniju varijantu za djecu. U nastavku saznaj što što sve sazrže lakovi za nokte i koliko su opasni za djecu.

Različite vrste kemikalije

Svi znamo da su bočice s lakom na nokte pune različitih kemikalija, ali postoje četiri različite vrste toksina koji se najčešće nalaze u laku za nokte.

  • Toluen je kemikalija koja se nalazi u razrjeđivačima, umjetnim mirisima i u mnogim drugim proizvodima za dom. Stalna izloženost ovoj kemikaliji može oštetiti bubrege i jetru te negativno utjecati na živčani sustav i stvoriti respiratorne probleme.
  • Trifenil fosfat (TPHP) je također na popisima štetnih kemikalija, a može negativno utjecati na endokrini sustav. Koristi se kod proizvodnje plastike i za sprječavanje požara. Mnogi poznati brendovi koriste upravo ovaj kemikaliju za proizvodnju lakova za nokte. Studija Sveučilišta Duke iz 2015. godine pokazala je porast ove kemikalije u mokraći testiranih žena, piše Verywellfamily.com.
shimmer fallback
  • Formaldehid se vrlo često koristi u građevinskim materijalima i u proizvodima za dom. U lakovima za nokte se koristi kako bi se održala struktura. Dugotrajna izloženost može uzrokovati respiratorne probleme i povećati rizik od razvoja različitih vrsta raka. Neke studije pokazuju da bi trudnice trebale biti pažljive kada se radi o izloženosti ovoj kemikaliji.
  • Ftalati su kemijski spojevi koji se koriste u kozmetici kako bi se zadržao miris i lakoća nanošenja. No mogu utjecati na razvoj alergijskih bolesti i na štitnjaču.

Je li povremeno lakiranje noktiju kod djece štetno?

Nema dovoljno dokaza koji podupiru direktnu vezu između laka za nokte i raka, respiratornih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Ipak, neka istraživanja potvrđuju da postoji potencijalni rizik pa treba biti oprezan kada su djeca u pitanju te paziti kakvi se proizvodi stavljaju na dječje tijelo, čak i ako je samo povremeno.

shimmer fallback

Ako uzmemo u obzir potencijalne rizike i činjenicu da su nalakirani nokti daleko od neke potrebe, čvrsto vjerujemo kako je najbolje suzdržati se od lakiranja noktiju prvih nekoliko godina djetetovog života.

Međutim, ako ne možeš odoljeti ili želiš djetetu ispuniti tu veliku želju za neku posebnu priliku, savjetujemo da svakako odabereš jedan od lakova koji u svom sastavu nema spomenute kemikalije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.