Za sve je zaslužna kemija

Veza između majke i kćeri još je moćnija nego što smo mislili

'Riječi nisu dovoljne da izraze bezuvjetnu ljubav koja postoji između majke i kćeri' - Caitlin Houston

profimedia-0376435915.jpg
Foto: Profimedia

Ako je tvoja mama još uvijek na vrhu tvog popisa za brzo biranje na mobitelu, znanost objašnjava razlog tome: odnos majke i kćeri najjača je od svih veza roditelja i djece kada su u pitanju uobičajeni načini na koje njihov mozak obrađuje emocije, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience.

Image
Posebna veza

Mama, volim te! Najljepši citati o majkama i kćerima

To je zato što iako veze između majki i sinova, oca i kćeri ili očeva i sinova mogu biti izgrađene na čvrstim temeljima ljubavi, one nisu uvijek tako snažne kad je u pitanju empatija. Na temelju rezultata istraživanja, za to je zaslužna moždana kemija. Prema studiji iz 2016. provedenoj na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je između majki i kćeri od bilo kojeg drugog međugeneracijskog para.

Image
Foto: Unsplash

To znači da će te tvoja majka najvjerojatnije prva razumjeti kada suočiš s određenim problemom jer se može zamisliti u tvojoj koži (ili bi to moglo objasniti sve one slučajeve kada završite u velikoj raspravi oko bitnih i nebitnih stvari - na kraju krajeva - iste strane magneta se odbijaju).

Studija također ima potencijalno korisne implikacije kada je u pitanju naše razumijevanje mentalnog zdravlja. Glavna autorica i profesorica psihijatrije Fumiko Hoeft, objasnila je da je ispitivani kortikolimbički sustav snažno vezan za depresiju, što čini iskustvo mentalnog zdravlja majki dobrim prediktorima za kćeri. A, s obzirom da preventivno liječenje depresije ima itekako dobre rezultate, poznavanje obiteljske povijesti može biti od velike pomoći.

Image
Foto: Unsplash

Kako je studija bila tek prva koja je koristila međugeneracijske magnetne rezonance za usporedbu moždanih struktura, Hoeft se nada da će daljnja istraživanja moći istražiti vezu s drugim mentalnim zdravstvenim stanjima na načine koji bi mogli koristiti svim članovima obitelji.

U priopćenju za javnost, rekla je: "Anksioznost, autizam, shizofrenija, disleksija, - moždani obrasci naslijeđeni od majki i očeva imaju utjecaj na gotovo sve njih." Iako je baza istraživanja bila mala, i druge studije su istražile duboku vezu između majki i kćeri: jedna nedavna studija pokazala je da mame favoriziraju kćeri (a tate favoriziraju sinove) zbog pristranosti zajedničkog iskustva.

Image
Foto: Unsplash

Druga studija je utvrdila da je veza između majki i kćeri i dalje moćnija od druge vrste međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. Uz sve navedeno, nije iznenađujuće što je više istraživanja pokazalo da majke i kćeri utječu jedna na drugu - u dobru i zlu - na različite načine nego neki drugi odnosi u obitelji i životu. Sada konačno znamo da je ova moćna veza stvar srca, ali i mozga.