Dječji terapeuti su složni

Ako forsiraš djecu da ljube i grle rodbinu - evo zašto bi trebala prestati

Naizgled vrlo bezazlena praksa koju svrstavamo u lijepo ponašanje, djeci dugoročno može naštetiti

pexels-nicole-michalou-5765723.jpg
Foto: Pexels

Iako se čini potpuno bezazlenim čak i dobrodošlim poticati dijete da zagrli i/ili poljubi baku ili djeda kada dođu u posjet svome unuku/unuci ili kada se na igralištu dijete posvađa s vršnjakom, poticati ga na pomirbeni zagrljaj, terapeuti za djecu kažu kako to uopće nije dobra praksa te da može naštetiti djetetu.

Image
Montessori pristup

Zašto djecu ne bismo trebali tjerati da govore 'oprosti'? I kako riješiti sukob među djecom

"Djeci bi roditelji trebali omogućiti da razviju tjelesnu autonomiju", naglašava dr. Lea Lis za portal PureWow, psihijatrica i autorica knjige "No Shame: Real Talk with Your Kids". Drugim riječima, djeca bi trebala sama moći odlučivati od najranije dobi kome će dozvoliti da ih dodiruje, a kome neće.

Image
Foto: Pexels

"To će im pružiti osjećaj da oni o sebi odlučuju pa će kasnije, kada postanu tinejdžeri, imati veću kontrolu nad vlastitim tijelom i osjećati se samopouzdano te puno lakše reći ne neželjenom seksualnom dodiru,” dodaje psihijatrica.

To nije jedini razlog zbog kojega djecu ne bi trebalo poticati da grle druge ljude. "Prisiljavanje pa čak i samo poticanje na zagrljaje kod djeteta može rezultirati ljutnjom i prouzročiti anksioznost", dodaje dr. Siggie Cohen, psihologinja specijalizirana za razvoj djece. "Grliti nekoga treba biti osobni izbor koji je povezan s osobnošću djeteta, raznim društvenim i osobnim preferencijama", kaže Cohen.

A što je s bakinim osjećajima? Naime, moglo bi je povrijediti to što je unučica neće zagrliti, ali bi na koncu trebala razumjeti, ako joj objasniš o čemu je riječ. S druge strane, nemoj dozvoliti da se dijete osjeća loše ili posramljeno jer nije zagrlilo baku, tetku ili nekog trećeg. Nemoj ga dodatno posramiti rečenicama poput: "Samo se srami" ili "Tetka je sad tužna, baš si neka/i", već ga podrži u njegovoj odluci. Reci svom djetetu da je zaista u redu ako baku pozdravi s: "bok" ili joj da pet.

No, odbijanje zagrljaja ne znači da dijete smije biti nepristojno. "Umjesto tjelesne privrženosti, možeš dati svom djetetu da gostima uzme kapute ili im pokaže gdje su kolači ili večera. Na ovaj način djeca uče o poštovanju i gostoljubivosti, a istovremeno uče da ih podržavate kada je u pitanju postavljanje ograničenja u vezi s fizičkim interakcijama s drugima", zaključuje klinička psihologinja dr. Kate Nooner za spomenuti portal.