Zaštitite dijete prilikom korištenja interneta

Besplatan program Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka

Zaštitite dijete prilikom korištenja interneta


Besplatan program Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka

Program „SINI – sigurno na internetu“' je računalni program osmišljen za zaštitu djece. Autorsko je djelo Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, te je u cijelosti napisan na hrvatskom jeziku, a svi zainteresirani moći će ga preuzeti besplatnood 28. lipnja. SINI je prilagođen osobama koje ne moraju imati veliko znanje o informatici da bi instalirale program na kućno računalo.

Program će se moći besplatno preuzeti s web stranice Udruge CNZD (www.cnzd.org)  i nakon toga izvršiti instalaciju na kućno računalo. Nakon instalacije, u slučaju da dijete tijekom korištenja Interneta upiše riječ ili web stranicu koja nije primjerena njegovoj dobi, program se automatski pokreće i blokira pokušaj otvaranja takvih stranica, te tako sprječava izloženost djeteta nepoćudnim sadržajima.

Unutar samog programa upisane su i tzv. "crne liste'' - stranica koje sadrže različite web stranice, forume, chat portale i socijalne mreže na kojima djecu vrebaju pedofili zbog uspostavljanja prvog kontakta, te na kojima se nalaze sadržaji koji nisu primjereni djeci i mladima.

Dodatne informacije o programu SINI te software-u za zaštitu na Internetu moguće je dobiti na web stranicama Udruge CNZD www.cnzd.org. Software će biti postavljen i dostupan za učitavanje od danas, 28. lipnja 2010. godine.


O Centru za nestalu i zlostavljanu djecu

Udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - CNZD postoji četiri godine tijekom kojih je uspjela napraviti nekoliko velikih iskoraka u svojoj lokalnoj zajednici. CNZD je prvi počeo provoditi seriju radionica u osnovnim školama u Gradu Osijeku, te otvoreno pričati o opasnostima i izazovima kojima su djeca izložena na Internetu. U školskoj godini 2007/2008. održali su seriju radionice u 8 osječkih osnovnih škola pod nazivom "Sigurni na Internetu" za učenike viših razreda,  koje su bile izvrsno posjećene, te su otvorile vrata daljnjoj suradnji CNZD-a i osječkih škola. Ta je suradnja rezultirala postavljanjem filtera na serverima osnovnih škola u Osijeku koji su blokirali veliki broj stranica neprikladnih za posjete maloljetne djece.

Potvrda za uspješno djelovanje došla je prilikom akcije MUPa RH Charly održane krajem 2009. godine, kada je uhićeno 170 pedofila u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a ni jedan u Osijeku. Razlozi za oprezno djelovanje pedofila u Osijeku je svijest o postojanju udruge CNZD koja brine o djeci u Osijeku, te izbjegavaju kontaktirati djecu u Osijeku jer znaju da će u kratko vrijeme biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rad udruge CNZD vrlo je dobro popraćen u medijima, što osobe s pedofilskim sklonostima dobro prate, tako da su već sama nazočnost u medijima i praćenje aktivnosti koje se provode doprinijeli povećanju sigurnosti osječke djece na Internetu.

Teletekst stranice svih televizijskih kuća u Hrvatskoj objavile su ovu vijest, nakon čega je uslijedila suradnja s Gradom Varaždinom u kojem je CNZD osnovao svoju podružnicu, te projekt koji je već proveo u osječkim školama sada širi na Grad Varaždin i cijelu Varaždinsku županiju.

Centar za nestalu i zlostavljanju djecu surađuje s nevladinim udrugama i državnim institucijama:
1.) International Centre for Missing and Exploited Children - INHOPE
2.) Interpol
3.) MUP Republike Hrvatske
4.) „CEOP“ Child exploatation and online protection centar
5.) „CLICKSAFE“
6.) UNICEF