Za zdravlje mališana: Namirnice koje trebaju biti na dječjim tanjurima

Naravno da znaš da znaš da bi tvoje dijete trebalo često jesti povrće, ali evo koje namirnice još trebaju biti obavezno na njegovom tanjuru

Za zdravlje mališana: Namirnice koje trebaju biti na dječjim tanjurima

Svaki roditelj zna kako je djecu ponekad teško nahraniti (osim čokoladom i sladoledom) i da često ne žele jesti ono što im je servirano na tanjuru. Ponekad je stresno djeci objasniti što je najbolje za njihov rast i mala tijela. Ali djeca trebaju hranjive namirnice za mozak, kalcij za kosti i sve minerale i vitamine koje nudi povrće i još mnogo toga.

Image

Istražile smo koja bi i muška i ženska imena za bebe mogla biti najpopularnija u ovoj godini


Da bi djeca ipak dobila sve što trebaju donosimo popis najboljih namirnica. Ove namirnice nisu samo zdrave nego su i vrlo jednostavne, dostupne su i mogu se lako kombinirati u različitim jelima.  Samo uvijek pazite na kalendar dohrane, ali i koje namirnioce pedijatri i nutricionisti ne preporučuju za mlađu djecu.

Image


(Foto: www.profimedia.hr)

Jogurt

"Jogurt je odlična opcija za doručak i užinu, čak i za desert, ali je važno provjeriti koliko ima šećera u njemu", objašnjava dječja nutricionistkinja Katie Andrews. "Jogurt je zdrava namirnica koja je puna proteina i vitamina D i djeca ga trebaju u prehrani", dodala je za eatingwell.com. Jogurt također sadrži probiotike, dobre bakterije koje su važne za zdravlje crijeva. Kako izabrati jogurt? Dobar je grčki jogurt koji ne sadrži šećere i ima dvaput više proteina od običnog jogurta. Treba izbjegavati jogurte s okusima i dodanim šećerima. Ako djeca vole ovakve jogurte moguće je dodati bobičasto voće i cjelovite žitarice u običan jogurt.


via Giphy

Grah

Grah je super namirnica. Pun je bjelančevina i vlakana, a vrlo je jeftin i ne treba puno vremena za pripremu. Može se kupiti konzervirani grah ili slanutak koji je također odličan. "Djeca u dobi od četiri do osam godina trebaju oko 25 grama vlakana dnevno, a većina proizvoda koja su namijenjena za djecu poput krekera ili deserta sadrže ih vrlo malo. Vlakna su važna za zdravu probavu i pomoći će djeci da su dulje sita. Tako da te neće pitati za užinu pet minuta nakon ručka", kaže Andrews. 

Jaja

Jedno jaje sadrži 6 grama proteina, vitamin B12 i D i željezo. Neka jaja su i puna omega-3 masnih kiselina što je važno za razvoj mozga. Za doručak izbjegavaj peciva, prženu hranu i procesuirano meso i djeci pripremi jaja. Omlet je odličan doručak, ali ako ga djeca ne vole, možeš skuhati jaja ili pripremiti salatu. Liječnici preporučuju da se djeci ne daju jaja tijekom prve godine života jer može doći do pojave alergija.


via Giphy

Mlijeko

Mlijeko pomaže djeci da jačaju kosti jer je puno kalcija i vitamina D. Čaša mlijeka od dva decilitra također je bogata fosforom, vitaminom B12 i kalijem, a sadrži i 8 grama proteina. Bebe ne bi trebale konzumirati kravlje mlijeko do prve godine. Djeci do druge godine treba servirati punomasno mlijeko tri puta, ali u manjim količinama jer neće moći jesti drugu hranu. Djeca starija od dvije godine ne moraju konzumirati punomasno mlijeko, tri obroka dnevno mogu uključivati jogurt i sireve. 


via Giphy

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže nutrijent koji djeci često nedostaje: vlakna. Zbog njih će djeca biti sita. Djeca trebaju oko 25 grama dnevno, a mnogi obroci sadrže samo oko 1-3 grama. Najbolje je uključiti zob, tjesteninu od cjelovitih žitarica, smeđu rižu. Tijekom kupovine pazi što piše na kutiji. Ako djeca nisu ljubitelji ovih namirnica mogu se pomiješati različite vrsta brašna za pripremu pizze, palačinki i drugih jela.


via Giphy

Bobičasto voće

Jedna šalica bobičastog voća sadrži 4 grama vlakana i bogata je vitaminom C i drugim antioksidansima poput antocijana. Borovnice, kupine i jagode također imaju manje šećera od drugih vrsta voća. Svježe bobičasto voće odlična su užina za djecu, a mogu biti i dodatak jogurtu. Ako nije sezona, možeš kupiti smrznuto bobičasto voće i staviti ga u smoothie.
via Giphy

Sve vrste povrća

Djeca kao i odrasli ne jedu dovoljno povrća, a treba im nuditi bilo koje povrće. Što je više boja i raznolikosti bit će bolje. Svaka boja donosi druge nutrijente. Lisnato zeleno povrće poput kelja i špinata bogato je vitaminom K, narančasto i crveno povrće sadrži vitamin A, paprika je prepuna vitamina C, a brokula, kupus i cvjetača 'hrane' dobre crijevne bakterije.


via Giphy