Za učinkovito učenje, važno je što djeca jedu

Ono si što jedeš - izreka je koju često spominju liječnici i nutricionisti. Njoj se može pridodati i - učiš onoliko dobro koliko dobro jedeš. To je istina.

4d414ee94484a

Postoje namirnice koje stimuliraju rad mozga, cirkulaciju i daju nam energiju potrebnu za teže misaone procese kao što je usvajanje i pamćenje informacija, razmišljanje općenito i koncentraciju.

Europski znanstvenici sa Unilevera te njihovi kolege iz Australije i Indonezije u više su zasebnih istraživanja dokazali da prehrana može poboljšati učenje i pamćenje kod školaraca, uz ostale benefite za zdravlje. Istraživanja također naglašavaju da na misaone sposobnosti utječe i činjenica je li dijete nahranjeno ili nije. Drugim riječima, prehrana ne poboljšava samo sposobnost učenja, vec i mentalni razvoj djece.

Najbolja hrana za mozak nije uvijek na vrhu popisa one koju bi djeca sama odabrala. Nutricionisti posebno izdvajaju onu bogatu Omega masnim kiselinama te mineralima, kao najbolji izbor za male glavice koje puno i naporno uče. Mozak voli i šećer, ali onaj prirodni koji se razgrađuje sporije. Mozak će nam biti zahvalan ako pojedemo bananu umjesto čokolade i ukoliko uzimamo više malih obroka. Kada učimo i razmišljamo mozak će nam uzeti oko 20% ukupno unesenih proteina, a voli i prirodne masnoće kakve se nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama.

Za zdravlje i najoptimalniji rad mozga najbolje je jesti...

10. Kamenice


Da, znamo. Nije ih lako uvijek nabaviti i gotovo ih nitko nema u kućanstvu kako bi ih spremio kada poželi, ali kamenice ili oštrige dobro je jesti uvijek kada smo u prilici. Bogate su cinkom i željezom te njihovo konzumiranje pomaže u održavanju vitalnosti mozga kod ljudi svih dobi. Ova morska poslastica pomaže i kod dugoročnog pamćenja te koncentracije. Istraživanja su pokazala i suprotan učinak - manjak cinka i željeza dovodi do gubitka pamćenja, slabe koncentracije te drugih bolesti organizma.

9. Cjelovite žitarice


U medijima često čitamo da su cjelovite žitarice idealna namirnica za one koji žele smršaviti. Djelomično je to zato što one vrlo učinkovito hrane mozak. Pšenica, mekinje i pšenične klice bogate su folnom kiselinom, kao i smeđa riža, zob, kruh sa žitaricama, ječam, proso i slične namirnice. Sve one poboljšavaju cirkulaciju i prokrvljenost mozga što automatski znači njegov bolji i brži rad.
Osim toga, cjelovite žitarice bogate su vitaminom B6 koji je pun tijamina te dokazano djeluje na poboljšanje pamćenja.

8. Čaj


Mnogi ujutro jednostavno moraju popiti šalicu kave kako bi im mozak profunkcionirao, no za djecu je dobar izbor i čaj. Crni ili zeleni čaj dobri su za mozak jer sadrže tzv. katehine. Katehini su tvari koje održavaju mozak britkim, svježim i funkcionalnim. Osim toga, katehini pomažu mozgu da se smiri i opusti te u oporavku od mentalnog zamora.

7. Jaja


Kako starimo, naš mozak se smanjuje zbog nečeg što se naziva atrofija. To nitko ne želi, a dobra je vijest da se taj prirodni proces može odgoditi jedenjem jaja. Jaja su puna vitamina B12 i lecitina. Vitamin B12 pomaže u prevenciji mnogih bolesti među kojima i Alzheimerove. Ukoliko ih jedemo umjereno, jaja nam opskrbljuju organizam zdravim masnim kiselinama. Ukoliko smo umjereni, ne treba nas zabrinjavati ni fama oko kolesterola. Jaja imaju još jedan vrlo važan nutritijent - kolin. On je važan sastojak pri izgradnji moždanih stanica i pomaže u poboljšanju pamćenja.

6. Curry


Curry je začin čiji okus nas odmah podsjeća na indijsku kuhinju gdje se možda najviše koristi. Možda je malo previše aromatičan za malenu djecu, no sve ovisi o količini koju stavljamo u jelo. Ovaj začin pun je antioksidanata koji sprječavaju starenje organizma pa tako i mozga. Antioksidanti također čine snažnu obranu protiv slobodnih radikala u organizmu koji su najčešći uzročnici raka i tumora. Čak najmanja količina curryja jednom mjesečno, može imati velike benefite za mozak.

5. Bobičasto voće


Ako djeca nisu ljubitelji povrća, možemo se uvijek osloniti na voće. Osobito na bobičasto voće koje je sitno, zabavno za grickanje, ukusno i jarkih boja, a iznimno zdravo. Mozak uživa kada jedemo kupine, maline, jagode, brusnice ili ribizl. Kad je učenje u pitanju, bobice poboljšavaju motoričke vještine i kapacitet učenja. Također su bogate antioksidantima koji štite mozak i čuvaju ga zdravim, dok fisetin i flavenoid poboljšavaju pamćenje i prisjećanje već naučenog.

4. Orašasti plodovi i sjemenke


Lješnjaci i orasi, suncokretove i bučine sjemenke i slični plodovi idealni su kao zamjena za grickalice, a baš svi su dobri za mozak. Puni su Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina kao i folne kiseline, vitamina E i vitamina B6 koji redom poboljšavaju misaone procese. Spomenute masne kiseline prirodni su antidepresivi, pa će pozitivne misli još više doprinjeti boljem učenju. Neke sjemenke bogate su tijaminom i magnezijem koji poboljšavaju pamćenje, kognitivne funkcije i njeguju zdravlje mozga.

3. Lisnato zeleno povrće


Ne jede Popaj bezveze toliko špinata, samo ne zna da će uz ovo zeleno povrće prije nabildati mozak nego ruke. Naime, kupus, blitva, špinat i drugo zeleno lisnato povrće izvrsno je za mozak. Pomaže osobito kada se treba prisjetiti nekih starih informacija, jer je bogato vitaminima B6 i B12 te folnom kiselinom. Osim toga, lisnato povrće bogato je željezom koje pak poboljšava sve misaone procese.

2. Riba


Jedenje ribe ima višestruki i potpuni pozitivan učinak na naše tijelo, a osobito dječji organizam. Riba je puna Omega-3 masnih kiselina koje imaju višestruki benefit za zdravlje. Ukoliko jedemo ribu jednom tjedno, radimo vrlo korisnu stvar za svoje zdravlje i prevenciju protiv mnogih bolesti.
Omega-3 masne kiseline "hrane" neurone u našem mozgu i pomažu im u boljem funkcioniranju. One dovode više kisika mozgu te pomažu u usvajanju i pamćenju informacija. Najbolje ribe za naš mozak su: losos, tuna i haringa.

1. Čokolada


Čokolada da, ali crna. Zašto? Zato što ima visoki postotak kakaoa, a kakao je iznimno dobar za naš mozak. Istraživanja su pokazala da dvije ili tri žličice kakao praha ima puno jača antioksidativna svojstva od bilo koje druge hrane koju unosimo u organizam. Osim toga flavonol u crnoj čokoladi poboljšava prokrvljenost mozga, što znači i njegov cjelokupni rad i zdravlje.

(JK)