Vrlo gladna gusjenica: praktična slikovnica uz koju djeca uče dane u tjednu, brojeve i o zdravoj hrani

Svjetski popularna gladna gusjenica grickala je punih 45 godina i napokon je izgrizla svoj put i do hrvatskih čitatelja.

530db2fc8dce2

Smatra ju se jednom od najboljih slikovnica svih vremena, jer objedinjuje nekoliko ključnih kategorija znanja koje malena djeca moraju savladati. Dani u tjednu, brojevi, hrana i fascinantni ciklus života jednog leptira, upotpunjeni su zanimljivim ilustracijama i neobičnom grafičkom obradom. Djeca će je obožavati.

Tek što se malena gusjenica izlegla iz jajašca, silno je ogladnjela. Krenula je u potragu za hranom pa je vrlo brzo zagrizla jednu jabuku, zatim je izgrickala svoj put kroz krušku, a potom kroz tri šljive. Gusjenica je nastavila grickati raznu hranu, zdravu i nezdravu, što joj je prouzrokovalo bol u trbuhu. No uz pomoć prirodnog lijeka, gusjenica je ozdravila i započela svoju veliku transformaciju.

Priča Erica Carlea prevedena je na čak 55 jezika, a sad napokon i na hrvatski. Edukativna slikovnica djecu će provesti kroz sve dane u tjednu kao i kroz brojeve. Svakoga dana gusjenica gricka drugu hranu, počevši od zdravog voća te nastavljajući nezdravim namirnicama od kojih je zaboli trbuh. Pomoć za bol pronalazi u prirodi čime autor aludira na važnost uravnotežene prehrane bez pretjeranog unosa slatkiša i masnih proizvoda.

Osim što će djeca naučiti brojiti, upoznat će se sa zanimljivim ciklusom kroz koji gusjenica prolazi kako bi postala leptir.

Priča je upotpunjena jednostavnim ilustracijama namirnica među kojima dominiraju one najosnovnije, ali ima tu i kobasica i druge hranu koju možda ipak više vole odrasli. Slikovnicom, odnosno ilustracijama dominiraju jarke boje, a grafička će obrada djeci svakako biti najzabavniji dio knjige. Stranice nisu jednakih duljina, a svaka namirnica sadrži rupu u papiru kroz koju djeca mogu gurnuti prstić i uvjeriti se kako je gusjenica zaista izgrizla svu tu hranu.

Pamtljiv tekst slikovnice možete iskoristiti kao recitaciju koju će dijete naučiti bez muke, a za predškolce i prvašiće koji uče engleski, iskoristite englesko izdanje za ponavljanje dana u tjednu, brojeva i naziva hrane.


Dob: 3+

Napisao i ilustrirao: Eric Carle

Izdavač: Mozaik knjiga

Broj stranica: 32

Uvez: Tvrdi

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.