Utvrđivanje spola djeteta iz krvi majke

Poklanjamo test utvrđivanja spola djeteta iz krvi majke

Utvrđivanje spola djeteta iz krvi majke

Dečko ili curica? Kada je u pitanju spol djeteta, malo koja buduća mama će izdržati da ne pokuša saznati spol djeteta čim je prije moguće. Svakoj je budućoj mami najvažnije da je dijete zdravo, a hoće li biti curica ili dečko, to je zapravo sasvim svejedno. U većini slučajeva nema nekog posebnog razloga zašto nam je tako jako važno znati spol djeteta. Najčešće se tu radi o čistoj znatiželji  koja je jednostavno svojstvena ljudskoj prirodi. Uz znatiželju, razlozi da saznate spol djeteta mogu biti različiti i vama svojstveni. Možda npr. želite da vam prvo dijete bude muško jer već imate savršeno ime za njega. Ili možda imate već dva dečkića i želite sad jednu curicu. Znati spol djeteta čini to dijete još osobnije i prisnije vama. Ponekad saznati spol djeteta čim ranije u trudnoći može biti vrlo bitno. U obiteljima s nasljednim bolestima vezanim za X kromosom, spol djeteta može ukazati hoće li dijete biti zdravo ili ne. Dočekati ultrazvuk na kojem je konačno moguće saznati spol djeteta čini se tako dalekim da izgleda kako taj dan neće nikada doći, a vi želite znati spol djeteta sada i odmah. Analizom DNA, iz krvi majke moguće je saznati spol djeteta ranije nego je to u većini slučajeva moguće ultrazvukom.

DNA test za utvrđivanje spola djeteta

Spol svake osobe određen je spolnim kromosomima. Ženska osoba ima dva X kromosoma (XX), dok muška osoba ima jedan X i jedan Y kromosom (XY). To znači da buduća mama (trudnica) ima dva X kromosoma, njena beba ako je ženskog spola, imat će isto dva X kromosoma, a ako je njena beba muškog spola, onda će ta beba imati jedan X i jedan Y kromosom. Utvrđivanje spola djeteta iz krvi majke analizom DNA temelji se na saznanju može li se Y kromosom, kojeg ženska osoba obično nema, detektirati u krvi majke ili ne. Ako se u krvi trudnice utvrdi prisutnost Y kromosoma, to znači da ta trudnica nosi dijete muškog spola. S druge strane, ako se u krvi trudnice ne nalazi Y kromosom,  riječ je o djetetu ženskog spola.

Kada možete saznati spol djeteta?

Dijelove molekule DNA koji grade spolne kromosome djeteta moguće je detektirati u krvi majke u 7. tjednu trudnoće pa je prema tome i utvrđivanje spola djeteta analizom krvi majke moguće već nakon 7-og tjedna trudnoće. Ipak, u DNA laboratoriju uglavnom nije moguće saznati spol djeteta prije no što  prođe 12 ili 14 tjedana trudnoće, i to iz etičkih razloga. Stvar je u tome da će vam takvu analizu biti moguće napraviti u DNA laboratoriju tek kad prođe period u kojem žena može napraviti ciljani pobačaj (prva 3 mjeseca). Razlog takve politike DNA laboratorija su poznate situacije ciljanih pobačaja u situacijama kada se ustanovilo da je začeto dijete ženskog spola (što je posebno izraženo u nekim zemljama s određenom antinatalitetnom politikom ili pak socijalnim položajem žene u nekoj državi). Iako je zbog prethodno spomenutih etičkih razloga spol nerođenog djeteta analizom DNA moguće utvrditi nakon 12 tjedana trudnoće, to je još uvijek barem mjesec dana ranije nego što je spol u većini slučajeva moguće saznati ultrazvukom.

Saznati spol nije samo znatiželja

Osim da bi roditelji zadovoljili želju da saznaju spol djeteta kojeg očekuju, spol djeteta ponekad je vrlo važno znati i iz medicinskih razloga. Naime, u obiteljima u kojima postoje nasljedne bolesti vezane za X kromosom, primjenom ove metode može se izbjeći nepotrebno izlaganje nerođenog djeteta invazivnim dijagnostičkim postupcima (poput amniocenteze). Valja naglasiti da je suvremena metoda analize DNA siguran i neinvazivan način na koji je moguće otkriti spol djeteta. Za utvrđivanje spola potreban je jedino uzorak krvi majke.  

Koliko je zapravo važno znati spol djeteta govori i činjenica da prva pitanja koje netko postavi trudnici su – nosi li curicu ili dečka te kako će se zvati.

Jasminka Krištić, mag. biol. mol.
Genos, Zagreb

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.