Bučno i veselo

Tvoja djeca se stalno svađaju? Evo kako zadržati smirenost

Život sa dvoje ili troje djece može biti poput pravog bojišta. Što napraviti ako se tvoja djeca stalno svađaju? Kako zadržati smirenost savjetuju psiholozi

profimedia-0187816614.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka obitelj koja ima djecu zna kako svakodnevni život može biti živahan. Ne radi se samo o tome da roditelji imaju puno obveza i da svako dijete zbog svoje dobi ima drugačije zahtjeve nego se među djecom mogu pojaviti neslaganja. Povišeni glasovi, lupanja vratima, ponekad čak i tučnjava i velike svađe - sve je to dio odrastanja. Braća i sestre se često svađaju zbog različitih razloga. Možda su gladni, umorni ili jednostavno dosađuju jedan drugome.

Image

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa

Svaki roditelj sa dvoje ili više djece zna kako ti odnosi mogu složeni, dani komplicirani, a oni se često nalaze u ulozi suca. Normalno je da djeca vrlo brzo od slaganja i međusobnog obožavanja dođu do sitnih razmirica. Zanimljivo je saznati što su otkrili znanstvenici o dječjim svađama. U nastavku otkrij zašto se djeca najviše svađaju, trebaju li se i kada roditelji uključiti u svađe, te kako im pomoći da drugačije reagiraju.

Kada se uključiti u dječju svađu?

Nasilje, maltretiranje i druge znakove fizičke svađe potrebno je odmah zaustaviti. Nijedna svađa ne može opravdati međusobno udaranje i fizički napad. No, ako je svađa vrlo blaga i čini ti se da je djeca rješavaju onda nema potrebe da se uplićeš. Studije pokazuju da djeca koja sama rješavaju svađe odrastaju u tolerantne odrasle osobe. Jedna studija pokazuje da čak mogu postati i bolji ljudi, piše Brightside.me. Dakle, sljedeći put kada se tvoja djeca svađaju, čak i ako je jako glasno, neka to rješavaju sami sve dok nema fizičke prijetnje ili maltretiranja.

Image
Foto: Unsplash

Nemoj donositi presudu

Svaki roditelj jednako voli svoju djecu, ali ponekad djeca neće dobiti isti tretman i istu reakciju kada se svađaju. Možda ćeš na karaju ipak stati na stranu jednog djeteta te stvoriti dodatnu ogorčenost kod drugog djeteta.

Ako svađa postane velika i ružna, ipak je važno da se kao roditelj uključiš, ali pokušaj ne zauzimati stranu. Umjesto toga, potakni djecu da međusobno razgovaraju. Identificirajte problem kao mali, srednji ili veliki. Zatim zamoli djecu da probaju pronaći rješenje za određen problem i pomozi im da sami postignu dogovor.

Image
Foto: Unsplash

Zaustavi svađu, a razgovor dolazi kasnije

Djeca se brže naljute od odraslih, ali to također znači da se i puno brže smire, zaborave na svoje sukobe i krenu dalje. No, ako vidiš da ta svađa nikada neće stati, zaustavi je i zamoli djecu da se odmore. Sukob će stati, a njima daj neke zadatke. Vrati se na tu temu sukoba malo kasnije kada se sve smiri, a djeca zaborave svoje snažne emocije.

Image
Foto: Unsplash

Izađite svi van da predahnete

Sjajan način da se izbjegnu dječje svađe je da djeca provedu vrijeme na svježem zraku, budu fizička aktivna i tako potroše višak energije. Zbog pandemije djeca su bila dugo zatvorena u istim prostorima i slabo su se družila s vršnjacima. Ako primijetiš da su mrzovoljna, zamoli ih da izađu van i da se igraju s loptom ili da voze bicikl. Ako je moguće pridruži im se u fizičkoj aktivnosti. Dijete koje je bilo fizičko aktivno manje će biti sklono svađama, a puno više će ga zanimati što će jesti ili neka druga aktivnost.

Image
Foto: Unsplash

Provedi odvojeno vrijeme sa svakim djetetom

Svako dijete ima drugačiju sposobnost i interese. Ne moraš se uvijek jednako odnositi prema svojoj djeci, ali trebaš biti poštena prema njima. Ako jedno dijete želi gledati film, a drugo čitati onda ih pusti da svako ima svoje vrijeme. Nagrade i darovi trebaju biti različiti za svako dijete jer je važno da svatko dobije ono što voli, a ne istu stvar.

Image
Foto: Unsplash

Djeca različite dobi i spola mogu imati niz problema o kojima bi željeli razgovarati s tobom, ali bez prisutnosti brata ili sestre. Stoga je važno da odvojiš vrijeme za svako dijete. Razgovarajte ili jednostavno provedi vrijeme s njima, radeći ono što oboje volite kako biste se još više zbližili.

Disciplina jednaka za sve

Iako se možda nećeš zauzeti za stranu ili se previše uplitati, ponekad ćeš morati disciplinirati djecu. Zaboravi na to tko je započeo prepirku, ako se svađaju moraju snositi posljedice. Važno je da odrediš mjere koje inače dobro funkcioniraju u vašoj obitelji i ono što smatraš da je dobro za tvoju djecu.

Image
Foto: Unsplash

Nasmijte se nakon svađe

Djeca se često svađaju jer im se sviđa pažnja i svjetla reflektora. Najmlađe dijete ili srednje možda glumi žrtvu jer im se sviđa pažnja. Sljedeći put kada se vaša djeca posvađaju oko trivijalnih stvari, zanemari ih. Možeš pokazati kao da ti je to dosadno, budi nezainteresirana ako možeš i pusti ih da to sami riješe. No, kada učine nešto lijepo jedan za drugome, pohvali ih i predstavi to kao veliku stvar. Tako svađe neće biti zabavne i djeca će shvatiti da je ljepše kada surađuju i pokušavaju živjeti u harmoniji, te će više uživati u pohvalama i pažnji.

Image
Foto: Unsplash

Dinamika između braća i sestre

Djeca se ponekad dobro slažu, a zatim iznenada u sljedećem trenutku nastane svađa. Mališani prolaze kroz različite faze i puno toga ima veze s njihovim godinama. Dakle, bez obzira radi li se o dvoje djece ili o cijeloj obitelji, dinamika se stalno mijenja i roditelji se trebaju tome prilagođivati. Svako je dijete individua i stalno mijenja svoje stavove, tako da će se dinamika između djece stalno mijenjati. Roditelji bi trebali pružiti podršku i jačati pozitivne obiteljske vrijednosti.

Image
Foto: Unsplash

Roditelji trebaju biti smireni

Nikad nemoj zaboraviti da si ti odrasla osoba. U bilo kojoj situaciji, bez obzira na to što su tvoja djeca učinila ili slomila ili oštetila u svađi, ne možeš samo tako upasti i početi vikati i prozivati. Sve dok dječja svađa nije agresivna nema potrebe da odmah uskačeš i prekidaš, puno je bolje da zastaneš i brojiš do 10 prije nego kreneš u rješavanje situacije. Smiri svoje emocije prije nego pokušaš smiriti djecu kako ne bi eskalirala cijela situacija. Oni su djeca, a ti ste odrasla osoba, koliko god situacija izgledala teško ili nepremostiva.

Image
Foto: Unsplash

Zašto se djeca svađaju?

No, roditelji se uvijek pitaju zašto se djeca toliko svađaju i često zaboravljaju da su i oni to činili kada su bili mali. Znanost navodi nekoliko razloga za te svađe, i iako nisu iznenađujući, mogu objasniti neke stvari:

Razlike u spolu: neke kulture pridaju veću važnost jednom spolu u odnosu na drugi, a to može dovesti do ogorčenosti i svađa između braće i sestara.
Neovisnost: Djeca moraju rasti i razvijati se. Uz hormone ili ograničene društvene vještine dolazi do borbe za jednakost sa starijom ili mlađom braćom i sestrama. To znači da može doći do gorčine, a time i do svađa.

Image
Foto: Unsplash

Potreba za pažnjom: Ponekad se braća i sestre mogu svađati ako shvate da je to jedan od načina da privuku pažnju roditelja. Ovo je više potreba za ljubavlju i roditeljskim vremenom nego stvarnim svađama.
Različiti temperamenti: Sva djeca su različita, čak i ako dijele iste gene. Svađa između različitih pojedinaca koji žive u međusobnoj blizini normalna je sve dok je dobroćudna.
Roditeljski stil: Djeca od roditelja uče kako rješavati svađe i ovisno o tome rješavaju probleme i prepirke.