Znatiželjni i 'veliki'

'Trinejdžeri': 5 razloga zašto se trogodišnjaci ponekad ponašaju kao male pubertetlije

Tvoj trogodišnjak istražuje sve oko sebe, tvrdoglav je, sve bi sam i ima gomilu pitanja - baš poput malog tinejdžera. Takvo je ponašanje jedna od glavnih karakteristika ove dobi, a evo i zašto

pexels-yan-krukov-5792901.jpg
Foto: Pexels

Naučili ste prve korake i riječi, krenuli u vrtić, nisi se ni okrenula, a tvoj je mališan već otpuhao treću rođendansku sreću. Iako su u tim godinama preslatki jer je lijepo vidjeti da je tvoje dijete mali čovjek koji razumije i otkriva sve više stvari, mnogim roditeljima to razdoblje zna biti itekako iscrpljujuće. Trogodišnjak postavlja puno pitanja - 'a što je to?' i 'zašto?' najčešća su pa mu pokušaj na njih odgovoriti, a ne ih ignorirati.

Image
Čine razliku

Sedam životnih lekcija koje svako dijete treba usvojiti

Dijete ovog uzrasta uči o sebi i svijetu oko sebe te se obično želi iskušati u svim stvarima, sam - 'ja bih' jedna je od učestalih rečenica kada mu pokušaš pomoći u nečemu ili te vidi kako nešto radiš. I tu se stručnjaci slažu da mališana ne treba ograničavati i preuzimati njegov dio posla samo kako bi si uštedjela vrijeme. Umjesto toga, možeš ga uključiti u aktivnost kuhanja - zamoliti ga da u zdjelu stavi pola žlice brašna ili šećera te u svakodnevicu dodati što više zajedničkih društvenih igara i kreativnosti.

Image

Možda se pitaš zašto se trogodišnje dijete ponaša poput male pubertetlije, zašto sve želi samo, i to toliko da ti se nekad suprotstavi? Zato što prolaze kroz važne promjene u svom životu, intenzivno rastu i razvijaju se te ga je upravo zato bitno usmjeriti primjerom.

Za to će ti trebati puno strpljenja i odgovornosti, no važno je zapamtiti da će i ovo razdoblje proći te da treba uživati u njegovim čarima. Ne treba pritom preburno reagirati jer je sve to uobičajeno. Izdvajamo još neke razloge ovakvog ponašanja u ovoj dobi.

Želi učiti kroz igru i o ljudima oko sebe

U ovoj dobi dijete otkriva čari igre. Usvaja koncept 'moje' i 'tvoje' te se uglavnom želi uključiti u igru s drugom djecu, posebice kad je riječ o manjim grupama. A kako razvija kreativnost, igre mu postaju maštovitije i česte su igre 'čajanke' ili 'trgovine'. Na taj način mališan usvaja obrasce iz svakodnevnog života te voli kopirati odrasle uloge. Pritom mu se razvija rječnik, a voli se i skrivati ili raznim igrama 'varati' roditelje pa se početi smijati. Zainteresirano je za ljude oko sebe i njihove različitosti. U ovom je razdoblju s djetetom dobro razgovarati, čitati priče i drugo kako bi razvijalo svoju komunikaciju.

Image
Foto: Pexels

Uče kako se odnositi prema drugima

Često se dogodi da se trogodišnjaci u društvu ugrizu, udare ili guraju. Tada se uče kako se ophoditi prema drugima i riješiti sukobe, no ne znaju razliku između primjerenog ili neprimjerenog. Zato roditelji svojim primjerom trebaju pokazati zašto neki čin nije prikladan i kako izraziti emocije. Razgovor je tu najbolja opcija.

Image
Foto: Pexels

Uče što je šala

U ovoj fazi dosta roditelja prolazi kroz isto: njihovi trogodišnjaci pokušavaju biti smiješni. Smiju se kad se sakriju iza vrata pa ih pronađeš, kad čuju nešto na crtiću ili od starijih. I to je normalno. U ovoj se dobi dijete razvija u mnogim aspektima, a jedan od njih je humor - nije to ništa neobično.

Image
Foto: Unsplash

Žele sve sad i odmah

'Ja biiiih'. Možda si ovu rečenicu već nebrojeno puta čula. Ne dobiju li to što požele ili priliku da naprave ono što su naumili, mogli bi burno reagirati. Može se dogoditi da uzmu nešto iako si im rekla ne ili da potrče prema parku bez obzira na to što se niste tako dogovorili. Stvar je u tome što se njihove emocije tada razvijaju, a kontrola i svjesnost o tome je li nešto primjereno ili neprimjereno, razvija se s vremenom. Ponovno, ključno je dijete usmjeriti prema prihvatljivim obrascima i objasniti mu zašto takvo što nije u redu.

Image
Foto: Pexels

Razvijaju emocije i mišljenje

Primijetila si da tvoj trogodišnjak postupno razvija svoje mišljenje i stav te da postaje svjesniji svoje uloge? To je još jedna karakteristika jasličke dobi. Razvija pamćenje, samostalnost i stalno bi bio u pokretu. A najveća čar je to što mu postaje jasno što voli, a što ne te gradi osobnost. Uživaj u tom razdoblju i s dozom strpljenja promatraj kako tvoja 'beba' postaje prava mala osoba. Iskoristi stoga ovu uzrast za brojne zajedničke aktivnosti i usmjeravanje. I to će (pre)brzo proći.

Image
Foto: Pexels