Top 5 namirnica za dječji mozak: Hrana uz koje će dijete bolje pamtiti i imati bolju koncentraciju

Svi dobro znamo da djeca ne obožavaju zdravu hranu i da će potpuno odbijati jeste određene namirnice. Međutim, ove namirnice trebaju se naći na dječjim tanjurima jer su izuzetno važne za razvoj mozga

Top 5 namirnica za dječji mozak: Hrana uz koje će dijete bolje pamtiti i imati bolju koncentraciju

Prehrana u dječjoj dobi utječe na razvoj mozga i zdravlje, a znanost je dokazala da neke namirnice blagotvorno utječu na razvoj mozga i poboljšanje koncentracije. Svi roditelji su svjesni da su voće i povrće izuzetno važni, ali treba razmišljati i o nekim drugim namirnicama kako bi djeca imala dovoljno energije za dnevne obveze, ali i kako bi se mozak dobro razvijao.

Image

Kako odgojiti hrabro dijete: Tri koraka kako mu pomoći da pobijedi tjeskobu i suoči se s vlastitim strahovima

 Nutricionist Emer Delaney za BBC Food istaknuo je kojih pet namirnica treba obvezno uključiti u dječju prehranu.

Jaja

Dječji mozak razvija se značajnom brzinom, posebno prvih godina života. Kolin je vrlo važan nutrijent koji mnogi smatraju vitaminom, iako to nije. Igra vrlo važnu ulogu u stvaranju memorijskih stanica duboko u mozgu. Žumanjak je bogat kolinom i zadovoljava sve dnevne potrebe djece do osam godina. Jaja su također bogata bjelančevinama i sadrže željezo, folate i vitamin A koji je važan za rast, popravak i razvoj stanica. Zbog toga djeca jaja mogu jesti redovito, naravno ako nisu alergična.via Giphy

Masna riba

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama i važna je za razvoj mozga i zdravlje. Omega-3 masne kiseline su bitne komponente za razvoj stanica mozga. Određene vrste omega-3 masnih kiseline najviše su zastupljene u mozgu, a neke studije pokazuju da mogu pomoći u rješavanju problema u ponašanju zbog uloge u funkcioniranju neurotransmitera. Ostale studije povezuju lošiju sposobnost čitanja s niskom razinom omega-3 masnih kiselina. 

Losos, skuša, svježa tuna, pastrva, sardine i haringe sjajni su izvori omega-3 masnih kiselina i treba ih jesti barem jednom tjedno. Pokušaj zamijeniti jedno od mesnih jela svoje djece s nekom od ovih vrsta ribe.


(Foto: Pixabay)

Integralni kruh, zob i žitarice

Integralne žitarice su pune ugljikohidrata koji stvaraju energiju za mozak i pomažu kod razine glukoze u krvi. Pune su vitamina B koji su važni za zdrav živčani sustav. Brojna istraživanja pokazala su da doručak pun integralnih žitarica poboljšava kratkoročnu memoriju i pažnju, a to se ne događa kod konzumiranja rafiniranih ugljikohidrata ili kada se preskače doručak. Cjelovite žitarice koje se nalaze u zobi, raži, kvinoji i heljdi dobre su za dječji mozak. Također ova vrsta žitarica pomaže kod kontroliranja razine šećera u krvi.

Grah

Grah je izvrstan izbor hrane za djecu jer sadrži puno bjelančevina i prepun je vitamina i minerala. Sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za rast i mozak. Ova vrsta namirnice pomoći će djeci da se lakše koncentriraju, ali i da se u tijelu polako oslobađa energija što je važno za rješavanje obveza tijekom dana.


Jogurt, mlijeko i sir

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira su hranjivi i prepuni bjelančevina i vitamina B koji su neophodni za rast moždanog tkiva, neurotransmitere i enzime koji igraju važnu ulogu u mozgu. Kalcij je također važan za rast snažnih i zdravih zubiju i kostiju. Djeca imaju različite potrebe za kalcijem i to ovisi o dobi, ali važno je uključiti barem dva do tri izvora kalcija dnevno.


via Giphy