Stvari koje je dobro znati

Važne činjenice o trudnoći koje bi trebala znati

Za vrijeme trudnoće važno je biti informiran o svemu, pa i o onim stvarima o kojima se baš i ne govori puno, a o ovim bi temama mogla i porazgovarati sa svojim ginekologom

trudnoca-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako si trudna ili pokušavaš zatrudnjeti, vjerojatno si preplavljena sadržajem i informacijama vezanim uz trudnoću. Od oglasa na društvenim mrežama za slatke proizvode za bebe i članaka na temu trudnoće pa sve do neželjenih savjeta prijatelja i obitelji. Savjeti i smjernice za trudnice prisutni su posvuda i zbog toga je teško znati kojim podacima vjerovati. Ipak, to ne mora biti tako, jer najsigurnije je ipak slijediti savjete i informacije koje dobiješ od svog ginekologa.

Image
Savjeti koji zlata vrijede

Planiraš trudnoću? Na ove bi stvari svakako trebala pripaziti

On će te uputiti u sve, pa i u one malo škakljive teme o trudnoći o kojima si možda čitala, a ne znaš kome se obratiti vezano za njih. A ovo su neke od najškakljivijih tema vezanih za trudnoću o kojima definitivno moraš porazgovarati sa svojim ginekologom.

Trudnoća je jedna od najopasnijih stvari koje možeš učiniti svom tijelu

… ali nitko to ne voli tako izraziti. U Sjedinjenim Američkim Državama stopa smrtnosti majki u 2019. godini iznosila je oko 20 smrtnih slučajeva na 100.000 živorođene djece, odnosno 754 žene. Razlog zašto su trudnoća i porod toliko opasni je zbog događaja poput postporođajnog krvarenja, preeklampsije (stanje koje može uzrokovati povišeni krvni tlak, napadaje, moždani udar, prijevremeni porod i drugo), infekcije i krvnih ugrušaka opasnih po život (plućna embolija).

Image
Foto: Pexels

Iako se ti ishodi mogu činiti rijetkim, oni nisu dovoljno rijetki. Preeklampsija se javlja u otprilike jednoj od 25 trudnoća u SAD -u, a oko 5% pacijenata će doživjeti postporođajno krvarenje. Srećom, postoje brojne organizacije koje daju prioritet smanjenju ovih stopa kroz opsežne obrazovne i političke inicijative. Kao dio tvoje prenatalne skrbi, dobra je ideja razgovarati s ginekologom o tvom osobnom riziku od stanja poput preeklampsije i koje mjere opreza možeš poduzeti kako bi smanjila te rizike.

Neke bolesti mogu biti ozbiljnije ako ih dobiješ tijekom trudnoće

Oko nas postoje virusi koje možda ne bismo ni primijetili kao zdrave odrasle osobe, ali koji bi mogli biti štetni za fetus ili čak uzrokovati urođene mane. Jedan primjer koji se jedinstveno tiče trudnoće je CMV ili citomegalovirus. Ovo je vrlo čest virus kojim je većina ljudi u reproduktivnoj dobi već zaražena, ali rijetko izaziva simptome osim prehlade. Međutim, kada se prenese fetusu, CMV može uzrokovati ozbiljne neurorazvojne probleme, uključujući gubitak sluha. Poznato je da se samo 2-3% trudnica zarazi CMV-om tijekom trudnoće, ali to je samo jedan primjer zašto je svakako vrijedno pitati svog liječnika o izloženosti i općenito zaštiti od virusa te kako bi oni mogli utjecati na trudnoću.

Image
Foto: Pexels

Razmak između trudnoća jako je važno uzeti u obzir

Iako ideja o dvije bebe rođene u roku od godinu dana može zvučati simpatično ili kao način da se faza pospanosti i mijenjanja pelena riješi odjednom - to je također potencijalno rizično. Posljednjih godina pojavili su se novi podaci koji pokazuju da ako želiš smanjiti rizik od prijevremenog poroda sa svojim drugim djetetom, najbolje je pričekati najmanje 18 mjeseci nakon poroda prije nego što ponovno zatrudniš. No na drugom kraju spektra, ti isti podaci također pokazuju da razmak trudnoća za pet do 10 godina također može biti povezan s povećanim rizikom od neželjenih ishoda.

Image
Foto: Pexels

Puno je više prednosti epiduralne od pukog kontroliranja trudova

Bez obzira jesi li za epiduralnu ili ne, razmisli o tome što će se dogoditi prije i nakon poroda te o tome razgovaraj sa svojim ginekologom. Ako rodiš prirodnim putem, posteljica mora izaći i u oko 3% poroda može zaglaviti i zahtijevati ručno uklanjanje. Ručno uklanjanje posteljice radi se tako da ginekolozi gurnu cijelu ruku duboko u maternicu kako bi izvadili posteljicu. Također je nevjerojatno uobičajeno da prirodan porod zahtijeva šavove, osobito ako ti je prvi put. Ovisno o opsegu pucanja, to može potrajati od nekoliko minuta do više od jednog sata, što može biti bolno. O epiduralnoj i procesu poroda može se puno pričati, pa bi ovo trebalo biti visoko na tvom popisu za razgovor s ginekologom.

Image
Foto: Pexels

Dojenje nije uvijek tako lako kako izgleda

Neke žene mogu dojiti bez napora, ali mnoge imaju problema. Sve je to u redu i dok je majčino mlijeko najbolji izvor hranjivih tvari za novorođenče, stigma oko dojenja može biti prilično štetna za roditelje i bebe. Kad čujemo poruke da je dojenje lagan i jedini prihvatljiv način hranjenja bebe, prava poruka koju dobijemo je da ništa osim ovoga nije u redu. Neke žene ne mogu dojiti zbog medicinskih ili kirurških stanja, neke odlučuju isključivo pumpati ili hraniti formulom ili raditi kombinaciju svega navedenog.

Image
Foto: Pexels

Najbolji pristup dojenju je shvatiti da dolazi s izazovima i da ga se ne treba sramiti. Predvidi ove izazove unaprijed i napravi plan - razgovaraj sa svojim ginekologom, istraži sve o ovoj temi, naruči pumpicu za dojke i budi ljubazna prema sebi ako stvari ne idu baš po planu.

Tvoja će se rodnica promijeniti

I to je u redu. Nekada su liječnici smatrali stanja poput urinarne inkontinencije i ispadanja rodnice češćim nakon rođenja veće bebe ili više porođaja, no u stvarnosti, čin trudnoće općenito, bez obzira na to kako dijete izlazi, najveći je faktor rizika za traumu zdjeličnog dna. Tijekom cijele trudnoće maternica vrši stalni pritisak na određene mišiće i živce - nije rijetkost da se trudnice pomokre kad kišu ili kašlju. Ojačanje dna zdjelice apsolutno je moguće u svim fazama trudnoće i postporođajnom razdoblju, osobito uz pomoć specijaliziranih fizioterapeuta za zdjelicu. Uz to, postoje brojni programi vježbanja, a dno zdjelice možeš početi jačati rano u trudnoći ili čak prije nego što zatrudniš.

Image
Foto: Pexels

Druga velika promjena ovdje je seks. Mogu se dogoditi velike promjene u osjećaju, osobito na početku, ali to je normalno i može se poboljšati fizikalnom terapijom zdjeličnog dna i dobrom komunikacijom s partnerom. Najveći zalogaj s kojim se trebaš suočiti jest da tvoje tijelo i um više nikada neće biti isti kao prije - i to je u redu.