Tegobe u trudnoći s kojima se suočava gotovo svaka žena

Svaka trudnica prolazi kroz određene fizičke promjene no ne brini, one su potpuno normalne

Tegobe u trudnoći s kojima se suočava gotovo svaka žena

Kaže se da je trudnoća blaženo stanje u kojem sva ženina ljepota postaje još vidljivija i sjajnija. No, neke trudnice zaista muku muče s brojnim tegobama koje im se javljaju tijekom tih devet mjeseci. One ne bi trebale kod tebe izazivati posebnu začuđenost, osobito ako se voliš informirati o svemu što te očekuje, ali svakako se preporučuje da pratiš promjene koje se javljaju na tvom tijelu.

JUTARNJE MUČNINE

Jutarnje mučnine u trudnoći nose taj naziv, ali se zapravo mogu javiti u bilo koje doba dana u prvom tromjesečju trudnoće. Njihovi uzroci su razni, a najčešće se radi o utjecaju hormona koji mogu uzrokovati bržu potrošnju šećera u krvi, zatim loša i neredovita prehrana siromašna važnim nutrijentima i slično. Ako imaš problema s ovom tegobom, pokušaj preduhitriti mučninu uzimanjem dovoljno tekućine i boljom brigom za zdravu i uravnoteženu prehranu.

OSJETLJIVE DESNI

Ako i inače imaš vrlo osjetljive desni, pretpostavlja se da ćeš se i tijekom trudnoće susresti s time. Razlog tome ne mora nužno biti loša higijena usne šupljine, nego i veliki utjecaj hormona. Kako bi ublažila probleme s desnima i njihovo oticanje, obogati svoju prehranu namirnicama poput špinata, kelja, suhih smokava ili zobene kaše koje sadrže kalcij.

ŽGARAVICA

Žgaravica je neugodan osjećaj koji se javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, slijedom čega želučana kiselina oštećuje sluznicu i izaziva neugodan osjećaj peckanja i boli. U trudnoći se često javljha jer se maternica naglo povećava i tako pritišće želudac. Možeš ju pobijediti tako da pripaziš da ne konzumiraš preobilne obroke, teško probavljivu hranu poput fast fooda i masne, teške i pržene hrane, kao i da izbjegavaš naviku da legneš odmah nakon obroka.

ČESTO MOKRENJE

Zbog pritiska maternice na mjehur i zbog povećanja volumena krvi, svaka trudnica ima problem kada ima veliki i česti poriv za neprestanim mokrenjem. Takva pojava se zbog rastezanja maternice povećava kako se trudnoća približava kraju.