Sve što (ni)smo znale o majčinstvu: Poznate mame posve iskreno

Da, život će vam se okrenuti naglavačke, ali pritom mislimo okrenuti na najljepši mogući način.. Na žalost ili sreću, ne postoji nijedna knjiga koja vas na sve to može pripremiti.

babybirdy-malicudeznarave-2021 (75).jpg
Foto: Promo

I možda nećete vjerovati kada vam kažemo, ali zavoljet ćete dječje pjesmice koje donedavno niste mogli smisliti. A ona dosadna rutina koja vas često užasava u svakodnevici postat će vam omiljeni dio dana, pogotovo kada u priču dođe večernje kupanje i maženje. Jer takva količina ljubavi teško se može prepričati...

Image

Istina je da sam, prije nego sam i sama postala majka, majčinstvo zamišljala sasvim drugačije nego što ono je. Zamišljala sam majčinstvo kao niz savršenih fotografija predivne dječice koja se veselo kupaju u sudoperu, igraju na podu s nekoliko drvenih igračaka ili leže na bijeloj postelji sklupčana uz mene dok im čitam bajke za laku noć. U godinama majčinskog staža iza mene naučila sam da majčinstvo s tim prizorima koji nam se svakodnevno serviraju nema apsolutno nikakve veze.“ – tim rječima razgovor na temu majčinstva započinje Vildana Mrša, Sarajka s dubrovačkom adresom. Majka dvojice sinova čije misli i vesele fotografije iz svakodnevice na društvenim mrežama prati više od 20 tisuća ljudi. – te nastavlja...

„Majčinstvo je posao, često težak, uvijek najodgovorniji koji ću ikada raditi i za koji ama baš nikada nemam pravo na godišnji odmor. Ili bolovanje. Majčinstvo je puno kontradikcija.  U isto vrijeme radiš sve pogrešno i radiš najbolje što možeš, smjenjuju se dobri i loši dani, dobri i loši sati i minute, donose se dobre i ne baš tako dobre odluke. – nadodaje Vildana koja svojim stilom pisanja i zanimljivim temama o majčinstvu iza sebe ima pravi klub obožavateljica i istomišljenica iz čitave regije.

Još jedna takva mama je i poznata radijska voditeljica Nina Slišković Goleš u čiji je život prije točno osam mjeseci ušetao Šimun, preslatki dječak međimurskih korijena, zagrebačke adrese i splitskog šarma za kojeg ova novopečena mama, logično bira samo najbolje. Pogotovo kada je riječ o njezi Šimunove kože.  

I doista, donošenje odluke o tome koji su pravi proizvodi za vašu bebu može biti prilično zbunjujuće, ali zato vam iskustva drugih roditelja mogu pomoći u tome da suzite potragu. Švicarska oznaka za kvalitetu na području baby njege, BabyBirdy, jedan je od omiljenih brendova poznatih mama – Anamarija Asanović, Nina Slišković Goleš i Vildana Mrša samo su neke od njih!

Razvijeni u Švicarskoj, a proizvedeni u EU, BabyBirdy proizvodi imaju sve odlike zbog kojih im mame vjeruju. Prirodnog podrijetla, bez toksina i testiranja na životinjama, sigurni su za bebe, ali i za malu djecu. Priča o nastanku BabyBirdya jednako je zanimljiva, a započela je potragom za nježnim dezinficijensom za kožu beba i djece, nečim čega dotad nije niti bilo na tržištu. Većinu ovog vrijednog tima čine upravo roditelji i zahvaljujući toj prednosti razvila se ideja o prirodnoj njezi beba i male djece. Proizvode testiraju njihovi poznanici i prijatelji, a oduševljenje na koje nailaze pruža im dodatni zamah. Tako su i razvili brend BabyBirdy, kozmetiku koju preporučuju brojni roditelji, pedijatri i dermatolozi. No, mame ipak znaju najbolje, jel tako?

Za Anamariju Asanović, splitsku modnu dizajnericu, sve se promijenilo i sve je drukčije otkako je stigla njezina Zorka. “Sa Zorkom je akcija cijeli dan, stoga navečer obožavamo naše male rituale poput kupanja prije spavanja. Tu se savršeno uklopila BabyBirdy kozmetika i njihova linija za kupanje – BabySharky šampona i gela za tuširanje u jednom, kao i BabyKoala losiona koji izvrsno hidratizira kožu  kombinacijom bademova ulja, shea maslaca i ekstraktima zobi.

Zbog svojih nježnih sastojaka idealna je za svakodnevnu upotrebu“, objašnjava ova kreativna mama koja svaku pauzu od kreiranja novih haljina za kojima luduju brojne Hrvatice koristi za druženje sa svojom mezimicom. Isto kao što Nina svaki trenutak provodi u društvu svog princa Šimuna.

„U trudnoći nisam vadila glavu iz knjiga, naravno onih knjiga o bebama i roditeljstvu - ali što se više bližio termin poroda svejedno sam imala sto upitnika, pitanja i duplo toliko strahova. Kako ću, hoću li ja to uopće znati i moći. To su te brige koje more valjda svaku mamu. Do onog trenutka dok ne primi svoju bebu u naručju. Onda sve magično sjedne na svoje mjesto. O majčinstvu se ne uči iz knjiga, majčinstvu me uči moj sin. I to iz dana u dan. Svo to znanje iz knjiga je dobro došlo, no ono najvažnije nosimo u sebi. Pažnja, ljubav, nježnost, briga. Kad je to na mjestu, sjest će i sve ostalo kad treba. Da mi je prije nekoliko godina rekao: „Ne brini, doći će jedan utorak kad će te prožvakati i ispljunuti začarani krug rasta zubića i nervoze tvog djeteta“, ja bih mu odgovorila: Gdje da potpišem?“ 

Zato je moja poruka za sve buduće mame – ne bojte se, vi to možete jer vi to imate u sebi.

I kao što kaže ekonomistica poetske duše Vildana, ne postoje trofeji u majčinstvu. „Svi dajemo sve što možemo i radimo najbolje kako znamo. Majčinstvo je kaotično. I ne, ne mislim pritom na emocionalni kaos koji ponekad ostane na kraju dana. Doslovno mislim na kaos po kući od silnih igračaka, nesloženog rublja, poslije kupanja, šetnje..

 Majčinstvo nije savršeno. Danas biti mama dolazi u još jedno iskušenje: kako se ne usporediti s drugima na svima dostupnim društvenim mrežama koje prikazuju tuđe „savršene“ trenutke koje obično vidimo u nama najnesavršenijim trenucima. Majčinstvo nisu savršeno ispozirane fotografije, ali jesu savršeno nesavršeni momenti, osmijesi, koraci i zagrljaji.

Majčinstvo je mjesto gdje sva ljubav počinje i završava. Pomalo kaotično mjesto ali taj kaos sa sobom nosi i mrlje i maženje, i suze i zagrljaje, i brige i najveće osmijehe, cijeli taj kaos krije ljepotu.

I doista, majčinstvo je najljepši kaos na svijetu!