Roditeljski problemi

5 stvari koje možeš učiniti kada te dijete ignorira

Važno je kod djeteta razlikovati namjerni prkos i jednostavno neslušanje

profimedia-0326832897.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sigurno te ljuti i frustrira kada dijete ne sluša upute i savjete u nekim situacijama ili se možda pravi da te ne čuje. Uglavnom djeca često ignoriraju roditelje, a posebno kada nije po njihovom. No, važno je naučiti dijete da te sluša kada prvi put govoriš inače bi ignoriranje moglo postati uobičajena navika.

Image
Drugačiji od drugih

Darovita djeca - 7 znakova da je tvoje dijete mali genijalac

Ponekad roditelji nehotice "nauče" svoju djecu da ih ignoriraju. Vikanje, prigovaranje i preklinjanje vjerojatnije će natjerati dijete da počne ignorirati roditelje. Duga predavanja i davanje previše uputa također mogu stvoriti ovakvo ponašanje kod djeteta. Zato je važno usredotočiti se na najvažnije stvari i probleme koje želiš riješiti. Bez obzira u kojim situacijama te dijete ignorira ili se pravi da te nije čulo uz ove korake u nastavku trebalo bi se ipak biti drugačije.

Ukloni sve smetnje

Važno je razlikovati namjerni prkos i jednostavno neslušanje. Na primjer, ako vičeš na dijete dok igra video igrice u drugoj prostoriji, možda će biti previše zadubljeno u igru ​​da bi čulo da ga zoveš. Ako djetetu kažeš da siđe s bicikl dok stojite na raskrižju možda neće shvatiti zašto bi to trebalo učiniti.

Prije nego što djetetu daš upute, riješe se svih ometanja. Isključi TV, izgovori djetetovo ime, a vrlo važno je da uspostaviš kontakt očima. Možda ćeš čak morati staviti ruku na djetetovo rame, a tek onda dati jasne upute o tome što želiš da učini, objašnjava psihoteraputkinja Amy Morin za Verywellfamily.

shimmer fallback

Zamoli dijete da ponovi

Pobrini se da dijete razumije što si rekla tako što ćeš ga zamoliti da ponovi upute. "Što bi sada trebao učiniti?" primjer je rečenice koja može dijete aktivirati. Ponudi dodatna objašnjenja i nauči dijete da pita ako mu nešto nije jasno. Ako ti dijete može ponoviti ono što bi trebalo učiniti znat ćeš da su tvoje upute jasne.

shimmer fallback

Jedno upozorenje

Nakon što djetetu daš upute i sigurna si da razumije, pričekaj oko pet sekundi. Možda će trebati malo vremena da razmisli. No, ako te dijete i dalje ignorira onda je vrijeme za upozorenje. Na primjer možeš reći: "Kada očistiš svoju sobu onda ćeš se moći igrati na računalu.". Ako te dijete i dalje ignorira i kaže nešto poput: "Budem uskoro. Znam." opet ga upozori. Nauči ga da slijedi upute kada mu to kažeš, a ne da ima vlastiti izbor.

Sjajan način za smanjivanje sukoba i povećanje privrženosti je pružanje ograničenog izbora. To će djetetu stvoriti priliku da poveća odgornost i osjećaj kontrole. Na primjer dati ćep djetetu mogućnost da očisti svoju sobu prije ili poslije večere.

shimmer fallback

Jasne posljedice

Ako dijete ne pokušava učiniti ono što si tražila slijede posljedice. Mogla bi reći nešto poput: "Budući da si odlučio ne oprati posuđe izgubio si vrijeme za igranje igrica ili gledanje televizije." Ako je privilegija izgubljena, važno je da dijete zna što se dogodilo. Objasni djetetu da je moglo drugačije odlučiti i promijeniti ishod. No, drži se onoga što si odlučila vezano za posljedice.

shimmer fallback

Prilagodba djetetu

Izrazi djetetu zabrinutost tako što ćeš reći: "Primjećujem da imamo neke izazove, posebno oko izvršavanja zadataka. Zbog čega misliš da imaš problem?" Umjesto da optužuješ dijete da ne sluša, pokušaj razgovarati o mogućim preprekama. Za neku djecu, primanje pohvala i pozitivne pažnje dovoljna je motivacija da nastave s dobrim poslom. Nekoj djeci je potreban veći poticaj da slijede upute. Razmisli o sustavu nagrađivanja kako bi motivirala dijete u izvršavanju zadataka i slušanju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.