Drugačiji od drugih

Darovita djeca - 7 znakova da je tvoje dijete mali genijalac

Mnogi roditelji smatraju da su njihova djeca jako pametna, a ovo su znakovi koji to i pokazuju

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Roditelji žele da njihova djeca odrastu u sretne ljude, ali i da tijekom života najbolje izraze svoju sposobnost i kreativnost. Dok djeca odrastaju često razmišljaju o njima i trebaju li ih upisati u glazbenu školu, sport ili na neki strani jezik. Također dok dijete prolazi kroz školu mnogi roditelji se pitaju koliko je njihovo dijete inteligentno i što mu najviše odgovara u školi. No, znamo da često uspjeh u školi ne odražava djetetovu inteligenciju jer su mnogi faktori poput angažiranosti i upornosti važni za dobre ocjene. No, ako misliš da je tvoje dijete jako inteligentno onda to možeš znati prema nekim drugim znakovima.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Prema Mensi, svjetski poznatoj organizaciji koja okuplja genijalce, postoje znakovi koji ukazuju na to da njihova djeca mogu imati veći kvocijent inteligencije od prosječnog. U nastavku pogledaj što je zajedničko visoko inteligentnim ljudima i kako se to može otkriti u ranoj dobi.

Izvrsno pamćenje

Jasno je da je dobro pamćenje važno da djeca lakše uče i zadržavaju nove informacije, kako u školi tako i kod kuće. "No, radno pamćenje nije povezano samo s učenjem (od vrtića do fakulteta), već i s donošenjem odluka u svakodnevnim aktivnostima", objasnila je psihologinja i autorica Tracy Packiam Alloway. Također sposobnost pamćenja tablica, adresa ili imena zemalja u ranoj dobi može biti pokazatelj inteligencije. Ako je dijete sposobno zapamtiti detalje ili širok raspon informacija koje bi ti možda i zaboravila, možda će vrlo lako moći naučiti matematiku ili strani jezik.

Image
Foto: Unsplash

Vještina ranog čitanja

"Čitanje je za um ono što je vježbanje za tijelo", napisao je engleski pisac Joseph Addison. U prosjeku, iznimno inteligentna djeca počinju čitati prije četvrte godine, dok će većina djece ipak nauči čitati u dobi od šest ili sedam godina. Postoje mnoge faze čitanja, a djeca moraju naučiti prepoznati i razumjeti riječi prije nego što počnu samostalno čitati. Zanimljivo je da se inteligentna djeca često zaljube u čitanje kada ga otkriju, piše Learning Liftoff!.

Image
Foto: Unsplash

Znatiželja

Znatiželja je jednako važna kao i inteligencija, a znatiželjan um dobar je pokazatelj uspjeha, piše Harvard Business Review. Djeca koja postavljaju puno pitanja pokazuju urođenu želju za učenjem. Također će tražiti prilike za učenje gdje god se nalazili, te razvijati svoj um i intelekt.

Image
Foto: Unsplash

Lako prolazi kroz neke korake u razvoju

Ako dijete naučiti čitati ili igrati društvene igre brže od svojih vršnjaka moglo bi značiti da je napredno i da će možda trebati izazovnije stimulacije za mozak.

Image
Foto: Unsplash

Neobični hobiji ili interesi

Prema britanskoj Mensi ova djeca mogu imati zanimljive interese. Zanimanje za vlakove ili filmove vrlo je uobičajeno kod izrazito inteligentne djece, ali ako tvoje dijete doista može razlikovati znanstvenu fantastiku od komedije u ranoj dobi onda možda pokazuje znakove darovitosti. Detaljno bavljenje hobijima može biti znak da traže mentalni izazov koji će ih zadovoljiti.

Image
Foto: Unsplash

Neslaganje s drugom djecom

Visoko inteligentnoj djeci može biti frustrirajuće druženje s vršnjacima jer možda neće moći razumjeti zašto ih druga djeca ne mogu pratiti. Također je dokazano da darovita djeca mogu biti osjetljivija od drugih, pa se mogu uznemiriti ako ih vršnjaci izostave ili zadirkuju.

Image
Foto: Unsplash

Zanimanje za svijet

Svijest o vijestima i svijetu oko njih od vrlo rane dobi je jedan od znakova. Na primjer, čitanje vijesti ili postavljanje pitanja o politici mogli bi ukazivati ​​na potragu za znanjem i visoku inteligenciju.

Image
Foto: Unsplash

Postavljaju sebi visoke standarde

Darovita djeca mogu biti osjetljiva na neuspjeh jer su sklona perfekcionizmu i ponosna na vještine i znanje koje mogu steći. No, kao rezultat toga oni mogu postaviti vrlo visoke standarde za sebe i biti uznemireni kada pogriješe ili misle da nisu dovoljno dobri.

Image
Foto: Unsplash