Stil odgoja utječe na naviku opijanja kod tinejdžera

Nedavno istraživanje među zagrebačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima koje je proveo Zavod za javno zdravstvo "Dr.

4c286074a6c3a

Andrija Štampar" pokazalo je da mladi u Hrvatskoj počinju piti s 14 godina, prvu cigaretu zapale s 12, a prvi joint s 15 godina. Drugačije nije ni u drugim razvijenim zemljama, pa se jedno istraživanje pozabavilo uzrocima težeg opijanja među djecom i mladima.

Termin "binge drinking" ili opijanje, opisuje se kao konzumiranje pet ili više alkoholnih pića u vrlo kratkom periodu, a najčešće ga prakticiraju tinejdžeri i mladi. Istraživači iz grupe Brigham Young University scholars otkrili su da se tinejdžeri čiji su roditelji popustljivi i blagi više opijaju nego mladi čiji su roditelji stroži ali puni podrške za druge aktivnosti.

Time su navike mladih direktno dovedene u vezu sa stilom odgoja i srušen je mit da su djeca autoritativnih roditelja buntovnija i sklonija delikventnim oblicima ponašanja.

Znanstvenici su izdvojili četiri stila odgoja:

- autoritativni - kada roditelji inzistiraju na disciplini i nadgledaju djecu, ali istovremeno im pružaju toplinu i podršku
- autoritarni - kada roditelji imaju potrebu kontrolirati djecu, ali im ne pružaju dovoljno nježnosti i poticaja
- popustljivi - kada roditelji pružaju pregršt nježnosti, topline i podrške, ali ne traže odgovornost od djece
- zanemarujući - kada roditelji ne pokazuju dovoljno brige i osjećaja, ne traže odgovornost i nemaju potrebu kontrolirati i disciplinirati djecu.

Oko 5.000 djece starosti od 12 do 19 godina ispitano je još 1997. godine o navikama konzumiranja alkohola i odnosu s roditeljima. Rezultati su pokazali da:

- tinejdžeri koji su najmanje pili, odnos s roditeljima opisali su kao topao i pun odgovornosti
- tinejdžeri koji su odnos roditelja prema njima opisivali kao popustljiv i topao, pili su tri puta više od vršnjaka
- oni koji su odnos opisivali kao autoritaran, u kojem ima pun kontrole, ali manje osjećaja, pili su dva puta više od vršnjaka.

Roditelji nemaju previše utjecaja na to hoće li djeca probati alkohol, ali imaju itekakav utjecaj na naviku opijanja, kazao je dr. Stephen Bahr.

Razdoblje adolescencije je vrijeme tranzicije iz dječje u odraslu dob, pa roditelji često imaju problema u snalaženju u novim situacijama. Iako vršnjaci imaju sve veći utjecaj na dijete, nije istina da roditelji nemaju nikakav utjecaj, kažu znanstvenici.

Ne svodi se sve samo na kontroliranje njihova ponašanja, već u zbližavanju s tinejdžerom kako bi se od djeteta saznalo kako provodi vrijeme izvan doma.

(JK, Izvor: webmd.com)