Šest razloga zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce

Puno je pozitivnih stvari koje djeca mogu dobiti od života s kućnim ljubimcima. Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima uče razvijati odgovornost, ali i samopoštovanje

Šest razloga zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce

Odnos djeteta i kućnog ljubimaca poseban je i sa sobom donosi brojne dobrobiti za djetetov razvoj. Istraživanja su pokazala da djeca koja žive s kućnim ljubimcima imaju više samopoštovanja, poboljšane socijalne vještine i popularnija su od svojih vršnjaka. Uče kako se brinuti o nekome, pokazuju više empatije i brižniji stav. Postoje i dokazi da kućni ljubimac može pomoći u razvoju neverbalne komunikacije.

Image

Pozitivno discipliniranje: Kako djetetu postaviti granice bez osjećaja krivnje?


Istraživanja pokazuju da obitelji provode puno više vremena u interakciji nakon što kućni ljubimac dođe u njihov dom. Ljubimci stvaraju okruženje za zabavne aktivnosti i prijateljski razgovor. Opuštanje i oslobađanje od stresa koje pruža druženje sa životinjama također donosi velike zdravstvene dobrobiti za roditelje. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, manje prehlada te rjeđe posjećuju liječnika od svojih kolega "bez kućnih ljubimaca". Edukatorica dr. Gail Gross objasnila je na koje sve načine kućni ljubimac utječe na razvoj djeteta i što ga može sve naučiti.

1. Kućni ljubimac daje bezuvjetnu ljubav
Oni ne prosuđuju i to je posebno kada se radi o djeci. Ako je dijete usamljeno ili ima probleme s emocijama, ali i braćom ili sestrama, kućni ljubimac je netko s kim uvijek može razgovarati. Pas ili mačka mogu utješiti, dati potporu i slušati djetetove nevolje bez predrasuda ili posljedica. Kada se radi o igri, kućni ljubimac je djetetov partner i najbolji prijatelj.

2. Životinje djecu uče empatiji

Životinje su ovisne o ljudima pa djecu uče empatiji. Dijete će učiti o potrebama kućnog ljubimca - je li gladan? treba li ići van?. Možda se pas boji vjetra, kiše ili snijega i treba ga utješiti. Empatija je nešto što dijete svakako može naučiti od kućnog ljubimca, a često mnogi nasilnici baš nemaju ovu vještinu.


(Foto: Pexels)

3. Kućni ljubimac može naučiti dijete kako da kontrolira bijes ili strah

Neka djeca postaju nasilnici i ako nemaju sigurno mjesto za dijeljenje svojih najskrivenijih emocija, mogu ih projicirati na drugu djecu. Kućni ljubimac će voljeti dijete bez obzira na ono što kaže ili uradi. Životinja mu pruža povjerljivo, sigurno mjesto u kojem će verbalno izraziti svoje strahove i bijes.

Image


(Foto: Pixabay)

4. Kućni ljubimac uči dijete odgovornosti i samopouzdanju

Djeca mogu razviti samopouzdanje tako što imaju odgovornost za brigu o kućnom ljubimcu. Djeca u dobi od tri godine mogu rješavati jednostavne zadatke poput punjenja zdjelice za hranu i vodu. Kako dijete postaje starije, može polako preuzimati i druge odgovornosti.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Životinje pomažu djeci kod razvoja socijalnih i verbalnih vještina

Vjerojatno si vidjela čak i malu djecu koja uče pričati i pokušavaju razgovarati s kućnim ljubimcima. Tako kućni ljubimci djeci pružaju ne samo socijalnu i emocionalnu podršku, već i podršku za razvoj govora. Jednostavna prisutnost kućnog ljubimca pruža verbalni poticaj koji pomaže djetetu da vježba govor i druženje s drugim bićem.

Image


(Foto: Pixabay)

6. Kućni ljubimci (i životinje općenito) mogu djelovati terapeutski

Istraživanja su pokazala kako kućni ljubimci mogu pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, ubrzati vrijeme oporavka, smanjiti stres i anksioznost. To vidimo kod problematične djece i djece s autizmom, ali i kod djece koja imaju PTSP. Djeca se sa životinjama mogu odmah povezati jer smatraju da im one pružaju bezuvjetnu ljubav.

Image


(Foto: Pixabay)