Prema psiholozima

Nekad je teško, ali vrijedi: 7 znakova da si dobar roditelj

Roditeljstvo je jedna od najtežih uloga u životu i zahtjeva puno predanosti i ljubavi

xavier-mouton-photographie-ry_sD0P1ZL0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Često se govori o roditeljskim pogreškama i o tome na što je važno paziti u odgoju, a vrlo često se zaboravi naglasiti koliko roditelji rade težak i odgovoran posao. Roditeljsko nikada nije bilo jednostavno jer kada beba stigne potrebno je paziti na zdravlje i razvoj kroz još puno godina, a zatim je ispratiti u samostalan život.

Image
Drugačiji od drugih

Darovita djeca - 7 znakova da je tvoje dijete mali genijalac

Roditeljstvo je i radost na koju se ponekad zaboravi, a pogotovo u ovim teškim vremenima. No, roditelji se i stalo preispituju. Jesam li dobar roditelj? Je li ovo dobro za moju djecu? Također je lako biti uhvaćen u zamku i uspoređivati se s drugim roditeljima ili tražiti neke vanjske mjerljive znakove uspjeha.

Klinička psihologinja Nadene van der Linden objasnila je kako roditelji mogu znati jesu li na dobrom putu, a u svom radu primijetila je da ovi znakovi pokazuju da su dobri roditelji.

Dijete pred roditeljima pokazuje emocije

Ponekad su snažne emocije teške za dijete, no ako dijete pred tobom izrazi ljutnju, tugu ili strah znači da se osjeća ugodno i sigurno. "Jako me zabrinjava kada djeca kriju svoje osjećaje od roditelja. Često je to znak velikih problema u odnosu roditelj-dijete. Kada ti dijete pokazuje emocije obrati pažnju i pokaži zahvalnost", objašnjava Nadene van der Linden za Motherly.

Djetetu možeš reći "Po tome kako udaraš u zid vidim da si jako ljut. A ti mi kažeš da je to zato što ti sestra ne dopušta da se igraš." To djetetu pokazuje se možeš nositi s njegovim osjećajima i da razumiješ stvari iz njegove perspektive.

shimmer fallback

Dijete od roditelja traži pomoć

"Znam da roditelji rade dobar posao kada im se dijete obraća zbog svojih problema. To znači da su mu osigurali sigurnu bazu u koju se može vratiti kada mu zatreba pomoć", kaže dalje psihologinja.

Dobar način da potakneš svoje dijete da zatraži pomoć od tebe je da otvoriš svoje zagrljaj i saslušaš njegove probleme, čak i ako su problemi mali. To stvara otvorenu komunikaciju o stvarima koje su teške u djetetovim životu.

shimmer fallback

Dijete može razgovarati o svemu bez straha

Ovo je pozitivan znak prihvaćanja, otvorenog i fleksibilnog odnosa dijete-roditelj. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom nekim svojim ponašanjima, kao što je pretjerana reakcija na misli ili osjećaje koji im se ne sviđaju.

"Drugi roditelji svojoj djeci izgledaju tako krhki da ih ne žele opterećivati svojim mislima i osjećajima. Zabrinem se kada roditelji kažu: 'moje dijete je moja stijena'. Roditelji su stijene, a djeca nikada ne bi smjela biti stijena svojih roditelja", dodaje psihologinja. Važno je podržati misli i osjećaje svoje djece, ako kao roditelj trebaš dodatnu podršku potraži je kod druge odrasle osobe, a ne traži to od djeteta.

shimmer fallback

Roditelji nisu kritični i ne označavaju dijete

Dobri roditelji daju nekritičke povratne informacije o ponašanju i izbjegavaju etikete poput "loš", "zločest", "pohlepan" i "lijen".

Ako tvoje dijete pojede sve čokoladne kekse prije nego drugi ukućani dođu do njih, dobar roditelj se usredotočuje na ponašanje: "Pojela si sve kekse bez dijeljenja. U našem domu važno je dijeliti stvari sa svojom braćom i sestrama. Što misliš kako bi se mogla iskupiti?"

shimmer fallback

Potičeš djetetove interese i talente

Poticanje interesa i talenata pomaže djeci da postignu različite stvari. Djeca tako imaju pozitivne stvari u svojim životima tijekom tinejdžerskih godina, vježbaju upornost i štite se od rizičnih ponašanja. Divna je stvar biti dobar u nečemu što voliš.

"Ponekad vidim roditelje kako usmjeravaju dječje interese na svoje neispunjene snove. Ako potičeš dijete da bude izvrsno iz vlastite želje mogu se dogoditi loše stvari, čak i kada izgleda kao da sve ide kako treba. Zbog toga djeca mogu osjećati neuspjeh, veliki pritisak i da su pod kontrolom", dodaje dalje der Linden.

shimmer fallback

Postavljanje granica

Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje svog djeteta postavljanjem promišljenih granica i ograničenja. Djeca bez granica i često završe u velikim problemima ili izgubljena.

Granice pomažu djeci da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako im se granice ponekad ne sviđaju. Neki primjeri korisnih ograničenja uključuju rutinu prije spavanja i pristojne razgovore sa svim članovima obitelji.

shimmer fallback

Roditelji ispravljaju svoje pogreške

Ispravljanje pogrešaka i popravljanje odnosa je nešto što radi dobar roditelj. Ako vičeš, pretjerano reagiraš ili se nešto drugo dogodi važno je ispraviti ponašanje. Razgovor s djetetom o tome što se dogodilo može pomoći uz dobro objašnjenje.

Uspješno roditeljstvo znači osigurati sigurnu bazu za dijete, mjesto iz kojeg će dijete napredovati. Sastoji se od trajne doživotne veze koja ne ovisi o vanjskim rezultatima, već o ljubavi, poštovanju i povezanosti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.