
Prirodni sokovi za djecu - napravite ih sami!
Rezultati su pokazali da djeca starosti od 2 do 5 godina, koja su redovito konzumirala prirodne sokove, imaju veći unos vitamina C, kalija i magnezija u organizam, a manje šećera u odnosu na djecu koja piju zaslađene sokove. Kod djece od šest do 12 godina prirodni sokovi poboljšali su njihovu cjelokupnu prehranu. Ovi rezultati ponukali su nas da krenemo u potragu za receptima koji otkrivaju kako napraviti prirodne sokove koji ne sadrže konzervanse, umjetne arome, bojila i druge štetne sastojke. Evo što smo našli!
Sastojci (za jednu osobu):
100 ml soka od mrkve
100 ml soka od jabuke
2 žlice narančina soka
Postupak:
Mrkvu i jabuku ogulite, properite i stavite u sokovnik na miksanje.
Iscijeđenom soku dodajte 2 žlice narančina soka.
Napitak odmah poslužite i konzumirajte.
Ako nemate sokovnik, za pripremu ovih napitaka upotrijebite svježu mrkvu i jabuku – naribajte ih, stavite u gazu i istisnite sok.
Sastojci: Postupak: Sastojci: Postupak: Sastojci: Postupak:
rajčice
sol
Zrele rajčice operite u nekoliko voda, očistite od peteljki, razrežite na četvrtine, zgnječite rukama.
Stavite kuhati dok se kožice ne odvoje pa propasirajte i vratite na vatru. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte soli po ukusu.
Pretočite u boce koje ste prethodno dobro oprali i zagrijali u pećnici na 120 stupnjeva Celzija. Ulijte ukuhane rajčice, boce zatvorite i spremite u smočnicu.
5 cvjetova bazge
1 l vode
1 limun
stevije po ukusu (ili jedna žlica šećera)
Oprane cvjetove bazge potopite u vrč s vodom i ostavite da stoje 24 sata.
Procijedite kroz gusto cijedilo da dobijete bistri sok.
Dodajte sok od 1 limuna, steviju (po želji - šećer) i nekoliko kocki leda.
Ovaj osvježavajući sok poslužite odmah ili spremite u hladnjak! Svaki dan napravite svježi sok u potrebnoj količini.
3 kg malina
3 limuna
1.5 - 2 l vode
Pronađite što zrelije maline koje ćete dobro oprati i ukloniti zelene ili trule dijelove.
Stavite ih u dublju posudu za kuhanje i zgnječite da puste sok.
Limune dobro operite, iscjeckajte ih na kolutove i dodajte u posuda s malinama.
Mješavinu prelijte vodom i ostavite na tihoj vatri dok ne provrije.
Kada provrije, sok se treba ohladiti da biste ga mogli procijediti.
Procijeđen sok stavite u čiste boce i hermetički zatvorite.
Boce stavite u veću i dublju posudu za kuhanje u koju ćete staviti vode do vrha boce.
Pričekajte da voda provrije i ostavite još 10-ak minuta da se kuha.
Boce izvadite iz posude, pričekajte da se sok ohladi, čuvajte ih u zamrzivaču.