Postavljanje granica može biti lako: Sedam situacija kada je važno djeci reći 'ne'

Bez obzira na to što je teško, reći 'ne' je važno. Djeca će tako naučiti važne lekcije o životu i odnosima

Postavljanje granica može biti lako: Sedam situacija kada je važno djeci reći 'ne'

Postavljanje granica djeci može biti veliki izazov. Djeca mogu neumoljivo moliti, cjenkati se, plakati ili optuživati kako bi dobila što žele, a naravno da nijednom roditelju u takvim situacijama nije lako. Neki  popuštaju samo kako bi izbjegli bitku, a drugi se osjećaju krivima što su razočarali svoju djecu. Rečenice poput sljedećih izuzetno su teške za roditelje:

  • "Molim te, mogu li?"
  • "Nikada mi ne dopuštaš da to učinim. Nije pošteno! Sestri uvijek dozvoljavaš."
  • "Svi drugi mogu to učiniti. Zašto ja nikad ne mogu?"


Bez obzira na to što je teško, reći "ne" je važna roditeljska odgovornost je će djeca  tako naučiti važne lekcije o životu i odnosima. Djeca ti neće zahvaliti što si rekla "ne", ali ponekad je to najbolje što možeš učiniti za svoju djecu. Istraživanja pokazuju da najkorisniji roditeljski stil uključuje kombinaciju topline i ograničenja. Kao odrasla osoba, imaš široko znanje i iskustvo koje dijete jednostavno nema. Možeš suosjećati, preusmjeriti ili objasniti kako bi ublažila "ne", ali nemoj se bojati reći "ne" kada je to potrebno.

Image

Tradicionalna imena vraćaju se na velika vrata. Što znači Toma, a što Petra?

Klinička psihologinja Eileen Kennedy-Moore s Princetona objasnila u kojih sedam situacija je djeci potrebno reći "ne" i dala neke naputke kako to najlakše učiniti.

1. Reci 'ne' kada netko može biti povrijeđen ili nešto slomljeno

Sprječavanje štete glavni je razlog za odbijanje. Djeca mogu imati problem s predviđanjem loših ishoda, pa im trebaju smjernice odraslih kako bi im pomogle u razumnom odabiru. Reći djeci "ne" u ovakvim situacijama pomaže im da razmišljaju unaprijed. Ponuda alternative može djecu usmjeriti na sigurnije aktivnosti. Na primjer: "Ne, ne možeš skakati po kauču. Netko bi se mogao ozlijediti na rub stola ili bi se kauč mogao slomiti. Ako želiš skakati, molim te, izađi van."
(Foto: Pixabay)

2. Reci 'ne' kada dijete može nešto učiniti samostalno

Ponekad djeca traže od roditelja da za njih naprave stvari koje bi mogli sami učiniti. Iako nema ničeg lošeg u povremenopomaganju, djeca trebaju vježbu da bi postala kompetentna i da sebe vide kao osobu koja doprinosi obitelji. Raditi stvari umjesto djece ne pomaže im da postanu sposobni. Ponudi objašnjenje ili podršku, ali ohrabri ih da preuzmu odgovornost. Na primjer: "Ne, na vama je red da postavite stol. Sjećate se kako se to radi? Ja ću postaviti jedno mjesto, a vi možete napraviti ostalo."
(Foto: Pixabay)

3. Reci 'ne' ako je nešto želja, a ne potreba

Okruženi smo oglasima, ali kupovati sve što je privlačno nije zdravo, a ni pametno. Iako je povremena kupovina igračke u redu, zasigurno ne bi trebala osjećati obvezu da kupiš djeci sve što im se sviđa ili žele. Ovo ne pomaže djeci da se nauče nositi s razočaranjem i da znaju da im se nešto može svidjeti, ali da to ne moraju posjedovati. Treba djeci dopustiti da izraze želju, ali ne popustiti u kupovini nepotrebnog predmeta. Na primjer: "Ne, nećemo ga kupiti, ali vidim zašto ti se sviđa. Jako sjaji."
(Foto: Pixabay)

4. Reci 'ne' čak i ako se planovi promijene

Čak i kada namjeravamo učiniti nešto što naša djeca žele, ponekad nas životne okolnosti u tome spriječe. Ako u ovim situacijama kažemo "ne" pomažemo djeci da se nauče strpljenju i fleksibilnosti. Izrada novog plana može pomoći djeci da se nose s odgodom. "Ne, ne možemo učiniti to večeras. Nadala sam se da možemo, ali naišla je teta Marija, a sada ćemo uskoro ići na spavanje. Možemo napraviti plan za sutra. Želiš li to učiniti ujutro ili popodne?".

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

5. Reci 'ne' kada su tuđe potrebe (privremeno) važnije

Djeca su prirodno usmjerena na sebe, ali svjesnost o tuđim potrebama pomoći će im da nauče razmišljati u drugom smjeru i da nauče što je velikodušnost. Razgovor o tuđim osjećajima olakšava djeci da mirno prihvate druge izbore. Na primjer: "Ne, u subotu se ne možete igrati s prijateljima. Zvuči zabavno, ali baka ima rođendan. Volimo baku pa želimo biti sigurni da će biti sretna za rođendan i da će se zabavljati. Znam da se raduje što će provesti vrijeme s vama. Osjećala bi se povrijeđeno da ne dođete."

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

6. Reci 'ne' ako znaš da nešto ne želiš učiniti

Ogorčenost je otrov u bilo kojem odnosu. Obično je bolje nešto ne raditi nego to raditi s gorčinom i ljutnjom. Ovaj način ne pomaže djeci da nauče o zdravim granicama ili kompromisima. Možeš djeci predložiti alternativu koja će im olakšati prihvaćanje. "Ne, ne možeš se prijaviti na utakmicu jer ne želim cijelu subotu provesti u automobilu vozeći se u udaljeno mjesto. Subota je naše obiteljsko vrijeme. Možeš se prijaviti na lokalnu utakmicu jer to nama predstavlja manju obvezu."

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

7. Reci 'ne' ako nešto nije u skladu s tvojim vrijednostima

Djecu učimo o našim vrijednostima kroz izbore koje mi sami donosimo. Ponekad si možda jedini roditelj koji donosi određenu odluku, a tvoje dijete će glasno protestirati, ali moraš biti vjerna svojim uvjerenjima. Ovakvi stavovi učit će djecu što su prioriteti i integritet. Možda će pomoći ako djeci pokušaš objasniti o čemu se radi, ali ne moraš svoju djecu uvjeravati da si u pravu. Na primjer: "Ne, ne možeš dobiti mobitel. Misli da nije prikladan za djecu tvoje  dobi i ne želim da to ometa  školske zadatke ili obiteljsko vrijeme."

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.