Idemo ispočetka

Pet stvari koje bi mame kod drugog djeteta napravile drugačije

'Ako opet rodim, neću više nikad…' Koliko si puta čula da neka mama izgovara ovu rečenicu - ili ti i samoj često izlazi iz usta? Ne postoji škola za majčinstvo, a najbolje se uči iz vlastitih grešaka

pregnant-g791704b96_1920.jpg
Foto: Pixabay

Prije no što rodimo svoje prvo dijete obično se dobro pripremimo - to su sati i sati googlanja, čitanje svih knjiga o njezi i odgoju djece koja nam dođu pod ruku, beskrajni razgovori s iskusnim mamama… Gotovo kao da idemo na ispit života.

shimmer fallback

Ali onda dođe naš mali smotuljak i iz dana u dan, kako od novorođenčeta postaje puzavac, a od puzavca vrtićarac, sve ono što smo mislile da smo naučile pada u vodu. Djeca su naime izvrsni učitelji, a što znači biti mama spoznamo tek kad to stvarno i postanemo - ništa nas na to ne može pripremiti.

shimmer fallback

Kad opet ostanemo trudne, prisjećamo se kakve smo bile prvi put, što smo napravile pogrešno, a što smo propustile učiniti. Na neki način, iako je naravno svako dijete drugačije i ima različite potrebe, sada imamo priliku biti opuštenije i učiti na vlastitim greškama (što dakako ne znači da nećemo napraviti neke nove).

Evo koje su najčešće stvari za koje mame kažu kako bi ih u drugoj rundi napravile drugačije - slažeš li se s njima?

Kasnije ću obznaniti da sam trudna

Kod prve trudnoće teško je sakriti uzbuđenje i najčešće već nakon 4. tjedna za radosnu vijest zna cijela obitelj i sve bliske prijateljice. No to se ponekad pokaže kao loša odluka, osobito ako trudnoća ne uspije. U kasnijim trudnoćama žene obično duže 'čuvaju tajnu' i nemaju potrebu zgrabiti megafon čim ugledaju plusić na testu. Ako je drugo dijete bila želja, najprije si dopuste vrijeme u kojem će samo one i njihov partner intimno slaviti sretnu vijest.

shimmer fallback

Drugi put ću paziti da se ne udebljam

Nakon što se mnoge žene u prvoj trudnoći prilično opuste po pitanju izleta u hladnjak, uvjerene su kako će idući put biti discipliniranije - osobito ako su zbog pretjeranog debljanja u trudnoći imale problema. Nekima ovo uspije, neke ponovno vade XXL odjeću iz prve trudnoće. Bitna je namjera.

shimmer fallback

Neću toliko brinuti oko bakterija

Novopečene mame lako je prepoznati na dječjem igralištu, to su one koje imaju panični napadaj kad dijete u usta pokuša staviti keks s tla. Kasnije oko toga postanemo malo opuštenije. Naravno, nećemo ni dalje dozvoliti klincima da jedu prljavu hranu, ali nećemo ni dezinficirati dudu svakih 20 minuta. Prvo dijete živi kao u balonu, ali onda nam liječnici objasne kako beba treba doći u dodir s bakterijama kako bi izgradila imunitet pa s vremenom malo naučimo zažmiriti na jedno oko.

shimmer fallback

Kupovat ću manje odjeće i igračaka

U trenutku kad ugledaju plus na testu, žene kreću u shopping - koji više manje traje sve dok ne odu u rodilište. Za svog prvijenca kupujemo sve, od svjetlećih glazbenik zvečki koje kasnije neće ni pogledati do odijelca za snijeg koje na kraju neće imati prilike obući. Ovo se ubrzo pretvara u brdo baby stvari koje trebaju proslijediti dalje - ili čuvati za drugo dijete. Kod iduće trudnoće već znamo da nam pola toga što se reklamira uopće ne treba, a sve ostalo, ili već imamo, ili ima neka od naših frendica.

shimmer fallback

Dijete će prije spavati samo

Prvo dijete obično spava u sobi s roditeljima od dana kada stigne kući iz rodilišta do dana kad pođe u vrtić. Ili čak školu. Ovo pod svaku cijenu mnoge žene nastoje izbjeći kod drugog djeteta pa odluče da će ono mnogo ranije dobiti vlastiti krevetić - u vlastitoj sobi. Jasno, i jedna i druga rutina spavanja ima svoje prednosti i mane, no ono što roditelji dobivaju ovim 'osamostaljenjem' jest više mira, intime - i veću šansu da nauče što će napraviti drugačije kod djeteta broj tri.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.