Oprezno s riječima

Očevi na porodu: Pet rečenica kojima nije mjesto u rađaonici

Mnogi budući očevi odluče biti prisutni na porodu. Podrška ženama tada obično puno znači i olakšava im cijelo iskustvo poroda. No tate bi ipak trebali biti oprezni s riječima. Nekim rečenicama baš i ne pomažu...

profimedia-0096753212.jpg
Foto: Profimedia.hr

Unazad desetak godina sve više očeva prisustvuje porodu. U dogovoru s partnericom, odluče da žele biti dijelom tog velikog dana, podržati je, masirati, ohrabrivati i, konačno, čuti plač bebe. Iako odluka hoće li (budući) tata biti uz majku ovisi o paru i njihovoj želji, mnoge mame tvrde da im je uz partnera bilo lakše. Iskustvo poroda bilo im je psihički manje stresno i osjećale su da nisu same. Uz to, trenutak u kojemu su uz riječi podrške na prsa položile svoju bebu neopisiv im je. A i tatama se ta scena ureže u pamćenje – i puno više.

Image
Da ili ne?

Podrška partnera: Trebaju li tate biti prisutni na porodu?

Velikom brojku rodilja znači partnerova blizina i podrška – što se posebno očitovalo kad je, uslijed koronavirusa, očevima bilo onemogućeno prisustvo porodu. Pod heštegom #tatenaporodu na društvenim su se mrežama dijelila iskustva roditelja koji su se protivili takvim odlukama bolnica.

shimmer fallback

A ako si nedavno prošla kroz iskustvo poroda, onda možda znaš da je lijepo kad je partner uz tebe, no da nisu sve rečenice primjerene. U ekstazi i slatkom iščekivanju neki očevi znaju izgovoriti nešto što baš i ne bi trebali. U tim trenucima, naime, ne bi trebali otežavati ni partnerici ni medicinskom osoblju. Zato izdvajamo rečenice kojima nije mjesto u rađaonici.

'Onesvijestit ću se'

Prisustvo na porodu nije obaveza nego pravo. Najbolje bi bilo da još tijekom trudnoće odlučite želiš li da tvoj partner sudjeluje tvom porodu. To može biti predivno iskustvo jer u isti čas ugledate svoje dijete i svjedočite tom nekom zajedništvu. A i zajednički vam lakne. No, istini za volju, neki su muškarci malo gadljivi prema ideji poroda. Takvi ne pomažu ni rodilji ni osoblju. Porod je sasvim prirodna stvar i ništa se neće promijeniti ako on, dok ti doživljavaš trudove, viče da će se onesvijestiti ili da mu nije dobro.

shimmer fallback

'Sad će, sad će'

A što ako neće? Sasvim je jasno da u toj ekstazi poroda većina rotkinja ne zna gdje je i samo čeka da se sve dobro završi. Uz to, cijelo iskustvo može trajati pola dana, a može završiti u tren oka. Konstantno ponavljanje da će trudovi prestati i da ćeš sad roditi baš i ne pomažu ako i sama osjetiš da to ne ide tako brzo. Zato žene priznaju da im više znači lagano masiranje, pridržavanje i ohrabrivanje. No, treba imati mjeru. Nekad je samo prisustvo dovoljno.

shimmer fallback

'Može li se smanjiti bol?'

Rotkinje i porodi se razlikuju, ali je bol ipak zajednička. Tu je bol teško opisati i baš zato očevi trebaju biti oprezni s postavljanjem pitanja rodillji (koja je tad u svom svijetu), ali i medicinskom osoblju. Jasno da bi tvoj partner želio da te ne boli, no to tako baš i ne ide.

shimmer fallback

'Gladan sam/umoran'

Rotkinja bi na ovo rekla: I ja sam. Porod većinu izmuči, ali partner koji stalno stavlja fokus na sebe, prigovara ili stalno nešto komentira ne olakšava cijelu situaciju.

shimmer fallback

'Daj da sve slikam'

Naravno da trenutak u kojem ugleda svoju bebu očeve ne ostavlja ravnodušnim. Štoviše, ti ga prvi trenuci povezuju s djetetom. Jasno je da zato želi fotografirati svoju partnericu i bebu, ali to treba činiti s mjerom i dozom opreza. Jedno je fotografirati rođenu bebu za privatnu arhivu, a drugo ovjekovječiti svaki trenutak poroda. To je apsolutno nepotrebno jer sumnjamo da ćete ikada gledati kako je to sve izgledalo. Da, gledat ćete vašu bebu, ali ne i porod od početka do kraja. Zato, očevi, radije budite prisutni u trenutku i nastojte joj barem malo sve psihički olakšati.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.