Čista klasika

Nikad ne izlaze iz mode: Ovo su najljepša tradicionalna imena za djevojčice i dječake

Neki vole originalnost, drugi biraju klasiku. No, ovim je tradicionalnim muškim i ženskim imenima teško odoljeti. Bezvremenska su i posebna i upravo su zato neka od njih posljednjih godina ponovno postala popularno. Provjeri koja - možda ti posluže kao inspiracija!

twins-gef4831bc5_1920.jpg
Foto: Pixabay

Dogovori o tome kako ćete nazvati bebu kod svakog para teku drugačije. Neki odavno znaju kako će im se zvati dijete, drugi parovi pokušavaju naći neko ime koje se oboma sviđa, a treći za tu odluku čekaju čas poroda. Pa ako je istina da nas ime određuje, jasno je zašto taj odabir nije lagan. Izbora je napretek. I dok danas u dječjim vrtićima i dječjim parkovima često odzvanjaju strana imena ili neke modernije inačice starih imena, mnogi se roditelji ipak odlučuju na klasiku. Ane i Davidi tako su iz godine u godinu na listama najpopularnijih. Jer, iako nema ništa loše u originalnosti - baš naprotiv - ovih 20 hrvatskih imena bezvremenska su i jednostavno pristaju.

Image
Elegantna i upečatljiva

Uvijek posebna: Osam imena za djevojčice koja vuku latinske korijene

Neka od njih na neko vrijeme zamru pa se ponovno vrate u modu, a mi izdvajamo 10 imena za djevojčice i 10 za dječake s kojima ne možeš pogriješiti. A tražiš li dodatnu inspiraciju, nekad dobro dođe zaviriti u imendanski kalendar jer se ondje mogu pronaći imena za koje bi bilo šteta da budu potisnuta ili zaboravljena.

Image
Foto: Unsplash

Do tad, izdvajamo vječne klasike!

Imena za djevojčice:

Petra

Ime Petra dolazi od latinske riječi 'petrus' što u prijevodi znači kamen ili stijena. Osobe ovog imena stoga su snažne, samostalne, nepokolebljive i odlučne. Petre znaju što žele, bore se za svoje ciljeve, empatične su i brinu o tuđim osjećajima. Ispod površine zapravo su romantične i dobri prijatelji. Ovo je ime među prvih 100 u Hrvatskoj, a pravi je hit bio između 2005. i 2013. godine. Jasno je zašto je Petra i dalje čest odabir! Moderno je i ženstveno ime, a opet tradicionalno.

Josipa

Ime Josipa izvedeno je iz muškog imena Josip, a korijen vuče iz hebrejskog jezika i imena Johosef koje je složenica od dviju riječi. Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Iz toga je proizašlo i značenje imena: 'Bog neka doda (umnoži') ili 'Bog daje više'. Jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih imena imendanskog kalendara, a za osobe ovog imena često se misli da su razvijena kritična uma, intuitivne te da svemu u životu pristupaju s dozom opreza. Danas je ovo ime nešto manje popularno i to je prava šteta.

Mila

Ovo je ime jedno od češćih te je slavenskih korijena. Dolazi od riječi koje je značila "umiljata, mila, srcu draga". Čest je odabir današnjih roditeljima, no zapravo se radi o starom hrvatskom imenu. Ne čudi to što se ime Mila vratilo u modu jer zrači nježnošću, šarmatnošću, ali i posebnošću. Zanimljivo je da je najpopularnije bilo između prije točno sto godina (od 1921. do 1925.), a onda je prije desetak godina doživjelo veliki povratak.

Iva

Iako je ime Iva bilo najpopularnije između tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća, i danas je ovaj oblik imena Ivana jedno od najčešćih. Kratko je, mnogima i upečatljivo, Osobe ovog imena suosjećajne su, ne zamaraju se tuđim mišljenjem, idu k ciljevima, sposobne su analizirati te kod njih, kao i kod Ivana, razum prevlada. U prijevodu bi ime Iva značilo 'dar od Boga', a kao glavne odlike dodaju im se poštenje i iskrenost.

Dora

Ime Dora u Hrvatskoj je vrlo popularno - ovdje živi preko sedam tisuća imenjakinja. Ovo je ime izvorno grčkog porijekla, a dolazi od grčke riječi "doron", što znači "dar" ili "poklon". Dora može biti i kratki oblik imena Isidora, a najčešće je izvedenica od imena Doroteja i Teodora, imena koja su nastala od riječi "theos", što znači "Bog", i "doron", a oba imena imaju isto značenje - "dar Božji". Radi se o tradicionalnom imenu koje ima važnu ulogu u Šenoinu 'Zlatorovu zlatu'. Ime je privlačno i danas, a Dore su vrlo vesele i dobrodušne. Vole biti aktivne i komunikativne te su objektivne i racionalne. Prijateljski su nastrojene i otvorene k novim iskustvima.

Tonka

Ovo ime je izvedenica od imena Antonija, a dolazi od latinske riječi "Antonius" i znači "prva, napredna". Bilo je najpopularnije tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali je čest odabir i danas - i to ne samo u Dalmaciji. Asocira na more, poštenje, dobrodušnost i iskrenost, a ujedno je i nježno.

Katarina

Ovo ime grčkog podrijetla bilo je najpopularnije sredinom prošlog stoljeća, dok mu danas pada popularnost. Prema numerologiji, žene s ovim imenom su temperamentne i lako izgube živce pa zato moraju naučiti reagirati glavom, a ne srcem. Jako brzo shvaćaju situaciju i dobre su u 'čitanju' ljudi. Rijetko su bolesne i trebale bi naučiti kako se više opustiti. Ipak, uspješne su u poslu i ljubavi te su ambiciozne, a ovo ime ima i svoje kraće oblike.

Tena

Još jedno tradicionalno ime kojega se sjećamo iz istoimene srednjoškolske lektire. Tena je žensko ime grčkog porijekla. Izvedeno od imena Terezija, a prema nekim tumačenjima osobe s ovim imenom često su umjetničke duše, šarmantne i dopadljive.

Rita

Čini se da se ovo ime iz imendanskog kalendara doživio pravi uzlet od 2010. do 2013. godine, a popularnost mu samo raste. Tako je po popularnosti prestigla Petru i Ivu. Rita dolazi od grčke riječi 'margarites' što znači biser. Rite su dobre prijateljice, empatične su, vedre, a ovo ime ima i duže oblike poput Margarite.

Klara

Kao što su se prije desetak godina u modu vratile Rite, isto se postupno događa i s Klarama. Klara je žensko ime latinskog porijekla koje dolazi od latinsko-talijanskog imena Clara što znači svijetla, sjajna ili čuvena. Na osobe ovog imena možeš se osloniti, pune su ideja, razumne su te su često umjetnički nastrojene.

Imena za dječake:

Luka

Luka (na talijanskom Luca) jedno je od najpopularnijih imena za dječake u Hrvatskoj, a osim što je Luka jedan od evanđelista u Bibliji, ovo ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači svjetlost, oganj, život. Izgleda da je bezvremensko jer je najpopularnije bilo između 1998. i 2006. da bi mu popularnost ponovno rasla unazad nekoliko godina.

Filip

Filip je također tradicionalno hrvatsko ime - najpopularnije je bilo krajem 20. stoljeća, a posljednjih desetak godina itekako je popularno ponovno. Osobe ovog imena ležerne su, često se ističu u masi. Poznaješ li i ti barem jednog Filipa?

Jakov

Ovo ime hebrejskog podrijetla znači 'Bog štiti', a u različitim se oblicima javlja i u drugim jezicima. Jedno je od češćih imena, vrhunac popularnosti doživljava prije točno 10 godina, a za dječake ovog imena kaže se da su jedinstveni, kolegijalni i vatreni.

Toma

Ime je kršćanskog podrijetla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Korijen imena dolazi od riječi "teomo" i znači blizanac. Grci su ga također preuzeli u obliku imena Tomas. Bilo je prisutno i u srednjem vijeku, a za njega se veže pojam 'nevjernoga Tome', odnosno osobe koja ne vjeruje sve dok nečemu ne posvjedoči na vlastite oči. Za razliku od dužeg Tomislava, raste popularnost imena Toma te se vraća na velika vrata.

Gabriel

Ime Gabri(j)el još je jedno ime koje ima biblijske korijene. Izveden je iz hebrejskog i znači 'Bog je moja snaga'. Smatra se da su Gabri(j)eli lojalni, angažirani, šarmatni, druželjubivi, emotivni... Savršeni su sugovornici i puni su razumijevanja.

Image
Foto: Pexels

David

Unazad 10 godina mnogo je djece rođene s ovim imenom. David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa, a ime potječe iz starohebrejskog "Dawidh" što znači "voljen, ljubljen". Takvima se percipiraju u osobe s ovim imenom, a čini se da za mnogi roditelji u ovom imenu vide nešto šarmatno i bezvremensko.

Šimun

Šimun je također tradicionalno ime. Potječe iz Biblije i znači 'slušati'. Iako je bilo najpopularnije od 2003. do 2013. godine, i dalje mu raste popularnost. Zanimljivo je da se javlja uglavnom u Dalmaciji, a manje u unutrašnjosti Hrvatske.

Marko

Jedno od najčešćih muških imena svakako je Marko. Značenje imena dolazi od latinskog Marcus – mlat, čekić; ratnik. Osobe ovog imena povezuje se s dobrim manirima, pristojnošću i iskrenošću pa ne čudi zašto bebe često dobivaju ovo ime.

Domagoj

Ime Domagoj staro je muško ime koje datira još iz 9. stoljeća kada je knez nosio to ime. Najviše je Domagoja u Zagrebu, a boom doživljava od 1997. do 2005. Ovo je ime šarmatno, snažno i odvažno.

Nikola

Nikole cijene pravdu, rad i požrtvovnost, a ime im dolazi iz grčkog starog imena Nikolaos. Osobe ovog imena vole stabilno okruženje, cijene bliske odnose i teže napretku u svim aspektima. Iako se radi o tradicionalnom imenu, i danas je broj jedan mnogim roditeljima - pogotovo onima čija su djeca rođena u prosincu. Usporedno s tridesetim godinama prošlog stoljeća primjetan je pad popularnosti ovog imena pa te možda baš to inspirira da svojoj bebi nadjenete ovo ime.