Nije uvijek lako

Najčešćih problema parova nakon dolaska bebe - i kako ih riješiti

Terapeuti su objasnili što bračnim partnerima postaje veliki problem kada se obitelj proširi

profimedia-0280784939.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rođenje djeteta čarobno je vrijeme u kojem se svaki par povezuje na potpuno novoj razini. Ali život s novorođenčetom nešto je potpuno novo, ali i stresno jer se svaki član obitelji mora prilagoditi potrebama bebe uz veliki nedostatak sna.

Image

10 najčešćih razloga zbog kojih ljudi završavaju u braku bez seksa

Koje su najčešće brige s kojima se novopečeni roditelji suočavaju odmah nakon rođenja djeteta? Bračni terapeuti objasnili su za Huff Post o kojim problemima se najčešće razgovara u njihovim ordinacijama, a podijelili su i nekoliko savjeta za ugodniji bračni život.

"Moj se partner nije uz mene na pravi način"

Novopečeni roditelji teško uspostavljaju ravnotežu: neprestano se mijenja raspored spavanja i jela, pregledi kod liječnika, obavljanje svakodnevnih poslova s uznemirenom bebom. Vrlo je iscrpljujuće, uglavnom posao koji može dovesti do ruba ako osoba nema podršku partnera.

"Nemoj dopustiti da očekivanja o odgovornostima u vezi s bebom ostanu neizgovorene, ako stvari nisu ravnopravne i ako većinu roditeljskog i posla u kući obavljaš sama", objašnjava psihoterapeutkinja Dori Gatter za Huff Post. Važno je sve reći partneru bez krivice, kritike ili negativnosti. Razgovor možete započeti s vlastitim djetinjstvom, kakve su uloge imali vaši roditelji u odgoju djece i želite li raditi slične stvari ili drugačije. Zatim trebate razgovarati o onome što očekujete, a ne samo zahtijevati i pronaći kompromis.

"Iscrpljena sam. Zašto se samo ja budim tijekom noći?"

Kvalitetan san je prošlost kada beba dođe u život roditelja. Dok je beba mala, roditelji se trebaju smatrati sretnicima ako su spavali dva ili tri sata u komadu. Ako ti partner ne pomaže tijekom noćnih sati, sigurno će doći do nezadovoljstva, kaže psihoterapeutkinja Laurel Steinberg.

Ako mama doji, hranjenje je isprva prepušteno njoj, ali njezin bi partner trebao raditi druge poslove (na primjer, uspavljivanje djeteta ili mijenjanje pelena). No, ako se dijete hrani na bočicu, otac bi trebao pomoći i kod hranjenja.

"Rješenje ovog problema mora biti praktično - ako jedan roditelj mora rano ustati da bi otišao u ured, onda bi trebao preuzeti više dužnosti tijekom vikenda. Ako oba partnera moraju ustati rano da bi išli na posao onda se mogu izmjenjivati", dodala je.

Image
Foto: Pixabay

"Vrlo rijetko imamo spolne odnose"

Seks će nesumnjivo biti drugačiji nakon djeteta, a svaki od partnera može imati uspone i padove kada se radi o seksualnoj želji. Umor, stres, nedostatak vremena ili navike spavanja vaše bebe mogu ometati seks, a mogu postojati i fizičke smetnje poput krvarenja ili boli u dojkama.

"Možda ćeš o seksu s partnerom razmišljati na potpuno drugačiji način ili se jednostavno nećeš osjećati seksi. Ako se ovo događa ne trebate biti uznemireni. Puno puta treba samo imati nekoliko odnosa prije nego što zaboravite na tjelesne promjene i druge stvari koje kompliciraju seks", objasnio je terapeut za parove Aaron Anderson.

Razgovarajte o svojim seksualnim željama i promjeni osjećaja tijekom ovog postporođajnog razdoblja. Na kraju će seks opet postati dobar, dodao je Anderson.

"Mislila sam da na isti način razmišljamo o roditeljstvu"

"Možda ste prije rođenja djeteta razgovarali o roditeljskim temama i imali neke čvrste stavove: niste namjeravali spavati s bebom, čvrsto si bila u timu 'dojenje'. To je sve u redu, ali nakon što je beba stigla možda ćete drugačije razmišljati. Beba može zakomplicirati i najbolje planove", kaže Gatter.

Da bi se postigao kompromis parovi mogu vježbati tehniku "zrcaljenja" koja će olakšati da se međusobno slušaju. "U osnovi, jedna osoba prva govori, a zatim druga objasni što je točno čula. A zatim sve napravi i druga osoba. Na ovaj način oboje slušate, ali i objašnjavate jeste li se dobro razumjeli", dodaje dalje.

"Pazi da se druga osoba ne osjeća loše ili pogrešno zbog svojih uvjerenja. Obično kad čujemo razloge zašto se netko nešto osjeća ili razmišlja, imamo više suosjećanja i razumijevanja", kaže dalje.

Image
Foto: Pixabay

"Ne slažemo se oko toga tko nas može posjetiti"

Posjetitelji mogu biti razlog velikih rasprava kod novopečenih roditelja, posebno tijekom sezone prehlade i gripe. Ponuda prijatelja da donose domaće jelo je dobronamjerna, ali bebe imaju krhki imunološki sustav i potrebno je biti oprezan.

Da biste izbjegli stresne prepirke oko gostiju, provjerite s pedijatrom je li u redu da primate goste i napravite protokol za njih. Što će gosti morati učiniti kad dođu (skinuti cipele, koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku)? Koliko dugo mogu ostati?

"Potpuno je razumljivo da se roditelji brinu zbog klica ili žele mirno vrijeme kako bi se povezali sa svojom bebom", rekao je Steinberg.

"Ne dobivam dovoljno pažnje od svog partnera"

"Preko noći ste od dvojca postali trio koji uključuje zahtjevnog malog čovjeka. Naravno da ti se sviđala sva pažnja, romantika i naklonost koju si prije dobivala, a sada bi se mogla osjećati pomalo zapostavljeno od strane svog partnera (a da ne spominjemo da te novorođenče emocionalno iscrpljuje). To je sasvim normalno", rekao je Anderson.

Rješenje je u kvalitetnom provedenom vremenu, a to ne znači gledati serije na televiziji. "Kada beba spava koristite to vrijeme za povezivanje i naravno uvijek netko može pričuvati bebu. Isključite televizor i uživajte u vremenu bez bebe", kaže Anderson.