Muška plodnost

10 stvari koje ON treba napraviti ako pokušavaš zatrudnjeti

Postoji mnogo koraka koje muškarci mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje, način života i vezu te kako bi povećali šanse za začeće. Evo 10 savjeta za muškarce koji žele poboljšati svoju plodnost

pexels-yan-krukov-5791343.jpg
Foto: Pexels

Za rođenje djeteta potrebno je dvoje, a za trudnoću je potrebna i ženska i muška plodnost. Iako će žena zatrudnjeti, nositi i roditi dijete, ključnu ulogu ima i muškarac. Da bi došlo do oplodnje, njegova sperma mora biti zdrava i jaka kako bi dospjela i probila ženinu jajnu stanicu.

Kako bi se oplodnja dogodila, muškarac mora biti sposoban imati i zadržati erekciju, imati dovoljno sperme ispravnog oblika (koja se kreće na pravi način) te imati dovoljno sjemena da prenese spermu do jajne stanice, prema Mayo Clinic. Nažalost, problem u bilo kojem koraku u ovom procesu, uključujući mušku plodnost, može spriječiti trudnoću.

Image

16 mitova o ovulaciji i začeću od kojih su neki - potpuno pogrešni

Različiti čimbenici, od genetike i načina života do izloženosti okolišu i hormonima, mogu utjecati na plodnost muškarca, tako da je teško izolirati točan uzrok neplodnosti, kaže za Live Science dr. Jared Robins, šef reproduktivne endokrinologije i neplodnosti u Northwestern Medicine's Fertility and Reproductive Medicine u Chicagu. Ipak, liječnici identificiraju uzrok problema u oko 80 posto neplodnih parova, istaknuo je Robins.

Image
Foto: Pexels

Kada je poznat uzrok neplodnosti, problemi kod muškog partnera obično čine oko 40 posto neplodnih parova, ističe dr. Robins. Ali postoji mnogo koraka koje muškarci mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje, način života i vezu kako bi povećali šanse za začeće. Evo 10 savjeta za muškarce koji žele poboljšati svoju plodnost.

Višak kilograma

Istraživanja su pokazala da parovima u kojima je muškarac pretio ili ima višak kilograma treba dulje da zatrudne nego parovima bez problema s težinom. Istraživanja su također pokazala da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost utječu na kvalitetu sperme muškarca, smanjujući broj spermija i njihovu sposobnost plivanja, kao i povećavajući oštećenje genetskog materijala (DNA) u spermi, prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu.

Studija iz 2012. pokazala je da je veća vjerojatnost da će muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilosti imati nizak broj spermija ili nedostatak održive sperme u usporedbi s muškarcima normalne težine, što je vjerojatno otežavalo tim muškarcima da ostvare dijete. Istraživači su sumnjali da je previše tjelesne masti povezano s promjenama razine testosterona i drugih reproduktivnih hormona kod muškaraca.

Image
Foto: Pexels

Zdravlje pod kontrolom

Učinkovito liječenje kroničnih zdravstvenih stanja, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa, može poboljšati šanse da partnerica zatrudni, sugerira The World Journal of Men’s Health. Druga medicinska stanja, kao što su cistična fibroza ili varikokele (povećane vene u skrotumu), također mogu utjecati na plodnost muškaraca, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Osim toga, neki lijekovi koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka (beta blokatori), depresije i anksioznosti (SSRI), boli (dugotrajni opijati) i povećana prostata (finasterid), mogli bi negativno utjecati na plodnost, prema Klinici Cleveland.

Neki lijekovi za kemoterapiju i liječenje zračenjem za rak mogu uzrokovati trajnu neplodnost, prema Mayo Clinic, muškarac bi svakako trebao razgovarati sa svojim liječnikom o lijekovima koje uzima i o tome može li to utjecati na njegovu sposobnost da postane otac.

Image
Foto: Pexels

Zdrava hrana

Iako je uloga prehrane u muškoj plodnosti poprilično nejasna, i dalje ima puno smisla da muškarci jedu raznovrsnu i zdravu hranu, bogatu antioksidansima koji pomažu u proizvodnji zdrave sperme. Muškarci bi također trebali konzumirati hranu bogatu vlaknima, zdrave mononezasićene masti i umjerene količine nemasnih proteina.

Robins je rekao da ga muškarci često pitaju mogu li gazirana pića smanjiti njihov broj spermija. On tvrdi da nema dobrih dokaza da kofein u gaziranom napitku utječe na plodnost muškaraca, a malo je i dokaza da je kofein u kavi, čaju i energetskim pićima povezan s problemima plodnosti kod muškaraca.

Image
Foto: Pexels

Redovita fizička aktivnost

Robins je rekao da potiče muškarce na redovitu tjelovježbu jer to pomaže u smanjenju stresa, čini da se muškarci osjećaju bolje u vezi sa sobom i doprinosi njihovom dugoročnom zdravlju. Iako je tjelesna aktivnost korisna, prema studiji iz 2014., objavljenoj u časopisu Wilderness and Environmental Medicine, kod onih koji imaju intenzivnije treninge, tjelovježba može utjecati na njihovu razinu luteinizirajućeg hormona i testosterona, utječući i na plodnost.

Istraživači su također istražili može li vožnja biciklom utjecati na spermu jer taj sport uključuje dugotrajno sjedenje u položaju koji povećava temperaturu skrotuma, kao i poskakivanje i vibracije koje mogu uzrokovati traumu testisa. Nekoliko studija sugerira da vozači kamiona na velike udaljenosti također mogu imati više problema s plodnošću iz sličnih razloga kao strastveni biciklisti.

Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Fertility and Sterility, pokazalo je da muškarci koji su pohađali klinike za plodnost i koji su prijavili da bicikliraju najmanje pet sati tjedno imaju veću vjerojatnost da će imati nizak broj spermija i lošu pokretljivost spermija u usporedbi s muškarcima koji su radili druge oblike tjelovježbe. Međutim, malo je podataka o tome utječe li zaista biciklizam zapravo na funkciju spermija, rekao je Robins.

Image
Foto: Unsplash

Povećani unos vitamina

Robins obično preporučuje da muškarci svakodnevno uzimaju multivitamine. "Mala je vjerojatnost štete, a ima potencijalnih koristi", rekao je. Mnoge multivitaminske formulacije za muškarce mogu uključivati antioksidanse, kao što su vitamini C i E, te minerale selen i cink. Neka istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu uzrokovati blagi porast broja spermija i kretanja, prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu. Logično je da antioksidansi mogu poboljšati kvalitetu sperme jer mogu zaštititi od slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati oštećenje DNA unutar stanica sperme, rekao je Robins.

Image
Foto: Pexels

Svjesnost oko promjena plodnosti povezanih s dobi

Slično ženama, muškarci imaju biološki sat koji otkucava, ali kasnije u životu doživljavaju pad plodnosti nego žene, prema članku BBC-a iz 2020. godine. Istraživanja pokazuju da kako muškarac stari, volumen i kvaliteta njegovog sjemena obično se smanjuju. Kako muškarci stare, dolazi i do pada broja zdravih spermija i njihovog kretanja, a također mogu imati više oštećenja DNA u spermi.

Ove promjene mogu značiti da bi paru moglo trebati više vremena da dođe do začeća. S godinama postoji i veći rizik za genetske abnormalnosti u njihovoj spermi. Nasumične mutacije u muškoj spermi mogu se gomilati kako godine prolaze, zbog čega je vjerojatnije da će stariji očevi prenijeti više genetskih mutacija na dijete.

Image
Foto: Unsplash

Prestanak pušenja

Pušenje je povezano sa smanjenom kvalitetom sperme: muškarci pušači imaju veću vjerojatnost da će imati nizak broj spermija i smanjeno kretanje sperme, a imaju i veći broj spermija abnormalnog oblika, prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu.

Marihuanu i druge rekreacijske droge, uključujući anaboličke steroide za bodybuilding, također treba izbjegavati jer neke studije sugeriraju da također mogu negativno utjecati na proizvodnju sperme, rekao je Robins.

Image
Foto: Unsplash

Bokserice ili gaće?

"Ovo je svima omiljeno pitanje", rekao je Robins. No, nema puno znanosti koja bi sugerirala da prelazak s klasičnih gaća na bokserice poboljšava šanse para za trudnoću. Iako odabir donjeg rublja muškarca može utjecati na njegovu skrotalnu temperaturu i smanjiti kvalitetu sperme, većina studija nije pokazala stvarnu razliku između bokserica i gaća u smislu njihovog utjecaja na mušku plodnost, rekao je Robins.

Studija iz 2016. pokazala je da zapravo nije bilo velike razlike nose li muškarci bokserice ili gaće, sugerirajući da je za muškarce najbolje nositi ono što im je najudobnije kada par želi imati dijete.

Image
Foto: Unsplash

Visoke temperature

Česti posjeti i dugi boravci u vrućim kupkama, saunama i parnim kupeljima mogu povećati temperaturu skrotuma, što može smanjiti broj spermija i kvalitetu sperme. Ali ovo izlaganje toplini nema trajni utjecaj na spermu, rekao je Robins. Smanjenje broja spermija može biti samo privremeno i moglo bi se vratiti u normalu za nekoliko mjeseci nakon što se muškarac prestane izlagati visokim temperaturama.

Studija iz 2011. o muškarcima koji koriste prijenosna računala dobila je dosta medijske pažnje kada je izvijestila da je veća vjerojatnost da će muškarci koji su često držali laptope u krilima imati oštećenu spermu i smanjenu pokretljivost spermija. Ali ti su zaključci bili prenagli, rekao je Robins. Nejasno je koliko su vremena muškarci proveli s laptopom u neposrednoj blizini testisa, objasnio je, a nejasno je i jesu li posljedice možda uzrokovane toplinom ili su posljedica zračenja zbog korištenja bežične veze.

Image
Foto: Unsplash

Znati kada potražiti pomoć

Neplodnost se definira kao nemogućnost seksualno aktivnog para koji ne koristi kontracepciju da zatrudni nakon godinu dana pokušavanja, prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu. Robins govori parovima da žena koja je mlađa od 35 godina i njezin partner mogu pokušavati zatrudnjeti godinu dana prije nego što se zabrinu i traže procjenu neplodnosti. Za žene koje imaju 35 ili više godina, vrijeme prije posjeta specijalistu za neplodnost skraćuje se na 6 mjeseci kod parova koji redovito imaju spolne odnose bez kontracepcije, istaknuo je.

Image
Foto: Pexels