Montessori aktivnosti: Nove ideje za klince kod kuće jer sve polako postaje dosadno

Djeci je sada jako teško biti kod kuće bez društva iz vrtića i škole te su često pred ekranima. Donosimo ti popis ideja koje možeš probati ako si možda ostala bez inspiracije

Montessori aktivnosti: Nove ideje za klince kod kuće jer sve polako postaje dosadno

Iako je za djecu najbolje da su fizički aktivna, došlo je vrijeme kada to nije moguće i cijele obitelji moraju biti kod kuće. To sada znači više aktivnosti kod kuće. Za mališane je fizička aktivnost važna za razvoj i dobro je organizirati različite aktivnosti kod kuće. Iako možda u ovom periodu neće biti toliko fizički aktivna, djeca mogu učiti nove stvari i razvijati finu motoriku i kreativnost.

Image

Za svoje klince radiš sve, a imaš osjećaj da ne cijene ništa? Bez brige, nisi jedina


Donosimo popis aktivnosti u zatvorenom prostoru inspirirane Montessori pedagogijom kako bi djeca mogla potrošiti "višak" energije i navečer bez problema zaspati. Roditelji najbolje mogu procijeniti za što je njihovo dijete spremno, a ovaj popis može pomoći za neke dodatne ideje. 

Praktične aktivnosti: 

 • Razvrstavanje gumba (nije za djecu mlađu od 3 godine): Djetetu možeš dati gomilu gumba koje čuvaš negdje u ladicama, neka ih razvrstava prema bojama ili veličinama u različite zdjelice. Bilo koja vrsta predmeta može se koristiti za razvrstavanje!
 • Pranje lutki ili drugih igračaka:  Dijete može imati svoju krpicu i brinuti se za svoje igračke. Ova iga posebno je važna ako u obitelj stiže prinova.
 • Pranje prozora: Ovo je uvijek popularna aktivnost u Montessori učionicama, a sve što trebate je mala bočica s raspršivačem (puna vode ili vode pomiješane s alkoholnim octom) i krpa. 
 • Zalijevanje biljaka: Dovoljna je kantica s kojom će dijete zalijevati biljke. Objasni mu kako se cvijeće zalijeva i kada mu je potrebna voda.
 • Slaganje čarapa: Sparivanje opranih čarapa prava je aktivnost da se dijete uči odgovornosti i razvija se.
 • Čišćenje/brisanje podova: Čišćenje poda malom metlom jedan je od prvih načina na koji se uči kako se briniti o kući. Za početak mogu pomagati odraslim ukućanima.

Fizičke aktivnosti: 

 • Uže za preskakanje: Odlična aktivnost za djecu svih dobi. Jjedino je važno objasniti djetetu gdje se smije igrati. 
 • Puzzle i šetnja po sobama: Omiljene dječje puzzle stavi u dnevni boravak, a neka ih slaže puzzle u spavaćoj sobi. Po nove komade morat će dolaziti u dnevnu sobu, a to će mu biti zabava, izazov, ali i šetnja.  
Image


(Foto: Pixabay)

Kreativne aktivnosti: 

 • Lijepljenje: Djetetu možeš dati malu staklenku ljepila i četkicu za boju i pokazati kako da koristi samo malo ljepila. Manji predmeti koje se lijepe pomažu kod razvoja fine motorike, a dijete može i slagati kolaže.
 • Slikanje: Na početku su dovoljne dvije, tri boje dok dijete ne nauči oprati četkicu, a kasnije se paleta boja može proširiti.
 • Smišljanje priča: Ako dijete zna pisati, potakni ga na pisanje vlastitih priča. Ako mu treba inspiracija, neka izrezuju slike iz starih časopisa koje će poslužiti kao ilustracija ili neka nacrta sliku kao dio priče.

Ručni rad: 

 • Šivanje gumba: Sve što trebate je komad tkanine, iglu, konac i gumb. Pokaži djetetu kako staviti iglu u konac, vezati čvor i zašiti.
 • Izrada jastuka: Kada dijete svlada šivanje gumba, spremno je za izradu jastuka. Pokaži mu kako sašiti dva komada tkanine i onda ga napuniti. Jastuk možete napuniti suhom lavandom. 


Image


(Foto: Pixabay)