Nije sve uvijek onako kako se čini

Majčino mlijeko: 10 mitova o dojenju

Jesi li znala da dojenje štiti bebu od upala uha, proljeva, upale pluća i drugih dječjih bolesti

profimedia-0014457447.jpg
Foto: Profimedia.hr

Nakon rođenja djeteta, kao i tijekom trudnoće, mnogim mamama dojenje je jedna od glavnih tema. No, iako većina žena želi hraniti dijete svojim mlijekom, mnoge od njih će imati neke probleme. Vrlo često prilagodba mame i djeteta na dojenje bude jako bolna i teška na početku, zbog čega mame ne smiju zaboraviti da je to proces i da je vrlo važno da imaju podršku okoline (obiteljsku i stručnu).

Image
Čudo prirode

Jesi li znala ove nevjerojatne činjenice o majčinom mlijeku?

Majčino mlijeko idealna je hrana za bebe i sadrži pravu količinu vitamina, bjelančevina i masti - sve što je bebi potrebno za rast. Ova zlatna hrana bebama daje antitijela koji im pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, ali je zanimljivo da se majčino mlijeko mijenja kako beba raste. Dojenje također kod djeteta smanjuje rizik od razvoja astme ili alergija. Osim toga, bebe koje se isključivo doje prvih šest mjeseci imaju manje upala uha, respiratornih bolesti i rjeđe se pojavljuje proljev, ističu mnoga stručna istraživanja.

No, kao i kod svake teme i ovdje postoji puno mitova, neke činjenice u koje smo duboko uvjerene su krive. Zato je Unicef sastavio popis najčešćih mitova o dojenju, a mi ti ih donosimo u nastavku.

Mit: Dojenje je jednostavno

Bebe se rađaju s refleksom i traže maminu dojku. Međutim, mnogim majkama treba praktična podrška u postavljanju djeteta u položaje za dojenje. Dojenje nije jednostavno i zahtijeva praksu i vrijeme, te je novopečenim mamama potreba podrška kod kuće i od medicinskog osoblja.

Image
Foto: Pixabay

Mit: Dojenje mora boljeti, a bradavice su uvijek bolne

Mnoge majke osjećaju nelagodu prvih nekoliko dana nakon rođenja dok uče dojiti bebu, a potrebno je i vrijeme da se beba nauči. No, bolne bradavice se mogu izbjeći ako mama dobije pravu podršku i netko joj objasni kako pravilno postaviti dijete. Ako se majka suoči s izazovima dojenja poput bolnih bradavica, podrška patronažne sestre ili liječnika može joj pomoći da prevlada ovaj problem.

Mit: Bradavice treba oprati prije dojenja

Pranje bradavica prije dojenja nije potrebno. Naime, kada se bebe rode već su dobro upoznate s mirisima i zvukovima vlastite majke. Bradavice proizvode tvar koju beba osjeti njuhom i imaju "dobre bakterije" koje pomažu u izgradnji bebinog zdravog imunološkog sustava za cijeli život.

Image
Foto: Pixabay

Mit: Majku i novorođenče treba odvojiti kako bi odmorili

Liječnici, medicinske sestre i primalje često odmah nakon porođaja potiču praksu "koža na kožu". Ovo je vrlo važna praksa jer će pomoći bebi da odmah pronađe maminu dojku. Ovo bi bilo najbolje učiniti u roku od jednog sata nakon rođenja djeteta, a zatim što češće kako bi se uspostavilo dojenje.

Mit: Vježbanje će utjecati na okus mlijeka

Tjelovježba je zdrava i za majke koje doje. Nema dokaza da će to utjecati na okus mlijeka.

Image
Foto: Pixabay

Mit: Dojenje se mora započeti odmah nakon porođaja

Puno je lakše dojiti ako se započne odmah u prvom satu nakon rođenja jer su bebini refleksi u to vrijeme snažni. Beba je spremna za učenje. Ako se ne dogodi u tom roku, trebalo bi s krenuti s dojenjem što je prije moguće. Također je važno da žene potraže pomoć oko toga koji su položaji najbolji za bebu. Česti kontakti "koža na kožu" i stavljanje djeteta na dojke pomoći će da dojenje postane lakše.

Mit: Nikada ne smije koristiti adaptirano mlijeko

Majke se mogu odlučiti za povremeno korištenje adaptirane hrane i dalje nastaviti dojiti. Također je vrlo važno saznati sve informacije o vrstama adaptiranog mlijeka, a da bi se nastavila proizvodnja mlijeka važno je djetetu nuditi dojke što je češće moguće. U slučaju kombiniranja ova dva načina hranjenja mama se može posavjetovati s liječnikom ili nekom drugom stručnom osobom.

Image
Foto: Pixabay

Mit: Mnoge majke nemaju dovoljno mlijeka

Gotovo sve majke proizvode pravu količinu mlijeka za svoje bebe. Proizvodnja majčinog mlijeka ovisi o tome koliko često dijete doji i koliku količinu mlijeka uzme sa svakim hranjenjem. No, dojenje nije samo posao žene jer je svakoj majci potrebna podrška okoline. Vrlo je važno da ima pomoć kod kuće, ali i da se uravnoteženo hrani.

Mit: Bolesna mama ne smije hraniti dijete

Sve ovisi o vrsti bolesti, ali mame obično nastavljaju hraniti dijete. Vrlo je važno da dobiju pravu liječničku pomoć, ali da se odmaraju i kvalitetno hrane. U mnogim slučajevima, antitijela koja mama stvara u slučaju bolesti prenose se na dijete i tako će ono graditi svoj imunološki sustav.

Image
Foto: Pixabay

Mit: Lijekovi se ne smiju uzimati tijekom dojenja

Važno je da žena obavijestiti svog liječnika o dojenju, ali i pročita upute na lijeku koji uzima. Možda će se lijekovi moći koristiti samo određeno vrijeme ili će se morati promijeniti uobičajena doza. Također je važno razgovarati s pedijatrom o uzimanju lijeku.