Misliš da je tvoje dijete lijeno i da može više? Donosimo jednostavne načine kako ga motivirati

'Nije motiviran! Sve što želi je igrati video igrice ili gledati televiziju. Zašto se više ne fokusira na školu?' Zvuči poznato? Mnogi roditelji vjeruju da su im djeca lijena. Često je glavni problem što ne postoji motivacija

Misliš da je tvoje dijete lijeno i da može više? Donosimo jednostavne načine kako ga motivirati

Današnja djeca odrastaju i misle da imaju prava na sve, a zbog velike izloženosti neprekidnom oglašavanju, internetu i filmovima koji veličaju materijalno uvijek žele imati najnovije uređaje i najmodernije marke. Često samo zbog toga kako bi osjećali da imaju. To u konačnici dovodi do toga da roditelji daju svojoj djeci mnogo više nego što im je potrebno, a ponekad i više nego što si obitelj može priuštiti. 

Psihologinja dr. Ruth Peters naglašava koliko su važna radna etika i postignuća. "Svakodnevno u svojoj praksi vidim roditelje koji su pogriješili jer nisu odvojili vrijeme i pažnju da nauče svoju djecu da budu radnici i teže postignućima. Ta djeca će radije pristati na manje nego se suočavati s izazovima i kriviti druge radije nego rješavati probleme."

Image

Tvoje dijete je iznimno ljuto i bijesno. Kako ga najbolje i najlakše smiriti?


Ako je tvoja obitelj suočena s djetetom koje se nalazi na "lijenom putu života", Mighty Mommy, mama šestero djece, podijelila je šest važnih savjeta kako pomoći djetetu da njegov put postane pun energije i živosti. 

1. Djetetu ne smije biti previše lagano
Najvažnije je da dijete nauči vrijednost stvari. Ne olakšavaj djetetu život tako da jednostavno udovoljavaš njegovim zahtjevima. Radije odredi zadatke koji će dijete motivirati, a kasnije ga nagradiš za zadatke koji je izvršio. To će ujedno povećati financijsku odgovornost. Naknada će mu omogućiti da dobije neke određene privilegije - kupi sladoled, ode u kino ili pozove prijatelje kući.

2. Budi primjer
Djeca uče iz onog što vide. Budi im dobar uzor jer te tvoje dijete uvijek gleda i stoga će oponašati tvoje postupke bili oni dobri ili loši. Ako želiš odgojiti odgovorno dijete koje će kućanske poslove obavljati učinkovito i samostalno, dovršavati domaću zadaću na vrijeme i tako dalje, moraš živjeti kao živahan i energičan roditelj, a ne biti lijen.

3. Postavi očekivanja
Djeca trebaju niz uputa - tvoja očekivanja trebaju biti jasna i sažeta kako bi dijete znalo što točno mora raditi. Umjesto da ga "guraš" u poslove radije napravi popis zadataka koji odgovaraju djetetovoj dobi, a tako ćeš omogućiti djetetu da zna što treba učiniti. Tvoj popis treba sadržavati rok kada zadaci trebaju biti izvršeni.

4. Djeca trebaju biti uključena u poslove u kuhinji
Uključi svoju djecu u jednostavne zadatke kao što su pranje povrća, rezanje i slično dok pripremaš jelo i serviraš. Također ih možeš uključiti u kupovinu namirnica što će njima biti zanimljiva aktivnost. Naučit će važne stvari kao što su planiranje budžeta, odabir namirnica i slično.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Dijeliti i volontirati
Odaberite igračke koje su u dobrom stanju, a zatim ih zajedno odnesite potrebitima ili u neku organizaciju. Pričajte o cijelom procesu i zašto je to važno. Neka tvoje dijete nauči dijeliti i davati. Djeca danas ovo teško uče. Dijete može volontirati i treba ga ohrabriti u tome. Kada tvoje dijete nauči davati, također uči kako biti zahvalno za stvari koje ima i uči kako korisno koristiti svoje vrijeme.

6. Vrijeme u prirodi
Posljednjih godina psihološka istraživanja povezuju vrijeme provedeno u prirodi s povećanom energijom i jačim osjećajem blagostanja. Odlazak u prirodu smanjuje buku i tišina postaje sve glasnije. Izlasci na otvoreno s obitelji mogu poboljšati raspoloženje i pomoći da se opustimo i osjećamo ugodno u vlastitoj koži. Kada su ljudi u prirodi nemaju se s čime natjecati, nema tehnologije, računa, zadaća ili knjiga. Neka boravak u prirodi bude obavezan u tvojoj obitelji,  a uz sve te dobrobiti nitko u obitelji neće biti lijen.