Mame sada osjećaju najveći teret – kako što lakše proći kroz stanje stresa i tjeskobe

Teško je. Roditelji diljem zemlje su s djecom kod kuće - škola, posao, vrtić i obiteljski život prebacili su se među četiri zida. Mališani ne mogu van i puni su viška energije, a mame se i dalje brinu o zdravlju, raspoloženju i financijama cijele obitelji

Mame sada osjećaju najveći teret – kako što lakše proći kroz stanje stresa i tjeskobe

Majčinstvo je težak izazov i kada su vremena normalna, a još je puno teže u ovim izazovnim vremenima. Kako bi dani ipak bili puno lakši važno je predahnuti i pronaći ravnotežu. Stručnjaci su dali savjete za što lakše organiziranje života i smanjenje tjeskobe i stresa. Kako bi se lakše nosila sa stresom za vrijeme pandemije vrlo je važno shvatiti koji od sljedećih savjeta su najbolji za tebe. Za svakoga funkcionira nešto drugo. Kada shvatiš što ti pomaže, drži se toga!

Image

Edukatorica Iva Brčić savjetuje kako djeci olakšati život tijekom izolacije zbog koronavirusa

Spavanje
Dovoljno sna jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti za svoje mentalno zdravlje. Cilj je spavati sedam do osam sati. To su preporuke za odrasle osobe. "Pripremi se za krevet kad djeca odlaze u krevet. Obuci pidžamu, operi zube i lice”, preporučila je Carla Naumburg, autorica knjige "How to Stop Losing your Sh*t with Your Kids". Tada si možeš priuštiti odmor prije nego odeš na spavanje. "Većina roditelja je toliko umorna do vremena kada su djeca u krevetu da se ne može pomaknuti s kauča i onda rade sve otežano", kaže dalje. 

Vježbanje
"Vježbanje je jedan od najučinkovitijih načina smanjenja hormona stresa", kaže Sarah Best, psihoterapeutkinja koja se specijalizirala za mentalno zdravlje majki. Vježbaj najmanje 20 minuta i povećaj otkucaje srca. To može biti jednostavno poput stavljanje omiljenog videa, penjanje stepenicama ili šetnja. 

Hidratizacija i redoviti obroci
Znaš kako se tvoja djeca gube kad su gladna i dehidrirana? Pogodi što? To se događa i odraslima! Ako piješ dovoljno tekućine i jedeš redovito uravnotežene obroke bolje ćeš se osjećati. Napuni bocu s vodom i drži je u blizini tijekom cijelog dana. Također pazi na redovite obroke i izbjegavaj grickalice i prerađene namirnice.

Image


(Foto: Pixabay)

Uobičajeni raspored
"Što više imamo osjećaj zdravog ritma u danu, bolje ćemo se osjećati. Pridržavaj se uobičajenog vremena buđenja i odlaska na spavanje. Istuširaj se i odjeni. Djeca se također trebaju izvući iz pidžame”, objašnjava Best za Romper. 

Pazi na količine alkohola
Iako je ovo osjetljiva tema, dobro se podsjetiti i ovog problema. Alkohol može biti kao jedan od izlaza za smanjenje stresa. “Kratkoročno može izgledati kao da će smanjiti anksioznost. Ali može izazvati problem sa spavanjem i pojačati depresivne osjećaje. Tako da će dugoročno povećati anksioznost i depresiju”, kaže Best. Obrati pažnju na to kako se osjećaš drugi dan, ako ti škodi, napravi pauzu.

Izbjegavaj multitasking
Iako je ovo teško reći bilo kojoj mami I zvuči gotovo nemoguće. Istraživanja pokazuju da multitasking povećava razinu stresa. Pa ako možeš, radi jednu po jednu stvar. Ako radiš kod kuće, tvoja djeca mogu raditi neke svoje zadatke dok ti radiš, kad se baviš djecom  fokusiraj se samo na njih. To će smanjiti razinu stresa i povezati te s djecom.

Stres zbog društvenih mreža
Društvene mreže su sada jedini način da se povežeš s drugim ljudima. Ali također njihov sadržaj može biti okidač. Ako te sadržaj s društvenih mreža čini napetom i anksioznom prestani ga pratiti i osiguraj si pauzu od kompjutera i telefona.

Image


(Foto: Pixabay)

Smanji raspremanje
Tvoj dom će možda sad biti više neuredan nego inače jer je cijela obitelj kod kuće 24/7. Ako možeš raspremaj svaki dan po malo. "Nekoliko minuta za vraćanje stvari na mjesto pomoći će da stvari budu u redu. Također svaki član obitelji odgovoran je za svoj prostor", kaže Best.

Online druženje
Ljudi pokušavaju na sve moguće načine ostati u vezi i to pomaže. Organiziraj redovita online druženja s prijateljima i obitelji.

Smanjivanje tjeskobe
- Pokušaj potiskivanja ili zanemarivanja onoga što osjećaš ne djeluje, a može i pogoršati stanje. "Ta se tjeskoba može pojaviti negdje drugdje kao pucanje na djecu", kaže Best.  
- Odvoji vrijeme za brigu. "Namjesti timer na 10 minuta i zapiši sve stvari oko kojih se brineš i osvijesti brige", preporučuje Elizabeth O’Brien. Nakon deset minuta zatvori bilježnicu, pomoći će ti da se izraziš umjesto da potisneš brige i strahove, pa se možeš manje brinuti tijekom ostalog dijela dana.