Mame mogu sve, pa i namirisati dob svoje djece, tvrde znastvenici

Ako misliš da tinejdžeri ponekad imaju neugodan miris i ne želiš baš o tome javno pričati, nisi sama. I druge mame isto osjećaju i misle

Mame mogu sve, pa i namirisati dob svoje djece, tvrde znastvenici

Prema novom istraživanju Tehnološkog sveučilišta iz Dresdena, mame mogu namirisati razvojnu fazu svoje djece, kao i tranziciju u pubertet. Baš kada pomisliš da su nam poznate sve super moći mama, evo još jednog istraživanja. 

Istraživači su napravili eksperiment s 164 mame i odlučili su testirati mogu li otkriti u kojoj je dobi dijete samo na temelju mirisa. 

Njemačke mame su dobile majice vlastite djece i četvero druge djece, a sva su djeca bila istog spola. Odjeća je bila iz različitih dobi djeteta, od novorođenčeta do punoljetnosti. Također je zadržala miris tijela jer su djeca u njoj spavala, a prema tom mirisu mame su identificirale djetetovu razvojnu fazu.

Image

Želiš odgojiti mentalno snažno dijete? Nemoj mu govoriti 'da će sve biti u redu'


Rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Frontiers Psychology otkrilo je da su majke mogle identificirati fazu svoga djeteta u 64% slučajeva samo na temelju mirisa. Zanimljivo je da su mame postigle još veći rezultat kada su mirisale odjeću djece koja su u predpubertetu.

shimmer fallback(Foto: Pexels)

Također istraživanje je pokazalo da su mame osjećale najmanje ugodne mirise tijekom puberteta, objasnila je glavna autorica istraživanja Laura Schäfer, a prenosi Romper. Neugodan miris tijekom puberteta može se povezati s mehanizmom odvajanja od roditelja jer djeca odrastaju, dok s druge strane bebe lijepo mirišu jer im je potrebna zaštita.

"Ovo sugerira da miris djeteta može posredovati u ljubavi prema djetetu u ključnim periodima vezivanja", objasnila je Schäfer u istraživanju. Zanimljivo je da ovo djeluje i u suprotnom smjeru: bebe također mogu namirisati svoje mame i prepoznati ih na daljinu.

Miris je jedan od najprisutnijih, primitivnih elemenata veze majka-dijete. Miris novorođenčeta je toliko zarazan da pogađa isti centar u mozgu kao i droga, piše Smithsonian magazine. Stoga ima smisla da se miris djeteta mijenja i postaje manje ugodan kako djeca odrastaju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.