Od Indije do Hrvatske

Alina ili Bela? 10 imena iz čitavog svijeta, a koja znače 'lijepa'

Mnoga trenutačno popularna imena za djevojčice, osim što dobro zvuče, nose i lijepu simboliku, no ovih 10 doslovno znače da su njihove vlasnice – prave male ljepotice

profimedia-0744011909.jpg
Foto: profimedia.hr

Svi se divimo ljepoti, ljepoti lica i ljepoti duše, i to je jedna od osobina koju bismo rado birali i za svoje dijete. Latinska uzrečica 'Nomen est omen' prevodi se kao 'Ime je znak', a njome se želi reći kako će značenje imena koje netko nosi odražavati crte karaktera ili čak sudbinu te osobe.

Image
Duga povijest

Pomalo zaboravljena: Stara imena za djevojčice i dječake koja zaslužuju staru slavu

Jedno je sigurno, za svakog novopečenog roditelja ne postoji ništa ljepše od pogleda na vlastitu bebu. Zašto joj onda ne nadjenuti ime koje u prvi plan stavlja upravo to – vanjsku i unutarnju ljepotu?

shimmer fallback


Kažu da djevojčice čije ime znači 'lijepa' krase osobine koje ih čine posebno privlačnima – a njihovo dobro srce odražava se i na oku ugodnoj vanjštini. Od dalekog Japana do naših krajeva, pronašli smo 10 najljepših imena za žensku djecu iz cijelog svijeta koje sva ima isto značenje - 'lijepa':

Alina – verzija grčkog imena Helena koje je često u Rusiji i Poljskoj, ali nije strano ni u germanskim i slavonskim zemljama. U nekim kulturama, poput rumunjske, ime Alina se povezuje s prirodom te Alina znači 'ljepota', 'elegancija' i 'nevjesta priroda'. U slavenskim zemljama, ovo se posebno ime povezuje s početkom najljepšeg godišnjeg doba - proljeća.

Astrid – ime skandinavskog podrijetla koje znači 'božanska ljepota', u drugoj verziji nastalo je od njemačkog imena Ansitruda, spajanjem riječi 'ansi' što znači 'bog' i riječi 'drut' što znači 'ljubljena', dakle Astrid je i 'ljubljena od boga'

shimmer fallback

Bella – dolazi od riječi koja znači 'lijepa' u čak nekoliko jezika, uključujući španjolski, talijanski, latinski, grčki, portugalski te francuski.

Divna – u srednjem vijeku nastalo iz pridjeva koje ima sinonime 'prekrasna', 'prelijepa', ime Divna posljednjih je desetljeća u Hrvatskoj izgubilo na popularnosti unatoč svom iznimnom značenju.

shimmer fallback

Indira – potječe od imena hinduističkog imena Indra, koji je bog neba i grmljavine, ali je također jedno od tisuću imena Lakshmi, hinduističke božice ljepote.

Jolie – ovo preslatko ime dolazi iz francuskog jezika i znači 'zgodna'. Osim toga, može značiti 'vesela' i 'pametna'.

Kalina – ime poznato u cijeloj istočnoj Europi, sve je popularnije i u našoj zemlji, a u doslovnom prijevodu znači 'cvjetajući grm' ili 'lijepi cvijet'.

Linda – potječe od španjolske riječi 'lindo' koja znači 'slatko' i 'lijepo', ali i od njemačke riječi 'lind' koja znači 'nježna', 'mekana', 'blaga'.

shimmer fallback

Naomi – ime dolazi iz japanskog jezika i nosi prekrasno značenje: 'čita ljepota', a postoji i verzija hebrejskog podrijetla koja znači slično: 'lijepa', 'slatka' i 'prijatna'.

Rosalinda – sastoji se od riječi 'rosa' i 'linda' te znači 'lijepa ruža'. Ime je postalo poznato zahvaljujući atraktivnoj junakinji Rosalindi iz pastoralne komedije 'Kako vam drago', slavnog Williama Shakespearea.

POGLEDAJ VIDEO: Kako klaundoktorica Petra na bolničke odjele donosi radost?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.