Lakše roditeljstvo

Lakše povezivanje: Kako ojačati i njegovati vezu s djetetom?

Kao i svaki odnos, veza između roditelja i djeteta može ojačati, a tu mogu pomoći navike koje se vrlo lako mogu uklopiti u svakodnevni život

profimedia-0230962043.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Ne postoji formula za savršen odnos između roditelja i djeteta, a znamo ni da ne postoje takvi odnosi u životu. Kao i u svakom drugom odnosu u životu važno ga je graditi i prilagođavati se promjenama koje dolaze, to je posebno izraženo u odnosu roditelja i djece jer mališani odrastaju i mijenjaju se. Ako se on temelji na toplim interakcija, poštovanju i brzi, dijete će se osjećati voljeno i sigurno, a to je najvažnije formativnim godinama.

Play logo
Image
Odgoj djece

Socijalne vještine koje djeca trebaju razviti jer su važne za uspjeh

Djeca najbolje uče i razvijaju se kada imaju snažne i pozitivne odnose s roditeljima. Kroz svoje roditelje uče o svijetu, o njegovim pozitivnim i negativnim stranama. A da bi taj odnos bio dobar važno ga je graditi od početka, a za djecu je važno da je roditelj sa svojim djetetom u sadašnjem trenutku, da zajedno provode vrijeme i da se kroz odnos gradi povjerenje i poštovanje.

Kako bi taj odnos bio snažan, roditelji trebaju osvijestiti kako provode vrijeme sa svojom djecom. Za razvijanje odnosa nije potrebno posebno vrijeme jer dovoljno prilagoditi obiteljske navike i djeca će osjećati voljeno. Za jačanje veze između roditelja i djece dovoljno je samo osvrnuti se na neke navike.

Zajednički obroci

Različita istraživanja pokazala su da redoviti obroci s djecom povećavaju vjerojatnost za razvoj pozitivnih stvari kod djece, poput boljeg zdravlja i prehrambenih navika, jake mentalne, emocionalne i socijalne vještine, poboljšano ponašanje i bolji akademski uspjeh.

Play logo
shimmer fallback

Čak i ako teško pronaći vrijeme za zajedničku večeru, važno je što češće uživati u obrocima. Ako su vaši tjedni prepuni kasnog radnog vremena ili izvannastavnih aktivnosti, još uvijek možete pronaći rješenja, poput zajedničkog doručka ili međuobroka. Ključno je učiniti obiteljske obroke zabavnim, razgovarati o danu i biti u vezi sa svojom djecom.

Razgovori o svakodnevici

Kao i zajednički obroci, vrijeme za spavanje izvrsna je prilika za razgovor s djecom o svim događajima tog dana. Postavi im pitanja koja će ih potaknuti na detaljne odgovore poput "Koji je bio najbolji dio današnjeg dana?" ili "Što je bilo najsmješnije što se danas dogodilo?"

Važno je razgovarati i o svom danu i podijeliti detalje poput onoga na što si bila najponosnija taj dan ili koji problem možda imaš i kako ga planiraš riješiti. Kada dijeliš stvari o sebi pokazuješ djetetu da ga cijeniš i osjećaš se blisko s njim i da mu se možeš povjeriti, time jačaš vezu i pokazuješ koliko ti je važno.

Play logo
shimmer fallback

Vrijeme za igranje

Jedan od najboljih načina povezivanja s djecom je zabava. Izađite i vozite bicikle ili igrajte nogomet. Zabavna društvena igra može biti edukativna, ali i vrijeme kada ćeš kod djeteta potaknuti razvijanje socijalnih vještina i lijepo ponašanje. Kako biti ljubazan gubitnik ili dobitnik, a istovremeno ćete se svi dobro zabaviti.

Aktivnost nije toliko bitna koliko činjenica da zajedno radite nešto zabavno. Možete kuhati ili ispeći neke poslastice, ili čak pogledati, a zatim recenzirati neki film. Učinite nešto u čemu svi uživate i povežite se dok to radite, baš kao što bi to učinila sa supružnikom ili dobrim prijateljem.

Poštovati i očekivati isto

Djeca ponekad mogu biti ogorčena i kao i svi mi pogriješiti. Ali roditelji bi trebali imati na umu da je postupanje s djecom s poštovanjem jednako važno kao i discipliniranje djece. Čak i ako je tvoje dijete učinilo nešto što zahtijeva određene posljedice, s njim možeš razgovarati smireno i s ljubavlju.

Play logo

Pokazalo se da vikanje ili korištenje tjelesnog kažnjavanja ne samo da su manje učinkoviti, već mogu naštetiti kvalitetnom odnosu s djecom, piše Verywell Family. Postupajući s poštovanjem i ljubaznošću, ne samo da ćete se zbližiti, već će vaš dom biti ugodno mjesto za život.

shimmer fallback

Djeca trebaju pomagati

Djeca prirodno žele pomoći, a kad im povjeriš određene kućanske poslove i odgovornosti, povećavaš im samopouzdanje i pomažeš im da se osjećaju poštovano.

Reci im kako izvrsno rade neki posao i koliko cijeniš njihovu pomoć. Ne samo da će vas to zbližiti, već će pomoći da djeca izrastu u samopouzdane i ljubazne ljude koji vole pomagati drugima.

Play logo

Zagrljaji i maženje

Grljenje i maženje nije samo prekrasan način povezivanja s djetetom i jačanja veze roditelja i djeteta, nego pomažu i kod sprječavanja razvoja bolesti, pokazala su istraživanja. Dakle, daj djetetu do znanja koliko ga voliš tako što ćeš ga grliti tijekom dana, a dijete će svoju ljubav pokazati tako da ćete grliti i kada odraste.

shimmer fallback

Svakodnevno pokazivanje ljubavi

Ako svakodnevno radiš male stvari s kojima djetetu pokazuješ koliko ga voliš poput planiranja zabavnih aktivnosti za vikend ili posvećivanja pune pažnje dok razgovarate, možeš napraviti veliku stvar za vaš odnos. Pokaži djetetu svaki dan koliko ti znači i vaš odnos će postati snažan i neraskidiv.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.