Odgovornost se uči

Životna škola: vještine koje djeca trebaju naučiti od rane dobi

Djecu je važno pripremiti za život, a sve se to može učiniti dok su još maleni i uz vrlo jednostavne korake

pexels-pixabay-235554.jpg
Foto: Pexels

Vještine su dragocjene u našim životima, a neke je vrlo važno što ranije usvojiti kako bi se lakše išlo kroz život. Roditelji često ne žele svoju djecu opterećivati lekcijama o životu i teškim stvarima, pa većina djece počne učiti kako se nositi sa životom i odgovornošću tek negdje u srednjoj školi.

Image
Dobar odgoj

Djeca koja su uključena u kućanske poslove imaju jednu veliku prednost

No, roditelji ne bi trebali čekati da djeca postanu tinejdžeri i onda ih početi učiti važnim životnim vještinama . S učenjem različitih stvari treba početi što ranije, naravno sve treba biti prilagođeno dobi djeteta, a onda te vještine nadograđivati kako djeca rastu. Dječja psihologinja Ann-Louise T. Lockhart za Verywell Family objasnila je kako djeca mogu svladati osnovne životne vještine u vrlo ranoj dobi, ali i je objasnila zašto su važne kasnije u životu.

Donošenje odluka

Donošenje odluka životna je vještina koju bi svako dijete trebalo početi učiti vrlo rano. Započni s osnovnim odlukama, neka se dijete odluči između čokolade ili sladoleda od vanilije, plavih ili bijelih čarapa, igranja s vlakovima ili automobilima. Kada djeca dođu u osnovnoškolsku dob, mogu početi učiti o dobrim odlukama i posljedicama kada se dogode nakon loše odluke.

Također s djetetom možeš prolaziti kroz proces donošenja odluka. Pomozi djeci da odvagnu svoje mogućnosti, procijene prednosti i nedostatke, a zatim neka sama donesu konačnu odluku da vide kako će se stvari odvijati.

Zdravlje i higijena

Djeca nikada nisu premala da bi počela učiti o zdravlju i higijeni. Često roditelji djeci samo govore da se okupaju, operu ruke i zube i promijene donje rublje. No, zbog silnih obveza često zaboravljaju objasniti i zašto. Vrlo je važno objasniti djeci da će higijena i zdravlje važni u svakodnevnom životu, ali i da određuju kvalitetu života. Usvajanje ovih navika je proces i važno je imati strpljenja s djecom.

shimmer fallback

Upravljanje vremenom

Svaki roditelj zna koliko je važno upravljanje vremenom i pridržavanje rasporeda kako bi obitelj dobro funkcionirala tijekom tjedna. Međutim, važno je da djeca od najranije dobi počnu učiti kako to činiti i kako što bolje iskoristiti svoje vrijeme.

Nije ih dovoljno samo naučiti da znaju koliko je sati, što je prva lekcija, nego ih je važno naučiti kako se dobro organizirati u danu, a savladavanje ove vještine pomoći će im da postanu gospodari svog vremena.

Pripremiti obrok

Čak i najmlađa djeca mogu naučiti kako pripremiti obrok u kuhinji. Ne govorimo o večeri s pet sljedova, ali predškolsko dijete naučiti kako pripremiti sendvič, a djeca u osnovnoj školi mogu znati kako koristiti mikrovalnu pećnicu. Kada postanu tinejdžeri već će se jako dobro snalaziti u kuhinji. Kako djeca postaju samopouzdanija u kuhinji, razvijat će i svijest o zdravoj prehrani, a s vremenom će moći pripremiti i topli obrok uz nadzor odrasle osobe.

shimmer fallback

Financijska pismenost

Ovo je vrlo osjetljivo područje jer mnogi odrasli, odnosno roditelji, imaju problema s upravljanjem novcem. No iako se čini da djeca ne trebaju ništa znati o ovom području, to nije tako. Za početak ih je važno naučiti da bankomat "ne proizvodi" novac, a onda nastaviti s učenjem o važnosti novca i njegovim upravljanjem. Sve se to može početi učiti kada djeca krenu s prvim lekcijama iz matematike.

Nauči svoju djecu učinkovitom upravljanju novcem kako bi mogla naučiti štedjeti i pametno trošiti, ali i kako bi shvaćala da korištenje kreditne kartice nije besplatan novac nego da se mora platiti.

Čišćenje

Naravno, da je roditeljima ponekad lakše da sami obave kućanske poslove, sve će biti brže i bolje obavljeno. No, ako nikada ne uključimo svoju djecu, propuštamo priliku da ih naučimo važnu lekciju. Vrlo rano će se učiti odgovornosti, ali će i potpuno svladati ovu vještinu do trenutka kada će otići iz kuće.

Na početku roditelji dijete trebaju uključiti u jednostavne poslove poput pospremanja kreveta, pražnjenje perilice za posuđe ili rublja. Također je važno da dijete svaki dan posprema nered iza sebe. Na primjer, dijete može u kupaonici imati svoju spužvicu s kojom će moći obrisati pastu za zube s umivaonika, a i redovito će pospremi svoje igračke nakon igranja.

shimmer fallback

Samostalno spremanje

Djeca mogu naučiti kako se samostalno spremiti već u vrlo ranoj dobi. Večer prije mogu odabrati odjeću koju će nositi sljedeći dan i sve odvojiti na jedno mjesto. Također mogu imati budilicu pomoću koje će se probuditi na vrijeme, pripremiti četkicu za zube i četku za kosu. Sve ove navike naučit će ih da lakše odrađuju obveze, ali će se i naučiti dobroj organizaciji, a ona je često temelj uspješnosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.