Oprez za dvoje

Kupanje u trudnoći: Sve prednosti plivanja i kada treba biti oprezan

Plivanje je zdrava aktivnost i dobra je za sve dobne skupine, no trudnice trebaju obratiti pažnju na nekoliko stvari

profimedia-0295915929.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kada se razgovara o vježbanju tijekom trudnoće, plivanje je jedan od najsigurnijih oblika vježbanja. Nekoliko zamaha u slobodnom stilu ili leđnih je zabavan način da se odradi aerobno vježbanje, popravi cirkulacija i poveća protok kisika, a to je sve što trudnici treba kako bi se osjećala dobro.

Image
Vrijeme opreza

Čajevi u trudnoći: Što smiju, a što ne smiju piti trudnice?

Tijekom plivanja radi svaki mišić u tijelu, a s obzirom na to da je tijelo lagano u vodi stručnjaci preporučuju ovu vrstu vježbanja kao sigurnu i ugodno, ali i tijekom cijele trudnoće. Ništa neće pomoći trudnici da se osjeća osvježeno kao plivanje, posebno u ljetnim mjesecima. U nastavku pročitaj što o tome kažu stručnjaci i na što svaka trudnica treba biti paziti.

Je li plivanje sigurno u trudnoći?

Dobra vijest je za sve žene da ne postoji neka posebna opasnost vezana za plivanje u trudnoći. "Plivanje je nisko rizična aktivnost te nema rizika od padova i ozljeda", objašnjava liječnica Lucky Sekhon za Verywellfamily.com. No dalje savjetuje da se tijekom ove aktivnosti uključi dodatni oprez pa trudnica treba nositi sigurnu obuću kako se ne bi poskliznula te paziti kako ulazi u more ili bazen. Uvijek je dobro koristiti stepenice tijekom ulaska u bazen.

shimmer fallback

Kada plivanje u trudnoći treba izbjegavati?

Postoji nekoliko stvari zbog kojih žena treba biti posebno oprezna kada je trudna. "Tijekom trudnoće nije siguran boravak u jakuzziju ili toplim bazenima jer pregrijavanje može uzrokovati komplikacije u trudnoći, osobito u prvom tromjesečju", dalje objašnjava liječnica.

Također dodaje da su klorirani bazeni potpuno sigurni, ali treba provjeriti je li voda u bazenu čista kako se ne bi izlagala riziku od određenih bolesti. Kupanje u moru i jezerima je također dozvoljeno, ali uvijek treba provjeriti postoji li ikakva mogućnost zaraze. Čak i ako je voda u bazenu čista ne treba se dugo zadržavati u bazenu. Iako je plivanje općenito sigurna aktivnost uvijek je važno razgovarati s liječnikom prije odlaska na bazen, rijeku ili more. No trudnice trebaju biit oprezne i paziti da voda u koju ulaze nije ni pretopla, ali ni prehladna.

shimmer fallback

Savjeti za sigurno kupanje

Ako si spremna za plivanje tijekom trudnoće vrlo je važno paziti na neke stvari, a uz ove savjete sve će biti jednostavnije_

  • Odgovarajući kupaći kostim: Tijelo se mijenja u trudnoći i važno uvijek imati kupaći kostim koji će biti udoban.
  • Pazi na korake: Treba smanjiti mogućnost pada na minimum. Osigurati sigurnu obuću kako bi se smanjili rizici, ali i uvijek ići sigurnijim putem
  • Zaštita od sunca: Odgovarajuća zaštita od štetnih UV zračenja također je obavezna tijekom ljetnih mjeseci. Tijekom boravka na suncu redovito nanesi zaštitnu kremu i izbjegavaj boravak na otvorenom od 10 sati do 16 sati.
  • Hidratizacija: Čak i ako ne osjećaš žeđ ipak je važno redovito piti tekućinu tijekom svake aktivnosti. Treba izbjegavati alkohol i kofein.
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.