RADNE NAVIKE

Ovo su kućanski poslovi koje bi djeca trebala obavljati, a roditelji ih 'štede'

Kućanski poslovi trebali bi biti zajednička obaveza svih članova obitelji – pa i onih najmlađih. Prema psiholozima, time što djeci ne dopuštamo da pomažu zapravo im činimo medvjeđu uslugu. Vrijeme je da se naši prinčevi i princeze uhvate metle

profimedia-0761874330.jpg
Foto: profimedia.hr

Biti dio obitelji znači dijeliti lijepe i one manje lijepe trenutke. Zajedništvo donosi različite blagodati, ali i brojne obaveze. Jedna od njih svakako su i mnogima zamorni kućanski poslovi – kuhanje, čišćenje, pranje rublja nešto je što u modernim obiteljima srećom više nije rezervirano samo za žene. A osim što odrasli članovi podjednako na sebe preuzimaju ovaj teret, dio bi trebalo prepustiti i djeci. Naime, psiholozi smatraju kako je obavljenje kućanskih poslova dobro za njihov razvoj – naravno, ključ je u tome da obaveze koje im prepuštamo budu u skladu s njihovom dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Boravak u prirodi ima brojne prednosti

Djeca bi što više vremena trebala provoditi vani - evo zašto

Roger W. McIntire, profesor psihologije na Sveučilištu Maryland te autor knjige Raising Good Kids in Tough Times, jasno kaže:

„Djeca svakako trebaju imati neke obaveze“, i dodaje kako mnogi roditelji čekaju predugo misleći da dijete treba biti potpuno sposobno obaviti neki zadatak, a to je pogrešno jer dijete uči kroz samu praksu.

Mnogi roditelji strahuju da će preopteretiti svoje dijete pa ga nastoje poštedjeti kućanskih poslova. Dio njih smatra i kako će sve ionako bolje obaviti sami – a ovakvo je razmišljanje prilično štetno. Kad djetetu prepustimo neku domaćinsku obavezu za koju će biti zaduženo samo ono, pokazujemo mu da vjerujemo u njegove sposobnosti. Roditeljskom perfekcionizmu ovdje nema mjesta - čak i ako prvih deset puta mališan baci smeće u pogrešnu kantu ili razbije koji tanjur, gledano dugoročno vaše strpljenje urodit će plodom, dijete će s vremenom postajati sve samostalnije, odgovornije i vještije.

Ne samo da će njegov dio obavljena posla biti stvarna pomoć za roditelje, nego će ovo imati pozitivan utjecaj na razvoj djetetovih dobrih navika. Ako dijete uključimo u kućanske poslove, ono će, tvrde dječji psiholozi, razvijati i komunikacije vještine, a naučit će i kako funkcionira timski rad.


Jim Fay, priznati američki stručnjak za odgoj i obrazovanje s 30-godišnjim iskustvom, tvrdi kako se svaka osoba želi osjećati potrebno i korisno – volimo znati da dajemo svoj doprinos, a ovo vrijedi kako za odrasle, tako i za djecu.

„No djeca se neće se moći tako osjećati ako nemaju nikakve obaveze u domaćinstvu i ničim ne doprinose obitelji“, upozorava Fay.

Čak i ako dijete svoj zadatak obavlja preko volje, osjetit će zadovoljstvo obavljenog posla. Na kraju krajeva, razmisli želiš li da tvoje dijete jednog dana bude sposobno pripremiti dobar obrok i brinuti se za obitelj ili da očekuje kako će sve umjesto njega obaviti netko drugi. Dakle, odabrati nekoliko kućanskih poslova za dijete bez sumnje dobro je za sve, a jedino na što treba pripaziti jest da su zadaci koje mu prepuštamo u skladu s djetetovom dobi. Evo popisa primjerenih poslova za djecu od samo 2 godine na dalje:

Djeca od 2 do 3 godine

  • Pospremiti igračke
  • Napuniti posudu s hranom za psa ili mačku
  • Odložiti prljavo rublje u košaru
  • Obrisati prolivenu tekućinu
  • Složiti knjige i časopise
  • Obrisati prašinu
1/5